Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Όλυνθος, Χαλκιδική.


Οι επιμελέστεροι των παραληπτών ασφαλώς θα ενθυμούνται από τα σχολικά θρανία τους πύρινους λόγους (Φιλιππικό και τρεις Ολυνθιακούς) που εκφώνησε ο κορυφαίος ρήτωρ Δημοσθένης (κατά την περίοδο 352 – 349 π.Χ.) στην προσπάθειά του να πείσει τους Αθηναίους να στείλουν βοήθεια στους απειλούμενους από την επεκτατική πολιτική του Φιλίππου Ολυνθίους. Εντυπωσιάζει στους λόγους η σταθερή αντιμακεδονική τοποθέτηση του μεγάλου ρήτορα, ιδίως από τη στιγμή που το 349 π.Χ. ο Φίλιππος, με πρόφαση τη μη παράδοση του αδελφού του Αριδαίου, που είχε ζητήσει άσυλο στην Όλυνθο, κήρυξε τον πόλεμο κατά της Ολύνθου. Ακολουθεί απόσπασμα και μετάφρασή του από τον πρώτο Ολυνθιακό:




«Υπῆρχον Ὀλύνθιοι δύναμίν τινα κεκτημένοι, καὶ διέκειθ᾽ οὕτω τὰ πράγματα· οὔτε Φίλιππος ἐθάρρει τούτους οὔθ᾽ οὗτοι Φίλιππον. ἐπράξαμεν ἡμεῖς κἀκεῖνοι πρὸς ἡμᾶς εἰρήνην· ἦν τοῦθ᾽ ὥσπερ ἐμπόδισμά τι τῷ Φιλίππῳ καὶ δυσχερές, πόλιν μεγάλην ἐφορμεῖν τοῖς ἑαυτοῦ καιροῖς διηλλαγμένην πρὸς ἡμᾶς»
«Οι Ολύνθιοι από την αρχή είχαν αποκτήσει κάποιαν σημαντική δύναμη και τα πράγματα είχαν κάπως έτσι: ούτε ο Φίλιππος τους εμπιστευόταν ούτε εκείνοι τον Φίλιππο. Κάναμε ειρήνη μ᾽ εκείνους και εκείνοι με μας. Αυτό ήταν για τον Φίλιππο ένα εμπόδιο κατά κάποιο τρόπο και τον δυσκόλευε· μια μεγάλη πόλη δηλαδή με καλές σχέσεις με μας να παραμονεύει και να του χαλάει τις ευκαιρίες».
Ενώ, όμως, οι Αθηναίοι πείσθηκαν να στείλουν βοήθεια, καθυστερούσαν να την υλοποιήσουν, με αποτέλεσμα η Όλυνθος να καταληφθεί εντέλει από τον Φίλιππο το 348 π.Χ. και να καταστραφεί ολοσχερώς.




Την εικόνα αυτή αποδίδουν σήμερα τα ερείπια που συναντήσαμε κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στον οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο, όπου προκαλεί θαυμασμό η τέλεια ρυμοτομία της πόλης κατά το Ιπποδάμειο σύστημα, με τις κεντρικές λεωφόρους και τις καθέτους προς αυτές, καθώς και τους δρομίσκους που εξυπηρετούσαν το αποχετευτικό σύστημα, όπως επίσης και, κυρίως, τα σωζόμενα ψηφιδωτά των δαπέδων των οικιών – τα α ρ χ α ι ό τ ε ρ α στον ελληνικό χώρο – που μαρτυρούν την ευμάρεια (βλ. μπανιέρα) και τον πλούτο που χαρακτήριζαν αυτή τη σπουδαία πόλη. ν.μ.




Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ   υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 
Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν
Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 
Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας
Σας ευχαριστούμε από καρδιας
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας
https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only