Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Η Μυστηριακή Α Ρ Ι Α Δ Ν Η


 Η πανέμορφη θυγατέρα του Μίνωα και της Πασιφάης ερωτεύθηκε τον Θησέα όταν εκείνος ήρθε στην Κρήτη συνοδεύοντας τους νέους και τις νέες που προορίζονταν για τον Μινώταυρο. Η παρουσία της κόρης απεδείχθη σωτήρια για τον Αθηναίο Ηρωα, καθώς του έδωσε τον περίφημο μίτο, μαζί με οδηγίες για το πώς θα έβγαινε από τον Λαβύρινθο.


Μετά τον φόνο του Μινώταυρου, η Αριάδνη ακολούθησε τον Θησέα έως την Νήσο Δία (Νάξο), εκεί όπου εκείνος την εγκατέλειψε. Τότε η Αριάδνη νυμφεύθηκε τον Διόνυσο και πέθανε στην Κύπρο κατά τη διάρκεια τοκετού. (Η παράδοση λέει πως ο Ζευς μεταμόρφωσε σε αστερισμό το χρυσό στεφάνι που της είχε δωρίσει ο Διόνυσος).

Άλλος μύθος αναφέρει την Αριάδνη ως θέα της Γεωργίας, οι περιπέτειες της οποίας αντιπροσώπευαν τον κύκλο του θανάτου κι αναβλαστήσεως των φυτών.
Ο Ξενοφών αφήνει να εννοηθεί ότι ο μύθος χρησιμοποιήθηκε για χορευτική σκηνή κι όπως φαίνεται, στην Κρήτη υπήρχε ένας θρησκευτικός χορός του οποίου οι κινήσεις κι ο ρυθμός θύμιζαν τους μαιάνδρους του Λαβύρινθου.
Ο Παυσανίας επίσης αναφέρει ότι μπροστά στο ανάκτορο της Κνωσού υπήρχε ανάγλυφο μάρμαρο που έδειχνε τον "χορό της Αριάδνης".

Η Αριάδνη είναι μια μυστηριακή μορφή η οποία ενέπνευσε συγγραφείς και ποιητές όπως τον Σιμωνίδη, τη Σαπφώ, τον Βακχυλίδη, τον Ευριπίδη.

Το όνομά της σημαίνει Πάναγνη.

Είναι η Άρι=πολύ Αδνή/αγνή σκέψη, απελευθερωμένη από κάθε ίχνος κακίας, φθόνου, εγωισμού.
Εκείνη που λόγω καθαρότητας, δύναται να δώσει ασφαλείς οδηγίες στον Θησέα ο οποίος καλείται να "θητεύσει" εις τα βάθη του "είναι" του, εις τον εσώτατο (Λαβύρινθο) εαυτό του και με την αρωγή της να εξέλθει σώος, αβλαβής και ισχυρός.

Η Αριάδνη κατέχει τον Μίτο/Νήμα των αγαθών σκέψεων που πρέπει να συνοδεύουν την ψυχή στην απαιτητική πορεία της αυτογνωσίας, συνδέοντάς την με την αρχή της ουσίας της.

Ο Μίτος δεν είναι αντικείμενο, είναι κατάσταση!

Το πρώτο γράμμα "Μ" είναι δηλωτικό της Μύησης η οποία ως ιστός (μ/ίτος-μ/ιστός) διαχέεται σε όλα τα μέρη της ψυχής, καλώντας την ν' αναδυθεί εκ του σκότους, αλώβητη και φωτεινή

ΜΙΤΟΣ είναι ο Μυητικός Ιστός ο οποίος αφού βοηθήσει την ψυχή να διαγράψει τον κύκλο εισόδου/παραμονής/εξόδου από τον Λαβύρινθο, θα έχει μετουσιώσει σε ΝΟΗΜΑ το ΝΗΜΑ των αγαθών σκέψεων της Αριάδνης.

Εν κατακλείδι,

η θυγατέρα του Μίνωα και της Πασιφάης, πάντα θα έρχεται αρωγός σε κάθε ψυχή που, ως Θησεύς, ξεκινά τη σκληρή "θητεία" της αυτογνωσίας εις τον μυχό/Λαβύρινθό της. Αρκεί να είναι ψυχή ικανή να "συλλάβει" την καθαρότητα η οποία απαιτείται και να μπορεί ν' ανταποκριθεί ανάλογα, διώχνοντας μακριά κάθε τι που κηλιδώνει τον άσπιλο μανδύα της προστάτιδας Αριάδνης!






Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ   υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 
Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν
Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 
Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας
Σας ευχαριστούμε από καρδιας
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας
https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only