Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Ρωμαϊκό Ωδείο


 Το Ωδείο Πατρών βρίσκεται πάνω σε ένα χαμηλό φυσικό ύψωμα στην άνω πόλη και χαμηλότερα από το λόφο του μεσαιωνικού κάστρου, όπου και η ακρόπολη της αρχαίας πόλης. Περικλείεται από τις οδούς Γερμανού και Σωτηριάδου.

Το μνημείο είναι λίγο αρχαιότερο από το αθηναϊκό Ωδείο του Ηρώδη (161 μ.Χ.). Κατασκευάστηκε το πρώτο μισό του 2ο αι. μ.Χ. Το μνημείο έπαψε να χρησιμοποιείται στα τέλη του 3ο αι. μ.Χ., μετά από μία καταστροφική πυρκαγιά.

Το «κοίλο» στηριζόταν σε έναν ισχυρό εξωτερικό τοίχο, που ενισχύονταν από αντηρίδες. Το ανώτερο τμήμα του υποστηριζόταν από δέκα ακτινωτά τοποθετημένους θολωτούς θαλάμους και έναν ημικυκλικό θολωτό διάδρομο ανάμεσα στις θολωτές κατασκευές και τον εξωτερικό τοίχο. Η διάμετρος του κοίλου είναι 48μ., ενώ η διάμετρος της ορχήστρας, που είναι ημικυκλική, 10μ.

Το κοίλο διαιρείται σε δύο τμήματα: το κάτω τμήμα και το άνω τμήμα, που χωρίζονται από ένα καμπυλωτό διάδρομο (το διάζωμα). Η χωρητικότητά του είναι περίπου 2.200 θεατές.

Ο τοίχος της σκηνής έχει ύψος 8μ. και τρεις αψιδωτές θύρες. Διασώζει μια σειρά κογχών, διακοσμημένες με αγάλματα κατά την εποχή χρήσης του θεάτρου. Η νότια πρόσοψη του Ωδείου έχει πέντε θύρες προς τη σκηνή και δύο προς τα παρασκήνια.

Το Ωδείο αποκαλύφθηκε το 1889. Η ανασκαφή του μνημείου διήρκεσε από το 1957 έως το 1960. Οι πρώτες εργασίες στερέωσής του πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ετών 1938-1943, αλλά η μορφή που έχει σήμερα είναι αποτέλεσμα της αναστήλωσης που έγινε με φροντίδα και δαπάνη του πατρινού αρχιτέκτονα Ιωάννη Βασιλείου με συνεργασία με την Αρχαιολογική Εταιρεία μεταξύ 1959-1961.

Το μνημείο είναι επισκέψιμο και φιλοξενεί παραστάσεις-εκδηλώσεις, στο πλαίσιο των φεστιβάλ του Δήμου Πατρέων.
Ασλαματζίδου Ζωή

Αρχαιολόγος
Προϊσταμένη ΣΤ΄ ΕΠΚΑ

https://diazoma.gr/theaters/%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%8A%CE%BA


Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ   υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 

Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν

Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 

Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας

Σας ευχαριστούμε από καρδιας

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang





Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only