Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

ΙΟΥΛΙΑΝΌΣ Ο ΕΣΤΕΜΜΈΝΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ( 331 - 363 μ.χ ). Αυτοκράτωρ του Βυζαντίου ( 361 - 363 μ.χ )

Τον Ιουλιανό εξύμνησε ο Διαφωτισμός, ως τον πιο αξιο εστεμμένο, επειδή είδε στο πρόσωπο του τό πρότυπο συγκρούσεως μέ τόν Παπισμό. Ο Ρομαντισμός αργότερα έφθασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι άξιζε νά θεωρείται Άγιος . Τον ύμνησε επίσης ό ιστορικός Γίββων αν και σκανδαλιζοταν από τις δεισιδαιμονίες του..
Ο Ιουλιανός είχε τραυματικές εμπειρίες, διότι οι διάδοχοι του Μ. Κωνσταντίνου ( ήταν ανηψιος του από ετεροθαλή αδελφό ) θανάτωσαν όλους τούς συγγενείς του και τον αδελφό του Γάλλο .
Ορφανός έξη ετων εξορίστηκε στην Νικομήδεια όπου ανατράφηκε από τον Αρειανό Επίσκοπο Ευσέβιο αδελφό τής μητέρας του και βαπτίστηκε χριστιανός . Από τον Γότθο παιδαγωγό Μαρδόνιο διδάχτηκε Όμηρο και Ησίοδο , μιλούσε την Ελληνική γλώσσα , στη συνέχεια έλαβε σοβαρή Ελληνική παιδεία ενώ αγαπούσε υπερβολικά την Ελλάδα και τον Ελληνικό πολιτισμό .
Στην Πέργαμο μυήθηκε στα μυστήρια τού Μίθρα από τον ψευδο φιλόσοφο , θεουργό Μάξιμο τόν Εφέσιο τον οποίον υπερεκτιμούσε.
Την σύντομη παραμονή του στην Αθήνα για σπουδές ( θέρος τού 355- Οκτώβριο) , θεωρούσε την πιο ευτυχισμένη περίοδο της ζωής του. Εκεί γνωρίστηκε με τον Μ. Βασίλειο και τον Γρηγορίου τον Θεολόγο αλλά συναναστρεφόταν περισσότερο τον ιεροφάντη τών Ελευσινίων μυστηρίων διότι είχε έφεση πρός την μαντική .
Τό Δεκέμβριο έγινε Καίσαρας στη Δύση και εστάλη στη Γαλατία όπου διέπρεψε στις μάχες κατά τών Βαρβάρων Φράγκων καί Αλαμανών. Όταν όμως πέθανε ο Κωνσταντιος εστεφθη αυτοκράτωρ στην Κωνσταντινούπολη το 361 μ.χ.
Τότε εστράφη ανοιχτά πρός τόν παγανισμό θυσιάζοντας εκατόμβες ζώων,. πράγμα που συνέβαλε στην βιαιότητα του χαρακτήρος του.
Θεωρούσε τον Χριστιανισμό αθεότητα καί τούς χριστιανούς αφελείς Γαλιλαίους για αυτό ήθελε να επαναφέρει την αρχαία θρησκεία. Έχτιζε καινούργιους βωμούς και ναούς και αναστηλωνε τους παλιούς . Αυτό όμως πού πίστευε δεν είχε τίποτε το Ελληνοπρεπές ήταν ένας εξωελληνικός μυστικισμός τής Ανατολής, ότι πιό ανθελληνικό καί αρρωστημένο. Παρασύρονταν από αγύρτες μάγους και είχε γίνει μία τραγική, διχασμένη προσωπικότης που δεν συμβάδιζε με την εποχή του αλλά συγκρούστηκε με αυτήν .
Τόν Ιούλιο τού 362 μετέφερε την έδρα τής αυτοκρατορίας στην Αντιόχεια την πιό σπουδαία Ελληνική πόλη. Στο Προάστιο Δάφνη βρισκόταν το ιερό του Απόλλωνα και ο Ιουλιανός πήγε να προσφέρει θυσία , αλλά αντί για πλήθος ανθρώπων συνάντησε μόνο ένα γέροντα ιερέα που δεν είχε τίποτα για θυσία παρά μόνο μια χήνα . Όταν ζήτησε χρησμό ο Θεός τήρησε απόλυτη σιωπή και οι οιωνοσκοποι είπαν ότι έφταιγε ο τάφος του χριστιανού