Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Είναι η πρώτη φωτοφραφία του Παρθενώνα το 1839


 Είναι η πρώτη φωτοφραφία του Παρθενώνα το 1839 του ΓαλλοΚαναδού Pierre-Gaspard Gustave Joly de Lotbiniere.

Φαίνεται στο μέσο του ναού η Παναγία η Αθηνιώτισσα.
Δεν ειναι γνωστο ποτε μετραπηκε ο Παρθενώνας σε χριστιανικό ναό.
Επι Ιουστινιανού Α' καθαγιάστηκε και ορίστηκε να λεγεται ο Παρθενώνας "καθολική εκκλησία Αθηνών".
Σε ανασκαφες που εγιναν το 1836 βρεθηκαν πολλα μνήματα χριστιανικού κοιμητηρίου και μια μαρμάρινη επιγραφή να αναγράφει "της αγιοτάτης εκκλησίας των Αθηνών".
Στην εκκλησια αυτή εκαιγε λυχνία άσβεστη η οποια υπηρχε στον ναο απο την αρχαια εποχή, για την οποια ο Παυσανιας αναφερει οτι εκαιγε μπροστα στο άγαλμα της Θεάς Αθηνάς.
Η χρυσή εικονα της Παναγίας ηταν κρεμασμένη μεσα σε κόγχη επάνω απο στο ιερο.
Η αγια τραπεζα ηταν σκεπασμενη με πεντελικο μάρμαρο και στηριζοτανε επανω σε τέσσερις μικρους κίονες απο πορφυρίτη με μαρμαρινα και επιχρυσα κιονοχρονα κορινθιακου ρυθμού.

Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με θέματα πολιτισμού που επιλέξουν Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι zantedanias@gmail.com Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας Σας ευχαριστούμε από καρδιας Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only