Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Malwiya Samarra ή το Μεγάλο Τζαμί της Σαμάρας


 Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΩΤΙΝΟΠΟΛΗ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ:

Αναθηματική επιγραφή στον Ηρακλή από τον Βασιλιά των Θρακών.
Η μαρμάρινη ενεπίγραφη πλάκα που ανακαλύφθηκε το έτος 1938 στην αρχαία Πλωτινόπολη του Διδυμοτείχου και εκτιμάται πως ανήκει στην Ρωμαϊκή περίοδο, αποτελεί προσφορά του Θράκα Βασιλέα Κότυ στον θεοποιημένο μυθικό ήρωα Ηρακλή.
Η επιγραφή φέρει ευανάγνωστα ελληνικά γράμματα και το τμήμα που σώζεται αναφέρει:
[BАΣIΛΕΥΣ ΘPAΚΩN Κ(….)
(…….)ΠOPEΩΣ НPAΚΛEI]
Δηλαδή “Ο βασιλιάς των Θρακών Κότυς, ….. προσφέρει στον Ηρακλή”.
Μία εκδοχή θα μπορούσε να ήταν πως επρόκειτο για τον Κότυ Β΄ (42 – 15 π.Χ.) γιό του Ραισκουπόρι Α΄, εξού και “ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΟΤΥΣ (ΡΑΙΣΚΟΥ)ΠΟΡΕΩΣ”.
Κατά άλλη εκδοχή η επιγραφή αποτελεί προσφορά από τον βασιλέα Κότυς Δ΄ (12-18 μ.Χ.) γιο του Σαδάλα Γ’, ο οποίος συμβασίλεψε μαζί με τον ξάδερφό του, Ραισκουπόρι, όταν το βασίλειο μοιράστηκε από τους Ρωμαίους σε δύο μέρη. Σε κοινά χάλκινα νομίσματα που έκοψε ο Κότυς Δ΄με τον Ραισκούπορι, απεικονίζεται η κεφαλή του με την επιγραφή “ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΟΤΥΣ”, ενώ στην άλλη όψη στεφανωμένη Νίκη να κρατά κλαδί φοίνικα και την επιγραφή “ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΡΑΙΣΚΟΥΠΟΡΕΩΣ”. Επομένως η επιγραφή θα μπορούσε να αναγνωστεί και ως :
[BАΣIΛΕΥΣ ΘPAΚΩN Κ(ΟΤΥΣ)
(ΜΕΤΑ ΡΑΙΣΚΟΥ)ΠOPEΩΣ НPAΚΛEI].
Δηλαδή “Ο βασιλιάς των Θρακών Κότυς μαζί με τον Ραισκουπόρι, στον Ηρακλεί”.
Σύμφωνα με τη δημοσίευση του αρχαιολόγου κ. Ματθαίου Κουτσουμανή στο περιοδικό “ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ” (τευχος 120 -Απρίλιος 2016), με τίτλο “Πλωτινόπολη: Το χρονικό της έρευνας, από το 1959 έως σήμερα”, η επιγραφή μπορεί να συμπληρωθεί ως εξής:
[ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΘΡΑΚΩΝ Κ[ΟΤΥΣ
ΜΟΚΑ]ΠΟΡΕΩΣ ΗΡΑΚΛΕΙ].
Δηλαδή “Ο βασιλιάς των Θρακών Κότυς γιος του Μοκαπόρεως, στον Ηρακλή”.
Ο Θράκας βασιλιάς είναι ίσως ο Κότυς Μοκαπόρεως, έως τώρα σχεδόν άγνωστος μεταξύ των Θρακών βασιλέων. Ενώ η επιγραφή θα πρέπει να χρονολογηθεί στους πρώιμους αυτοκρατορικούς χρόνους (1ο – 2ο αιώνα μ.Χ.) γεγονός που αυξάνει τη σπουδαιότητά της.
Η συγκεκριμένη επιγραφή στην μαρμάρινη πλάκα, αποδίδει επιπλέον σημασία στην “μητέρα-πόλη” του Διδυμοτείχου, καθώς ο Βασιλέας των Θρακών την ανέθεσε εδώ προς τον ήρωα Ηρακλή, ο οποίος επίσης απεικονίζεται να εκτελεί τους δώδεκα άθλους του σε παράσταση σε ψηφιδωτό δάπεδο επίσης στην Πλωτινόπολη. Το παραπάνω γεγονός πιθανόν προσδιορίζει ότι όχι μόνο πως ο θεοποιημένος μυθικός ήρως λατρευόταν και εδώ όπως και από τους άλλους Έλληνες, αλλά μάλλον πως στην Πλωτινόπολη υπήρχε και ιερό του Ηρακλή ή Ηράκλειο που μάλλον προϋπήρχε της Ρωμαϊκής κατάκτησης.
Επιπλέον η συγκεκριμένη επιγραφή αποτελεί άλλη μία σημαντική απόδειξη πως οι Θράκες βεβαίως μιλούσαν και έγραφαν ΕΛΛΗΝΙΚΑ, καθώς επίσης λάτρευαν τους ίδιους ήρωες και Θεούς όπως και οι άλλοι ΕΛΛΗΝΕΣ.
«Ελλήνων Θρηίκων το γένος»
Εκαταίος ο Μιλήσιος
«Εσμέν Έλληνες το γένος, ως η τε φωνή και η πάτριος παιδεία μαρτυρεί» Γεώργιος Γεμιστός Πλήθων

Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ   υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 
Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν
Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 
Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας
Σας ευχαριστούμε από καρδιας
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας
https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang





Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only