Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Η νύχτα των κρυστάλλων 9/11/1938 , η αρχή ενός πολύ μεγάλου κακού


 Η νύχτα των κρυστάλλων 9/11/1938 , η αρχή ενός πολύ μεγάλου κακού

Ο όρος φασισμός δεν υπήρχε πριν το 1920, είναι Ιταλικής προέλευσης και κανείς δεν φανταζόταν πόση καταστροφή κ δυστυχία θα προκαλούσε στον κόσμο όλο.
Εφαρμοσμένος Ρατσισμός ο Φασισμός σημαντικό κομμάτι του, ίσως το πιο σημαντικό, ο Αντισημιτισμός.
Ξεκινά ο Φασισμός από τον μύθο ότι κάποιος υπερέχει φυλετικά , άξιος η άθλιος, και με βάση αυτή την υπεροχή ασκεί απόλυτη εξουσία ζωής και θανάτου , απονέμει την αντίστοιχη δικαιοσύνη , οργανώνει την οικονομία την κοινωνία με βάση το γεννήθηκα έτσι. Χειρότερα κι από την δουλεία.
Σαν σήμερα το 1938 έγινε ένα μεγάλο κακό με θύματα τους Εβραίους. Αυτό που σκεφτόμαστε σήμερα είναι ότι τέτοιες πράξεις με το ελπίζω θα περάσει δεν περνάνε αλλά θεριευουν. Δεν απενοχοποιουμε τον Φασισμό για κανέναν λόγο κι αν έχουμε συλλογικά κ ατομικά ο καθένας το θάρρος του διαφωνώ δεν θα επιτρέψουμε απόπειρες επανάληψης οποιασδήποτε εκδήλωσης φασισμού η αντισημιτισμού.
Δεν πέρασε, οι τάσεις απενοχοποίησης με διάφορες δικαιολογίες δυστυχώς είναι εδώ.


#ΣανΣήμερα 9/11/1938: Η Νύχτα των Κρυστάλλων (Kristallnacht), ονομασία εξαιτίας των σπασμένων γυαλιών από βιτρίνες που πλημμύρισαν τους δρόμους, σηματοδοτεί την απαρχή της φρίκης του Ολοκαυτώματος, περιγράφοντας το μαζικό πανεθνικό πογκρόμ σε Γερμανία και Αυστρία τη νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμβρίου 1938 με στόχο τους Εβραίους πολίτες των χωρών αυτών. Το πρωί εκείνης της μέρας ανακοινώνεται ότι ο Ερνστ φον Ρατ, γραμματέας του Γερμανού πρέσβη στο Παρίσι, έπεσε νεκρός από πυροβολισμό και ότι άνθρωπος που πάτησε τη σκανδάλη, ο 17χρονος Χέρσελ Γκρίνσπαν, είναι Εβραίος. Με αφορμή αυτή τη μεμονωμένη πράξη, οι Εβραίοι θα αναγκαστούν να πληρώσουν ένα βαρύτατο τίμημα. Με τα σπίτια τους. Τις επιχειρήσεις τους. Την ελευθερία τους. Και, κυρίως, με τη ζωή τους. Την ίδια κιόλας νύχτα, σε ολόκληρο το Ράιχ σπάνε τζάμια εβραϊκών καταστημάτων, ενώ συναγωγές, σχολεία και σπίτια λεηλατούνται και πυρπολούνται, εβραϊκά κοιμητήρια καταστρέφονται, σε ένα άνευ προηγουμένου πογκρόμ καταστροφής (προσεκτικά οργανωμένο από τον Γερμανό υπουργό Προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέμπελς και άλλους ναζί). Κάποιοι Εβραίοι ξυλοκοπήθηκαν έως θανάτου, ενώ άλλοι εξαναγκάζονταν να παρακολουθούν και να υπόκεινται σε κάθε είδους ταπεινώσεις. Το μήνυμα για τους Εβραίους των δυο χωρών είναι απόλυτα σαφές. Η μέρα που ξημερώνει φέρνει έναν καινούργιο κόσμο. Οι πολίτες αντιδρούν με απέχθεια αλλά δεν κάνουν τίποτα. Ο διωγμός δεν σταμάτησε εκεί. Το κράτος υποχρέωσε τους Εβραίους να πληρώσουν συλλογικό πρόστιμο ενός δισεκατομμυρίου μάρκων προς τη ναζιστική κυβέρνηση για τον θάνατο του Ρατ και να καταβληθούν στο δημόσιο τα έξι εκατομμύρια μάρκα των ασφαλιστικών πληρωμών που θα έπαιρνε η εβραϊκή κοινότητα εξαιτίας των καταστροφών στις περιουσίες τους. Έτσι αρχίζει το Ολοκαύτωμα.




πηγη

Vavi Barchefski

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only