Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Η μυστικιστική σφαίρα

 

Η μυστικιστική σφαίρα που είναι καλυμμένη με περίεργα σύμβολα πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε σε αρχαιοελληνικές μαγικές τελετουργίες.

Τα ουράνια σύμβολα που καλύπτουν αυτή την περίεργη σφαίρα μαγεύουν τη φαντασία.

Η μεγάλη μαρμάρινη σφαίρα βρέθηκε το 1866 στο Θέατρο του Διονύσου, στους πρόποδες της Ακρόπολης. Πιστεύεται ότι η περίεργη σφαίρα δημιουργήθηκε κάποια στιγμή μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου αιώνα μ.Χ.

Δεν είναι γνωστά πολλά για την παράξενη σφαίρα. Επειδή βρέθηκε θαμμένη κοντά στο Θέατρο του Διονύσου -ένα μέρος όπου γίνονταν μονομαχίες και διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις- πιστεύεται ότι μπορεί να χρησιμοποιήθηκε σε μαγικά τελετουργικά από κάποιους που ήλπιζαν να κερδίσουν.

Τα σκαλίσματα που κοσμούν τη σφαίρα είναι μυστηριώδη και μυστικιστικά. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η ανθρώπινη φιγούρα είναι μια απεικόνιση του θεού Ήλιου ως Κοσμοκράτορας. Κάθεται σε θρόνο κάτω από αψίδα και κρατά μαστίγιο και τρεις αναμμένους πυρσούς. Οι σκύλοι στα πόδια του πιθανότατα συμβολίζουν τους αστερισμούς του Κυνός: τον Σείριο και τον Προκύωνα.

Στην υπόλοιπη επιφάνεια της σφαίρας υπάρχουν αστρικά, μαγικά, αλχημιστικά και γεωμετρικά σύμβολα, αλληγορικές παραστάσεις ζώων, αριθμοί και ακατανόητες επιγραφές, πιθανότατα επικλήσεις στον Ήλιο. Μόνο μια λέξη, χαραγμένη σε έναν από τους πέντε τεμνόμενους κύκλους, διαβάζεται: ΑΙΘΗΡ, το πρώτο από τα πέντε στοιχεία της φύσης (αιθέρας, γη, νερό, αέρας, φωτιά).

Αριθμός αντικειμένου

ΕΜ 2260

Είδος

Τελετουργικό αντικείμενο

Εποχή

Ρωμαϊκή εποχή

Χρονολόγηση

2ος-3ος αι. μ.Χ.

Διαστάσεις

Διάμετρος: 0,29 μ.

Υλικό

Μάρμαρο

Θέση

Πρώτος όροφος, βόρειαΜε πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ   υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 

Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν

Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 

Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας

Σας ευχαριστούμε από καρδιας

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only