Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Ένα Δώρο για να Γράφεις


Διαδεδομένο όργανο γραφής στον αρχαίο κόσμο ήταν η γραφίδα (στα λατινικά stilus ή stylus). Η σκληρότητα του υλικού κατασκευής της γραφίδας καθόριζε και το γράψιμο, χαράζοντας πάνω σε διάφορα υλικά: κόκαλο, ελεφαντόδοντο, μέταλλα, ξύλο ή πινακίδες καλυμμένες με κερί.
🤓 Στην εικόνα είναι ένα ξεχωριστό ρωμαϊκό παράδειγμα που βρέθηκε από αρχαιολόγους στη διάρκεια της κατασκευής των νέων γραφείων της εταιρείας Bloomberg στο Λονδίνο. Ο σιδερένιος αυτός stilus μήκους 13, 2 εκατοστών χρονολογείται περίπου το 70μΧ μερικές δεκαετίες μετά την ίδρυση του Λονδίνου από τους Ρωμαίους.
✏️ Σε αυτή την ανασκαφή ανακαλύφθηκαν πάνω από 200 τέτοια παραδείγματα ρωμαϊκών γραφίδων, αλλά μόνο μία έφερε επιγραφή. Μετά τον καθαρισμό και τη συντήρησή του αυτός ο stilus αποκάλυψε το παρακάτω σύντομο κείμενο γραμμένο στα λατινικά, διαδοχικά στις πλευρές του :
📜 «ab urbe v[e]n[i] munus tibi gratum adf(e)ro
acul[eat]um ut habe[a]s memor[ia]m nostra(m)
rogo si fortuna dar[e]t quo possem
largius ut longa via ceu sacculus est (v)acuus»
Σε μετάφραση:
📜 "Ερχομαι από την πόλη και σου φέρνω αυτό το αγαπημένο δώρο.
Ένα δώρο τόσο αιχμηρό, έτσι ώστε να με θυμάσαι.
Καθώς το ταξίδι είναι μεγάλο και το πορτοφόλι μου άδειο,
ρωτάω αν η μοίρα θα μου επέτρεπε να το προσφέρω."
Με λίγα λόγια δεν έχω φράγκο, αλλά σου κάνω αυτό το δώρο!
🔍 🔎 Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία τα γράμματα είναι πολύ μικρά και η ανάγνωσή τους εξαιρετικά δύσκολη. Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι παρόμοια εγγεγραμμένα Ρωμαϊκά παραδείγματα γραφίδων δεν έχουν διασωθεί σήμερα ή δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί.
🔍 🔎 Η ανασκαφή στην περιοχή ξεκίνησε το 2010 και ολοκληρώθηκε μετά από τέσσερα χρόνια. Ανακαλύφθηκαν πάνω από 14,000 αντικείμενα, ανάμεσά τους και αυτό το όργανο γραφής που μετά από συντήρηση ήρθε στο φως η επιγραφή που έκρυβε. Ανάμεσα στα ευρήματα ήταν και 400 πινακίδες καλυμμένες με κερί, αποκαλύπτοντας αρκετές πτυχές για την Ρωμαϊκή παρουσία στην περιοχή.
✏️ Η παρουσία της επιγραφής πάνω στη γραφίδα ανάμεσα στα άλλα φανερώνει τη σημασία της γραφής για την εμπορική, στρατιωτική και διοικητική δραστηριότητα στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, αλλά και την επαφή ανάμεσα σε φίλους και συγγενείς που, αν και ζώντας μακριά, μοιράστηκαν ένα αστείο.

[πληροφορίες : MOLA-Museum of London Archaeology]


Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με θέματα πολιτισμού που επιλέξουν Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι zantedanias@gmail.com Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας Σας ευχαριστούμε από καρδιας Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang




Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only