Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Ο προϊστορικόςοικισμός του Ακρωτηρίου της Θήρας έρχεται στο φως το Σεπτέμβριο του 1967


 Εκμαγεία κρεβατιών.

  Ο καθηγητής αρχαιολογίας Σπυρίδων Μαρινάτος έφερε στο φως τον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου της Θήρας και επιβεβαίωσε τη θεωρία του για την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας που κατέστρεψε το μινωικό πολιτισμό της Κρήτης.

Το 1939 ο Μαρινάτος δημοσίευσε στο αρχαιολογικό περιοδικό Antiquity τη θεωρία του ότι ο περίφημος μινωικός πολιτισμός καταστράφηκε συνεπεία της έκρηξης του ηφαιστείου της Θήρας.
Παρά τη σφοδρή κριτική που δέχτηκε από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, ο Μαρινάτος επέμεινε στην ορθότητα της άποψής του, προβαίνοντας μάλιστα στη δημοσίευση σχετικών μελετών στα κατοπινά χρόνια.


Διώροφο κτίριο .
Η θεωρία του έμελλε να επαληθευτεί ύστερα από τρεις ολόκληρες δεκαετίες στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, όπου ο Μαρινάτος άρχισε το ανασκαφικό έργο του το 1967.
Εκεί έφερε στο φως έναν από τους πλέον σημαντικούς και ασφαλώς τον πλέον διάσημο προϊστορικό οικισμό του Αιγαίου, με πολεοδομικό σύστημα, πολυώροφα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια διακοσμημένα με τοιχογραφίες, καθώς και πληθώρα κινητών ευρημάτων.
Η ανακοίνωση της ανακάλυψης του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου έγινε από τον Μαρινάτο στις 16 Σεπτεμβρίου 1967.Ο προϊστορικός οικισμός στο Ακρωτήρι
Ο χώρος κατοικήθηκε τουλάχιστον από τη Μέση Νεολιθική Περίοδο (μέσα 5ης χιλιετίας π.Χ.).
Κατά τη διάρκεια της 3ης χιλιετίας η μικρή παράκτια εγκατάσταση εξελίχθηκε σε κοσμοπολίτικο αστικό κέντρο, οι κάτοικοι του οποίου επιδίδονταν στη βιοτεχνία, το εμπόριο και τη ναυτιλία.
Ο οικισμός, στο απόγειο της ανάπτυξής του, καταστράφηκε από την τρομερή έκρηξη του ηφαιστείου που πραγματοποιήθηκε εντός των δύο τελευταίων δεκαετιών του 17ου αιώνα π.Χ. –αυτή είναι η χρονολογία έκρηξης σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες– και έμεινε θαμμένος κάτω από την ηφαιστειακή τέφρα επί αιώνες.


Οι πολυώροφες οικίες, το αποχετευτικό δίκτυο, οι λιθόστρωτοι δρόμοι και οι πλατείες, τα πλούσια ευρήματα –υπέροχες τοιχογραφίες, γύψινα εκμαγεία επίπλων, κεραμικά, όπλα, σφραγίδες, σταθμά, πινακίδες Γραμμικής Α γραφής, εργαλεία και σκεύη προηγμένης τεχνολογίας, υπολείμματα μάλλινων υφασμάτων κ.ά.– αποτελούν αψευδείς μάρτυρες του υψηλού πολιτιστικού και βιοτικού επιπέδου των κατοίκων.
Ειδικότερα, οι τοιχογραφίες –τα παλαιότερα δείγματα μεγάλης ζωγραφικής στον ευρωπαϊκό χώρο– συνιστούν σημαντική πηγή πληροφοριών για τη ζωή στο προϊστορικό Αιγαίο και αποτελούν αντικείμενο μελέτης αρχαιολόγων, ιστορικών της τέχνης, ζωολόγων, βοτανολόγων, χημικών και άλλων επιστημόνων.

Εξάλλου, τα εισηγμένα από διάφορες περιοχές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου λίθινα και πήλινα αντικείμενα, που επίσης έφεραν στο φως οι ανασκαφές, υποδηλώνουν ότι οι κάτοικοι του Ακρωτηρίου είχαν επαφή με τις περιοχές αυτές κατά την 3η και τη 2η χιλιετία π.Χ.
Οι ανασκαφικές έρευνες στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου –εκτιμάται ότι αποτελεί πολύ μικρό τμήμα του προϊστορικού οικισμού– άρχισαν, όπως προαναφέρθηκε, από τον Mαρινάτο το 1967 και συνεχίστηκαν από τον καθηγητή Χρίστο Ντούμα.
Ο αρθρογράφος
Ο Μαρινάτος αρθρογραφούσε συχνά στον ημερήσιο και στον περιοδικό Τύπο για ποικίλα θέματα: ιστορικά, αρχαιολογικά, εκπαιδευτικά, πολιτιστικά, οικολογικά, ακόμα και πολιτικά.
Τα κείμενά του ήταν ενδεικτικά της κλασικής παιδείας του, των ευρύτατων γνώσεων και των ιδιόμορφων σε μεγάλο βαθμό αντιλήψεών του.


Η σχέση του με τα δικτατορικά καθεστώτα
Η αναμφισβήτητη επιστημονική και ακαδημαϊκή προσφορά του Μαρινάτου αμαυρώθηκε από τη συνεργασία του με τα δικτατορικά καθεστώτα του Ιωάννη Μεταξά και των Απριλιανών.
Ο προαναφερθείς διορισμός του στη θέση του Διευθυντή Αρχαιοτήτων και Ιστορικών Μνημείων από το καθεστώς Μεταξά και η ανάληψη των καθηκόντων του Γενικού Επιθεωρητή Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού επί χούντας είναι γεγονότα, και ως τέτοια δικαιώνουν όσους άσκησαν κατά καιρούς αυστηρότατη κριτική στον Μαρινάτο και τον κατηγόρησαν ως συνεργάτη των δικτατορικών καθεστώτων.
Απλώς δεν πρέπει να λησμονείται ότι ο Μαρινάτος υπήρξε εν γένει μια αντιφατική προσωπικότητα, ένας άνθρωπος των άκρων: συντηρητικός αλλά και ταυτόχρονα καινοτόμος, αντικομμουνιστής αλλά και ταυτόχρονα αντιβασιλικός, ένας άνθρωπος με ακλόνητες αρχές και πεποιθήσεις, που πολλοί συμπαθούσαν και άλλοι τόσοι αντιπαθούσαν.Το τέλος
Ο Μαρινάτος έφυγε από τη ζωή την 1η Οκτωβρίου 1974, εξαιτίας δυστυχήματος που σημειώθηκε στον ανασκαφικό χώρο του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης.
Σύμφωνα με την επιθυμία του, ο Μαρινάτος κηδεύτηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου.

 

Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ   υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 

Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν

Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 

Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας

Σας ευχαριστούμε από καρδιας

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only