Κυριακή 12 Μαρτίου 2023

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΝΙΚΗΡΑΤΟΥ και τού ΥΙΟΥ του. Ταφικό μνημείο Καλλιθέας.


ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.
Επιτὐμβιο ναόσχημο μνημείο τού Νικηράτου και τού υιού του,
Πολυξένου, μετοἰκων από την Ιστρία (σημερινή Ρουμανία).
Είναι ένα εντυπωσιακό σε μέγεθος και πολυτέλεια ταφικό μνημείο από υμήττειο μάρμαρο τού 4ου αι.π.χ. και αποτελεί αποκορύφωμα τής υπερβολής που χαρακτηρίζει τα ταφικά μνημεία τής εποχής του.
Το μοναδικό αυτό επιτύμβιο μνημείο, ύψους 7 μέτρων, είναι πιθανόν εμπνευσμένο από το Μαυσωλείο τής Αλικαρνασσού.
Έχει σχήμα ναΐσκου με δύο ιωνικούς κίονες, ο οποίος στηρίζεται πάνω σε υψηλό βάθρο.
Μέσα στο ναΐσκο, μπροστά σε βάθος από γκρίζο μάρμαρο, προβάλλονται τρία αγάλματα. Αριστερά ο πατέρας, στο κέντρο ο νεαρός αθλητής υιός του και δεξιά ο μικρότερος δούλος, που έχει ριγμένο στο σώμα του το ιμάτιο τού κυρίου του. Διακρίνονται καθαρά επιρροές από τα έργα τού Λυσίππου.
Το μνημείο βρέθηκε σε βάθος 5 μέτρων, στην Καλλιθέα, κοντά στον συρμό τού ΗΣΑΠ, σε κοίτη ποτάμιου ρέματος, κατακερματισμένο σε 35 τμήματα, προφανώς από σεισμό ή την ροή των υδάτων. Αποκαταστάθηκε από τον γλύπτη, Σ. Τριάντη.
Ο Νικήρατος υιός τού Πολυΐδου, ήταν μέτοικος-σιτέμπορος, υψηλής κοινωνικής θέσης και ισχύος και είχε ταφεί μαζί με τον υιό του, Πολύξενο, σε νεκροταφείο κοντά στα Νότια Μακρά Τείχη, στην οδό που οδηγούσε από τον Πειραιά προς την Αθήνα.
Η ταυτότητα των νεκρών προκύπτει από επιγραφή στην κρηπίδα τού ναΐσκου:
ΝΙΚΗΡΑΤΟΣ ΠΟΛΥΙΔΟ ΙΣΤΡΙΑΝΟΣ ΠΟΛΥΞΕΝΟΣ ΝΙΚΗΡΑΤΟ
Η κρηπίδα κάτω από τον ναΐσκο,έχει τρεις βαθμίδες, από τις οποίες οι δύο πρώτες φέρουν επιγραφές με τα ονόματα των νεκρών και ζωφόρο με τέρατα και άγρια ζώα, λέοντες και ταύρους.
Το βάθρο επιστέφεται από ζωφόρο με παραστάσεις αμαζονομαχίας.
Η ζωφόρος του μνημείου τονιζόταν ακόμη περισσότερο με χρώματα, ίχνη των οποίων διατηρούνται μέχρι σήμερα.





Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με θέματα πολιτισμού που επιλέξουν Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι zantedanias@gmail.com Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας Σας ευχαριστούμε από καρδιας Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang



Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only