Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Αττική ερυθρόμορφη κύλικα

 

Συλλογή Βλαστού-Σερπιέρη αρ. ευρ. ΒΣ 541

 

Προέλευση: Βρέθηκε στην Αττική, στην περιοχή του Κορωπίου.

Χρονολόγηση: Δεύτερο τέταρτο του 5ου αι. π.Χ.

Διαστάσεις: Ύψος σωζ. 0,08 μ. Διαμ. σωζ. 0,19 μ.

Χώρος έκθεσης: Αίθουσα 61, προθήκη 12.

 

Στο μετάλλιο (την εσωτερική όψη) της κύλικας παριστάνεται ζεύγος, που επιδίδεται στον συνουσιαστικό τρόπο του «πυγηδόν ὀχεύω» (βλ. LSJ, λ. πυγίζω, δηλ. ἐκ τοῦ ὄπισθεν, παρά φύσιν). Στα δεξιά, απεικονίζεται ένα κάθισμα (δίφρος), όπου ο νεαρός άνδρας έχει αποθέσει το ένδυμά του. Το πεδίο διχοτομεί λοξά η αποσπασματικά σωζόμενη ὀζώδης βακτηρία του, ένα από τα βασικά εικονογραφικά σύμβολα του Αθηναίου πολίτη. Στα αριστερά, υπάρχει ένα ακόμη ένδυμα, κρεμασμένο ψηλά στον τοίχο. Πάνω από τη ράχη του νέου διακρίνονται μισοσβησμένα δύο γράμματα Κ και Α, τα αρχικά γράμματα της λέξης ΚΑΛΟΣ, δηλαδή όμορφος και ποθητός νέος.

Η κύλικα, μαζί με τον κρατήρα, ήταν το κατ’ εξοχήν συμποτικό αγγείο. Η κατανάλωση του κρασιού αλλά και τα παιχνίδια δεξιοτεχνίας με κύλικες (κότταβος) που τη συνόδευαν, αύξαναν το επίπεδο της ευωχίας των συμποσιαστών. Το συμπόσιο υπήρξε ένα από τα στοιχεία της κοινωνικής και σεξουαλικής ζωής, όχι μόνο στην αρχαία Αθήνα, αλλά και σε όλο τον ελληνικό κόσμο. Άρμοζε σε ελεύθερους πολίτες και εκτός από την κοινή κατανάλωση φαγητού και ποτού, τις φιλοσοφικές και πολιτικές συζητήσεις, περιελάμβανε και δημόσιες-ομαδικές σεξουαλικές συνευρέσεις, χωρίς τη συμμετοχή των συζύγων. Οι μόνες που μπορούσαν να λάβουν μέρος σε τέτοια συμπόσια ήταν οι εταίρες, δηλαδή πόρνες υψηλής κοινωνικής και μορφωτικής στάθμης. Υπήρχαν βέβαια και πορνεία, όπου οι άνδρες μπορούσαν να συνευρίσκονται με πόρνες κατωτέρων βαθμίδων.

Ο αγγειογράφος, στον οποίο αποδίδεται η κύλικα, ονομάζεται Ζωγράφος του Ακεστορίδη. Έλαβε το συμβατικό όνομά του από τον καλό Ακεστορίδη, έναν ωραίο Αθηναίο νέο των χρόνων λίγο μετά τα περσικά, τον οποίο επαίνεσε στα αγγεία του. Ίσως να μην είναι τυχαίο το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν των σαράντα περίπου αγγείων που αποδίδονται στον Ζωγράφο του Ακεστορίδη είναι κύλικες διακοσμημένες με παραστάσεις ωραίων νέων σε συμπόσια και σε αθλητικές δραστηριότητες.

Γιώργος Γ. Καββαδίας

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Beazley Archive Pottery Database αρ. 209612.

Kilmer, Martin. F., Greek erotica on Attic red-figure vases, London, 1993, 259.

 

ΓΕΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (επιλογή)

Ἀπόρρητα. Έγραψεν Εύϊος Ληναίου [Χαριτωνίδης Χαρίτων], Θεσσαλονίκη 1935.

Glazebrook, Allison, and Madeleine Mary Henry. Greek Prostitutes in the Ancient Mediterranean, 800 BCE-200 CE. Madison, Wis.: University of Wisconsin Press, 2011.

Glazebrook, Allison, and Barbara Tsakirgis. Houses of Ill Repute: The Archaeology of Brothels, Houses, and Taverns in the Greek World. Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 2016.

Keuls, E.C., The Reign of the Phallus. Sexual Politics in Ancient Athens. 2nd edition. Berkeley: University of California Press, 1993.

LSJ: Henry George Liddell, Robert Scott and Henry Stuart Jones Greek-English Lexicon.

πηγη https://www.namuseum.gr/


Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ   υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 

Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν

Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 

Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας

Σας ευχαριστούμε από καρδιας

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only