Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023

Τα χάλκινα αγάλματα της Τοσκάνης

24 καλοδιατηρημένα χάλκινα αγάλματα ανασύρθηκαν από τη λάσπη ενός αρχαίου λουτρού στο San Casciano που ανήκει στην επαρχία της Σιένα (περ. 160 χλμ. βόρεια της Ρώμης).
Σύμφωνα με τον Massimo Osanna, κλασικό αρχαιολόγο και Γενικό Διευθυντή των ιταλικών Μουσείων, πρόκειται για μια από τις αξιολογότερες ανακαλύψεις στην «ιστορία της αρχαίας Μεσογείου» και τη σημαντικότερη από το 1972 όταν ανασύρθηκαν από τη θάλασσα οι πολεμιστές του Riace.
Τα αγάλματα που απεικονίζουν τον Απόλλωνα, την Υγίεια, ίσως και άλλες θεότητες, κοσμούσαν κάποιο ιερό προτού βυθιστούν στα ιαματικά νερά. Άλλα μοιάζει ν' απεικονίζουν πολιτικούς αξιωματούχους, ματρόνες, έφηβους. Πέντε από αυτά έχουν ύψος σχεδόν ένα μέτρο.
Χρονολογούνται μεταξύ του 2ου αι. π.Χ. και του 1ου αι. μ.Χ., μια περίοδο «μεγάλης μεταμόρφωσης στην αρχαία Τοσκάνη» καθώς συνέβη το πέρασμα από την ετρουσκική στη ρωμαϊκή κυριαρχία. Ήταν μια «εποχή μεγάλων συγκρούσεων» και «πολιτισμικής όσμωσης». Το Λουτρό στο San Casciano αποτελούσε ένα «πολυπολιτισμικό και πολυγλωσσικό καταφύγιο ειρήνης, περιβαλλόμενο από πολιτική αστάθεια και πόλεμο».
Μαζί με τ' αγάλματα βρέθηκαν πάνω από 5.000 χρυσά, ασημένια και χάλκινα νομίσματα. Τα ζεστά, λασπωμένα νερά του San Casciano dei Bagni βοήθησαν ώστε να διατηρηθούν τα ευρήματα «σχεδόν όπως την ημέρα που βυθίστηκαν». Φέρουν επιγραφές ετρουσκικές και λατινικές.
(Αξίζει το βίντεο στο https://www.youtube.com/watch?v=j33tZl_a2iQ

 










Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ   υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 

Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν

Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 

Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας

Σας ευχαριστούμε από καρδιας

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only