Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Η Συνθήκη του Μούδρου


 Η Συνθήκη του Μούδρου....Για να μην ξεχνάμε.

Η συνθήκη διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.18/30/ Οκτωμβριου,1918..
Η Συνθήκη αυτή υπεγράφη μεταξύ των νικητών συμμάχων της ΑΝΤΑΝΤ και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στοn όρμο Μούδρο, της Ελληνικής Λήμνου πάνω στο Βρετανικό πολεμικό Αγαμέμνων. στις 18/30/10 του 1918./Η Συνθήκη υπεγράφη από τον Οθωμανό Υπουργό Rauf Bey και τον Άγγλο Ναύαρχο Arthour Gough-Calthorp.
.
Η συνθήκη του Μούδρου προέβλεπε:
Αποστράτευση των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, παράδοση του οπλισμού τους, διατήρηση μόνον μονάδων αστυνόμευσης για την διασφάλιση της τάξης εντός των πόλεων. Απομάκρυνση των Γερμανών και Αυστριακών συμβούλων από το Οθωμανικό κράτος Γερμανών και Αυστριακών υπηκόων από την Οθωμανική επικράτεια, και διακοπή σχέσεων του Οθωμανικού κράτους με την Γερμανία και την Αυστρία.
Παράδοση του Οθωμανικού στόλου στους συμμάχους όπως επίσης και των Οθωμανικών φρουρίων όπου θα εγκαθίστατο συμμαχικές φρουρές.
Εκχώρηση ελεύθερης πρόσβασης στα Δαρδανέλια, στην Κωσταντινούπολη, και τον Εύξεινο Πόντο.
Την κατάληψη οποιασδήποτε στρατηγικής σημασίας (κατά την κρίση των συμμάχων) Οθωμανικής περιοχής χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με το Οθωμανικό κράτος.
Συμμαχικός έλεγχος των επικοινωνιών και των συγκοινωνιών.
Τέλος ο οικονομικά καταστροφικός όρος της δωρεάν τροφοδοσίας των δυνάμεων κατοχής σε τροφιμα.
Η διασφάλιση της δωρεάν παροχής καυσίμων γινόταν δυνατή με την αναγνώριση του δικαιώματος σταθμευσης στρατιωτικών δυνάμεων στις πετρελαιοπηγές του Μπακού και του Βατούμ.
Στο ονομα της αυτοδιάθεσης των λαών απόσυρση όλων των Οθωμανικών δυνάμεων από περιοχές μη τουρκικής εθνικής ταυτότητας, της Συρίας, της Υεμένης της Κιλικίας, της Χετζάζης, της Μεσοποταμίας, και της Αρμενίας.
Ενώ ο Κεμάλ Ατατούρκ είχε απορρίψει την συνθήκη του Μούδρου οι συμμαχικές δυνάμεις της ΑΝΤΑΝΤ προχωρούσαν στον διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι Άγγλοι κατέλαβαν την Θράκη, τα Δαρδανέλια, και τις πετρελαιοφόρες πηγές στην Μεσοποταμία και τον Καύκασο. Οι Γάλλοι την Κιλικία και οι οι Ιταλοί την Ατάλλεια.
Στις 29 Μαρτιου του 1919 ο αρχηγός του Ιταλικου στόλου της Δωδεκανήσου υπο τις οδηγίες του Ιταλου τπουργου εξωτερικών διατασσει αποβαση στις Νοτιοδυτικές Τουρκικές ακτές .Αποβαση που επιχειρήθηκε χωρίς την σύμφωνη γνώμη και παρα τις αντιρήσεις των συμμάχων .Στις 24 Απριλίου η Ιταλία υπο τον Πρωθυπουργό Ορλάνδο,αποχωρεί από την συνδιασκεψη των Παρισίων που ετοίμαζε τις Συνθήκες Ειρήνης.
Στις 6 Μαΐου η Ανωτάτη Διοίκηση των Συμμάχων΄ σε απάντηση της μονομερούς Ιταλικής δράσης καλει τον Βενιζέλο να εκστρατευσει στην Ανατολία .
Στις 15 Μαΐου 1919 Αποβιβάζεται η πρώτη Ελληνική Μεραρχία στην Σμύρνη βάσει της συνθήκης του Μούδρου και το δικαίωμα των συμμάχων για την κατάληψη όποιας κατά την γνώμη τους στρατηγικής περιοχής κρινόταν χρήσιμη για τις συμμαχικές δυνάμεις.
Το πώς περάσαμε από την Συνθήκη του Μούδρου στην Συνθήκη των Μουδανιών και τελικά στην Συνθήκη της Λωζάνης πιστευω θα το δούμε συντομα.


Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με θέματα πολιτισμού που επιλέξουν Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι zantedanias@gmail.com Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας Σας ευχαριστούμε από καρδιας Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only