μάρτυρα Βαβύλα, επισκόπου Αντιοχείας (237_250) πού μαρτύρησε κατα τον διωγμό τού Δεκίου . Ο Ιουλιανός διέταξε εκταφή, και όταν επέστρεψε για τον χρησμό ένας κεραυνός χτύπησε αναπάντεχα το ιερό και η φωτιά ερείπωσε το οίκημα και έκανε στάχτη το βωμό καί τό άγαλμα τού Απόλλωνα . Ο Ιουλιανός το απέδωσε στους Χριστιανούς και πίεσε με βασανιστήρια τους Αντιοχείς να το διαδώσουν αλλά κανείς δεν τό έκανε . Για αντίποινα πήρε όλα τα ιερά κειμήλια και αναθήματα από το ναό των Διδύμων , όπως και από άλλους ναούς για την προετοιμασία της εκστρατείας στην Περσία . Θανάτωσε δε πολλούς επισκόπους μέ μια εκδικητική μανία ώστε ο Γρηγόριος ο Θεολόγος τον ονόμασε " μετά Χριστόν Ναβουχοδονόσορα " και οι υπήκοοι του τον καλούσαν " χασάπη" .
Για να διχάσει Χριστιανούς και Ιουδαίους, υποσχέθηκε στους δεύτερους να τους βοηθήσει να κτίσουν τον ναό τους ξανά και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους . Όμως διάφορα θαυμάσια γεγονότα εμπόδισαν το έργο όπως καταρρακτώδεις βροχές, βίαιοι άνεμοι και ένας τρομερός σεισμός πού θανάτωσε πολλούς εργάτες . Όταν οι Ιουδαίοι επέμειναν να συνεχίσουν πετάχτηκαν ξαφνικά φλόγες από τα θεμέλια και έτσι ματαιώθηκαν τά σχέδια . Τα συμβάντα μαρτυρούν εκτός από τον Χρυσόστομο και τον Θεολόγο οι εθνικοί ιστορικοί : Σωκράτης , Σωζομενός και Αμμιανος.
Το τραγικό για τον Ιουλιανό ήταν ότι μετά από αυτά σκλήρυνε περισσότερο και πριν βαδίσει κατά των Περσών προέβη σε θυσίες oiωνοσκοπησεις και σπλαχνοσκοπιες για να μαντέψουν τη νίκη του .
Στον Όροντη το μεγαλύτερο ποταμό της Συρίας βρέθηκαν πτώματα από ανθρωποθυσίες , ενώ στο ανάκτορο του μετά τον θάνατο του λείψανα από παιδιά και παρθένες . Επίσης στην πόλη Κάρραι είχε σφραγιστεί ναός που όταν ανοίχτηκε βρήκαν μια κρεμασμένη γυναίκα με βγαλμένα τα σπλάχνα ( σπλαχνοσκοπια ) .
Κατά την σύγκρουση με τους Πέρσες στην αρχή είχε επιτυχίες όμως του έστησε παγίδα ένας Πέρσης και τον σκότωσε με ακόντιο .
Πήρε το αίμα που έτρεχε από το πλευρό του και φώναξε " Νενικηκας με Ναζωραίε" . Ο Λιβάνιος διέδωσε πως τον σκότωσαν χριστιανοί αλλά αυτό δεν ελέγχεται σωστό .
Ήταν μόνο 32 ετών , ο Ζώσιμος τον καλεί Μέγα , ο Κωνσταντίνος ομως Παπαρηγοπουλος λέγει " Δεν δύναται να ονομαστεί Μέγας διότι μέγας δεν είναι ποτέ ό μη ευεργετησας την ανθρωπότητα η τουλάχιστον το έθνος αυτού, ο δε Ιουλιανός βεβαίως δεν ευεργέτησε τόν κόσμον " .

 

Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ   υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 

Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν

Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 

Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας

Σας ευχαριστούμε από καρδιας

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only