Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

«ΝΕΑ» ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΣΤΑ ??

 

ΝΕΑ» ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΣΤΑ ?? ( ΜΕΡΟΣ 3ο ) – Η ΝΕΚΡΙΚΗ ΥΔΡΙΑ ή ΤΕΦΡΟΔΟΧΟΣ – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Αποκλειστικη φωτο 1 – το ΝΕΟ ευρημα απο το αιθριο του Μουσειου της Αμφιπολης. Προκειται προφανως για νεκρικη υδρια ( urn ) που επαιζε ρολο τεφροδοχου και μαλιστα μεγαλων διαστασεων ! ( τα χερουλια ειναι σπασμενα. υπηρχαν δηλαδη, και δυστυχως λειπει το καπακι της.
……..

Οταν αντικρυσαμε το ευρημα , κατι μας θυμησε. Μια παλια μας ΥΠΟΘΕΣΗ πριν 3 χρονια ( Βλεπε εδω….https://www.facebook.com/amphipolis.tomb.discovery/posts/pfbid0BURLK77k89zsPrTpvbVxevEnG5T83tU4BjmuD9QBnVSgmyhGVtWaZDhEnUCseDckl) . Η γεωφυσικη έρευνα του καθ. Γ. Τσοκα αποκάλυψε τρία σημεία ενδιαφέροντος, δύο από αυτά στην εσωτερική περιοχή του περιμετρικού τοίχου και ένα έξω από αυτόν. Το πρώτο σημείο βέβαια έγινε γνωστό λίγο μετά το τέλος της ανασκαφής τον Νοέμβριο του 2014. ΑΥΤΟ που μας ενδιαφερει εδω. Ειναι σημειο πολυ κοντα στον περιβολο , και πολυ κοντα στην εισοδο, σχεδον 15 μετρα δυτικα της εισοδου. Απο τις πληροφοριες που εχουμε εγινε τομη στο σημειο και εχουμε βασιμη υπονοια οτι μπορει να βρεθηκε ΕΚΕΙ !

…..
Όταν το σημείο ενδιαφέροντος είναι σχετικά κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, η μέθοδος της ομάδας του Τσόκα έχει δείξει σε παλαιότερες μελέτες ότι μπορεί να κάνει τρισδιάστατη αναπαράσταση του υπεδαφους με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Η μελετη Τσοκα λοιπον εδειξε την αναπαρασταση της φωτο 2 !

….
Εδείχνε απο τοτε τι ΑΚΡΙΒΩΣ τι θα βρισκοταν σε μελλοντική συνέχεια της ανασκαφής. Και ειπαμε τοτε οτι μάλλον πρόκειται για μαρμάρινη υδρια ! Μηπως επαληθευομαστε ?


Φωτογραφία 3,4 από την ανασκαφή ενός άλλου τεράστιου αρχαίου τύμβου όπως ο Καστας, ένας ταφικός τύμβος γνωστός ως Pamuk Mogila κοντά στην πόλη Brestovitsa, στην περιοχή Plovdiv, στη Νότια Βουλγαρία, από το 2013. Στην τεφροδόχο βρήκαν ευρήματα που δείχνουν την ταφή Θρακιώτη αριστοκράτη. Και παρατηρήστε ότι η Θρακικη τεφροδόχος που βρέθηκε έξω και κοντά στον τάφο, οπως καθώς και η πιθανή τεφροδόχος που δείχνει η τρισδιάστατη φωτογραφία 2, βρίσκεται λίγα μέτρα έξω από την εισοδο του μνημειου. Λίγοι γνωρίζουν ότι λειτουργεί ως δεξαμενή αγαθών που θα ακολουθούσαν τους νεκρούς στη μετά θάνατον ζωή.


….
Ήταν μια ταφική πρακτική μόνο στην Αρχαία Θράκη. Φυσικά αυτη προέρχεται από μια πρώιμη ελληνική παράδοση (φωτογραφία 4) αφού βλέπουμε την ΑΚΡΙΒΩΣ ίδιου σχήματος τεφροδόχο στον Κεραμεικό στην Αθήνα, που χρονολογείται πολύ νωρίτερα από τη Θρακική όταν τελικά ο Κεραμεικός έγινε το κεντρικό αθηναϊκό νεκροταφείο (αρχικά η αθηναϊκή τεφροδόχος είχε επίσης λαβές ως βλέπουμε στη φωτογραφία του Τσόκα ( φωτο 2 )


ΥΓ. Το ΝΕΟ ευρημα στο μουσειο Αμφιπολης, ειναι μαρμαρινη τεφροδοχος- υδρια, εχει πολυτελη διακοσμηση στοιχεια της οποιας συνανταμε στον 4ο πχ αιωνα, ( αλλα και μετεπειτα ) , ειναι σιγουρα συλλημενη δυστυχως, και περιμενουμε τις επισημες ανακοινωσεις και για το αν τελικα ειχε και το καπακι της. Ευχαριστουμε τον φιλο της ομαδας Kons Agiak που τραβηξε την αποκαλυπτικη φωτογραφια 1.

ΚΑΣΤΑΣ ΤΑΦΟΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΟΜΑΔΑ ΑΛΗΘΕΙΑΣ



Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ   υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 

Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν

Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 

Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας

Σας ευχαριστούμε από καρδιας

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only