Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

Κούρος της Σάμου, 600-570 π.Χ.


 Κούρος της Σάμου, 600-570 π.Χ.
Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου
Ο ΚΟΥΡΟΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ (ποίημα)
Πρώτα έγιναν τα μάτια
μια λάμψη μέσα στα μάτια
του δημιουργού μου
μια λαμπερή δύναμη
μέσα στην πέτρα του βουνού
Το εράσμιο χέρι του
ήταν αντάξιο για το έργο.
η γέννησή μου ήταν γρήγορη και χαρούμενη
καθώς ξεπήδησα στη ζωή
από τη μήτρα του μαρμάρου
Τα μάτια.
γι’ αυτά έγλυψε
την υπερβατική μορφή
της οποίας το όνομα είναι αρμονία
αυτή η μορφή προκαλεί κάτι
που το όνομα του είναι φως και χαρά
Η μάνα μου η Σάμος
η γη των αηδονιών και των κρασιών
και της ανεμοδαρμένης θάλασσας
περίγραμμα τα φρύδια των βουνών
οι αδαμάντινες αιχμές
κάτω από τον ουρανό του Δία.
Γη, θάλασσα, ουρανός της Σάμου
ό,τι αντικρύζω ακατάπαυστα
αυτό είμαι
κυττάχτε με λοιπόν
και κυττάτε την ομορφιά




Ο υπερμεγέθης Κούρος της Σάμου - ύψους 4,80 μ. - εντοπίστηκε τυχαία σε μία ανασκαφή που έλαβε χώρα στο νησί τον Σεπτέμβριο του 1980, στην Ιερά Οδό στο Ηραίο, σε βάθος μόλις 20 εκατοστά.
Το μέγεθός του ήταν τόσο μεγάλο που για να μπορέσει να εκτεθεί στο Μουσείο της Σάμου που χτιζόταν την ίδια χρονική περίοδο, δημιουργήθηκε ειδική αίθουσα της οποίας το πάτωμα έγινε βαθύτερο από ότι είχε προβλεφθεί κατά 1,5 μέτρα. Επιπλέον το εύρημα μεταφέρθηκε στο μουσείο προτού χτιστούν οι τοίχοι καθώς αν ολοκληρωνόταν το κτίσμα ο κούρος δεν θα μπορούσε να περάσει στο εσωτερικό του από καμία πόρτα , ενώ στήθηκε σε ειδική αντισεισμική βάση, η πρώτη σε αρχαιολογικό μουσείο, στην Ελλάδα. Χωρίς αυτήν, το κολοσσικό άγαλμα θα μπορούσε να έχει πέσει, και τότε η ζημία θα ήταν ανεπανόρθωτη.
Οι ανασκαφές στο Ηραίον ξεκίνησαν την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα από την Αρχαιολογική Εταιρεία της Αθήνας, οι οποίες συνεχίστηκαν από το 1925 και εξής από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.



Την δεκαετία του ΄70 η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε την δεξιά κνήμη του κούρου. Το 1980 βρέθηκε ο κορμός του - μηροί και βραχίονες - ενώ το κεφάλι με το τμήμα του προσώπου του βρέθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα. Τμήματα του έργου όπως ο αριστερός μηρός, δεξιά κνήμη και αριστερός πήχης συγκολλήθηκαν στον κορμό του κούρου με δύσκολες τεχνικές επεξεργασίες και από το 1984 εκτίθεται όρθιος στο μουσείο.
Ο Κούρος της Σάμου είναι έργο καλλιτέχνη του πρώιμου 6ου αι. π.Χ. και ήταν στημένος στο Ηραίο τουλάχιστον με άλλον έναν όμοιό του, τμήμα του οποίου σώζεται και βρίσκεται επίσης στο μουσείο, ενώ εικάζεται οτι υπήρχαν συνολικά 5-6 κούροι .




Απεικονίζει πιθανότατα κάποιον νέο ντόπιο ευγενή. Ίχνη χρώματος διακρίνονται σε σημεία των πτυχών του σώματος, πράγμα που μας βεβαιώνει ότι ολόκληρο το άγαλμα ήταν επιχρωματισμένο. Ο αριστερός του μηρός φέρει την επιγραφή «ΙΣΧΗΣ ΑΝΕΘΗΚΕΝ Ο ΡΗΣΙΟΣ» (Ο Ίσχης, ο γιος του Ρήσιου τον αφιέρωσε). Η επιγραφή μαρτυρεί όχι μόνον τον πλούτο του αναθέτη και της αρχαϊκής Σάμου, αλλά και το επίπεδο της καλλιτεχνικής δημιουργίας της εποχής.
Σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος της Σάμου.




Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με θέματα πολιτισμού που επιλέξουν Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι zantedanias@gmail.com Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας Σας ευχαριστούμε από καρδιας Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only