Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Ο δίνος του "Ζωγράφου τής Γοργούς" και η βάση του.


 Ο δίνος του "Ζωγράφου τής Γοργούς" και η βάση του.

Ύψος: σώμα 44 εκ., υπόστατο 59 εκ., γύρω στο 580 π.Χ., Βρίσκεται σήμερα στο Παρίσι, στο Μουσείο του Λούβρου. Αποδίδεται στον "Ζωγράφο της Γοργούς" που ήταν μαθητής του "Ζωγράφου του Νέσσου". Το όνομα αυτό έδωσε στον άγνωστο αγγειογράφο ο John Beazley (1885-1970), ιστορικός τέχνης και πρωτοπόρος της μελέτης της ελληνικής κεραμικής. Χρησιμοποίησε για πρώτη φορά αυτό το όνομα, επειδή αυτό το αριστούργημα, είναι διακοσμημένο με τις τρεις Γοργόνες στην κύρια παράσταση, όπου και ο αποκεφαλισμός τής Γοργούς Μέδουσας από τον Περσέα.
Το μελανόμορφο αυτό αγγείο αποτελεί σημαντικό δείγμα αρχαίας ελληνικής κεραμικής. Εισήλθε στη συλλογή του Λούβρου το 1861, με την αγορά της συλλογής του Giampietro Campana (Inv. E 874). Αν και αυτό το έργο έγινε με βεβαιότητα σε αθηναϊκό εργαστήριο, όμως η τοποθεσία της ανακάλυψής του παραμένει αβέβαιη. Από το γεγονός ότι ήταν στη συλλογή του Campana πιθανολογείται ότι αποκτήθηκε σε μυστικές ανασκαφές στην Ετρουρία, ίσως στο Cerveteri.
Ο δίνος είναι ένα μεγάλο ανοιχτό ημισφαιρικό αγγείο, που χρησιμοποιούνταν στα συμπόσια, όπως και ο κρατήρας, μέσα στο οποίο το νερό αναμειγνυόταν στο κρασί. Συνήθως αποτελούνταν από δύο μέρη: Το μεγάλο κυρίως κύπελλο, που από πολλούς ονομάζεται λέβης, και μια βάση, ένα υψηλό υπόστατο, πάνω στο οποίο στηριζόταν. Το αγγείο σπάνια διασώζεται μαζί με τη βάση του , αλλά αποτελεί έμπνευση για παραδείγματα από μπρούντζο που συναντώνται συχνότερα.
Η επάνω παράσταση, είναι η πιο ενδιαφέρουσα, καθώς αποτελεί το αρχαιότερο γνωστό παράδειγμα στην αρχαϊκή ελληνική κεραμική μιας εικονιστικής και αφηγηματικής ζωφόρου. Απεικονίζει μια πολύ γνωστή σκηνή από την ελληνική μυθολογία: ο Περσέας φεύγει καταδιωκόμενος από τις Γοργόνες, Σθενώ και Ευρυάλη, (3ο σχόλιο), αφού σκότωσε την αδελφή τους, Μέδουσα, η οποία παραπαίει με λυγισμένα γόνατα, ακέφαλη (στη φωτ/φία και στο 1ο σχόλιο). Οι άλλες δύο μορφές στη σκηνή είναι ο Ερμής, ο οποίος μπορεί να αναγνωριστεί από το συνηθισμένο του καπέλο, τον πέτασο, και μια γυναίκα που πιθανότατα είναι η Αθηνά. Ο Περσέας, ο Ερμής και οι Γοργόνες φορούν φτερωτά υποδήματα, σημάδι ότι πετούσαν. Οι Γοργόνες επιπλέον έχουν φτερά που σύμφωνα με τον μύθο ήταν χρυσά. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια σκηνή μονομαχίας μεταξύ δύο οπλιτών (2ο σχόλιο), και αντίστοιχα, πίσω από τον καθένα, δύο άρματα με τους ηνιόχους τους (4ο σχόλιο). Η αμέσως επόμενη ζώνη διακοσμείται από φυτικούς πλοχμούς . Και οι άλλες τρεις κατώτερες, από πολλά ζώα, όπως λιοντάρια, αγελάδες, αγριόχοιρους, ελάφια, μαζί με φανταστικά πλάσματα όπως σειρήνες και σφίγγες.
Η καλοσχηματισμένη βάση είναι καλυμμένη με ζωφόρους που δείχνουν και αυτές πολλά διαφορετικά ζώα, ανδρικές και τερατώδεις μορφές.

Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με θέματα πολιτισμού που επιλέξουν Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι zantedanias@gmail.com Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας Σας ευχαριστούμε από καρδιας Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang



Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only