Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Jousting & Tournament


 Εάν είναι κάτι ελάχιστα μελετημένο, θα ήταν οι Δυτικές επιρροές στην Αυτοκρατορία. Διότι υπήρξε σαφώς η επιρροή του Βυζαντίου στην Δύση - ως πιο προηγμένος πολιτισμός - αλλά αμφίδρομα και το Λάτιον επηρέασε την Ανατολή.

«Ὁ Λίβιστρος ἐτζούστρισεν μετὰ τοῦ Βερδερίχου
καὶ ὁ Λίβιστρος ἐνίκησεν κατὰ τοῦ Βερδερίχου.»
[Διήγησις ἐξαίρετος ἐρωτική καί ξένη Φλωρίου τοῦ πανευτυχοῦς καί κόρης Πλάτζια-Φλώρης, 14ος]

Κονταρομαχιες αναφέρονται ότι γίνονταν στην Βυζαντινή αυτοκρατορία απο την εποχή του φιλοδυτικου αυτοκράτορα Μανουήλ του Σ' Κομνηνού. Μετά το 1204μΧ ο Παχυμερης μας αναφέρει στις ' Συγγραφικές Ιστορίες ' ότι διεξάγονταν κονταρομαχιες σε δύο μόνο περιπτώσεις.
Αργότερα τον 14ο αιώνα ο Νικηφόρος Γρηγοράς στο ' Ιστορία Ρωμαϊκή ' γράφει ότι την βασιλεία του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Γ' του Παλαιολόγου πήρε την πρωτοβουλία και διοργάνωσε αγώνες προς τιμή της γέννησης του γιου του Ιωάννη. Ο Γρηγοράς μάλιστα μας αναφέρει ότι υπήρχαν δύο ειδών αγώνες. Η πρώτη ήταν η ' Γκιόστρα ' όπου ήταν ατομική κονταρομαχια. Ενώ ο δεύτερος ήταν ο ' Τορνεμεν ' .
Σε αυτόν οι αγώνες ήταν ομαδικοί. Χωρίζονταν σε δύο μεγάλες ομάδες και ξεκινούσαν να μάχονται με ζεύγη έως ότου μείνει ένας. Αυτοί οι αγώνες ήταν εξαιρετικά βίαιοι γιατί συνεχίζονταν και μετά την ρίψη του αντιπάλου από το άλογο ενώ οι μαχητές χρησιμοποιούσαν διάφορα όπλα, συνήθως βαρδουκια, ρόπαλα, απελατικια και σπαθιά ενώ σχεδόν πάντα κατέληγαν σε μάχη σώμα με σώμα. Επειδή τα γυμνάσια ( όπως τα έλεγαν οι Βυζαντινοί ) ήταν πολύ επικίνδυνοι οι αυλικοί προσπαθούσαν να αποτρέψουν τους αυτοκράτορες και τους πρίγκιπες να λαμβάνουν μέρος σε αυτά. Ωστόσο αυτό ήταν μάταιο γιατί όλοι λάμβαναν μέρος.
Ο Ιωάννης Κατακουζηνός αναφέρει στο ' Ιστορίαι Ι ' ότι και τα δυο γυμνάσια ήταν Δυτικής προέλευσης. Ο δε Γρηγοράς γράφει :
" οι δη τοις Λατινοις πάλαι επινενοηνται γυμνασιας ένεκα σώματος, οπότε σχολήν αγοιεν των πολεμικών "
Τον 15ο αιώνα ο Ruy Gonzalez de Glavizo που είχε επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη γράφει στο βιβλίο του, ότι διεξάγονταν αγώνες στον ιππόδρομο.
Ο Γάλλος περιηγητής Berdrandon de la Broquerie παρέστη σε αγώνες κατά την επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη το 1432. Ο Berdrandon ήταν έκπληκτος γιατί οι αγώνες δεν είχαν σχέση με τους αγώνες που γίνονταν στην πατρίδα του. Οι ιππείς με την χρήση ενός κονταριού χτυπούσαν μια σανίδα η οποία ήταν πάνω σε μια δοκο προσπαθώντας να την σπάσουν.
Οι μελετητές του Δυτικού κόσμου υποστηρίζουν ότι ήταν άσκηση για πραγματική μάχη. Ωστόσο υπάρχει και η άποψη ότι οι κονταρομαχιες ήταν ένα άθλημα που διεξάγονταν μόνο για την ευχαρίστηση των αριστοκρατών.
Αυτή η άποψη ενισχύετε διότι σπάνια οι μεσαιωνικοί στρατοί εμπλέκονταν σε κατά μέτωπο επίθεση, και αν γίνονταν ποτέ αυτό οι τακτικές και οι τεχνικές τις κονταρομαχιας χρησιμοποιώντας ελάχιστα έως καθόλου.
Η θέση αυτή βρίσκει εφαρμογή και επιβίωση στην περίπτωση του Βυζαντίου.
Οι κονταρομαχιες που αναφέρονται στο Βυζάντιο συνδέονται με τον αυτοκράτορα και την αυλή του άρα μιλάμε ότι την εξασκούσαν μέλη της αριστοκρατίας ( από τα στοιχεία που έχουμε ). Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αγωνίζονταν και άλλοι άνθρωποι εκτός αριστοκρατίας. Επιπλέον οι τακτικές των Βυζαντινών που εφάρμοζε το ιππικό του στον πόλεμο δεν είχαν καμία σχέση με τις κονταρομαχιες ειδικά την περίοδο του 13ου αιώνα. Συνεπώς οι Βυζαντινοί ξεχώριζαν το μαχητικό άθλημα και το σπορ από την εκπαίδευση για την πραγματική μάχη.
Ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε ότι οι κονταρομαχιες δεν βοηθούσαν καθόλου τους πολεμιστές. Το θετικό ήταν βοηθούσε να συνηθίσουν τις πανοπλίες και μάχονται με αυτή πάνω σε άλογο και προσομοιωνε αρκετά την πραγματική μάχη όταν άρχισαν να μάχονται σώμα με σώμα αφού όπως λέει ο Γρηγοράς ήταν επικίνδυνες.
Μινιατούρα από Βυζαντινό βιβλίο της Ιλιάδας του 15ου -16ου μΧ αιώνα που δείχνει δύο ήρωες της Ιλιάδας με Βυζαντινό εξοπλισμό.

Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με θέματα πολιτισμού που επιλέξουν Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι zantedanias@gmail.com Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας Σας ευχαριστούμε από καρδιας Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only