Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Η Μεθώνη και η περιοχή της

 



Ευβοϊκή αποικία (Ερέτρια) που ιδρύθηκε πρώιμα, στους παραθαλάσσιους λόφους βόρεια από τη Νεα Αγαθούπολη.

 
Πριν την καταστρέψει ο Φίλιππος  οι Αθηναίοι είχαν χρησιμοποιήσει το λιμάνι της εναντίον του μακεδονικού βασιλείου και του Βρασίδα στην Χαλκιδική.  Το 339 εξάλλου, έφτασε εδώ ο αθηναϊκός στόλος προκειμένου να προωθήσει κάποιον από τους ευνοουμένους της στον μακεδόνικό θρόνο.  Την ίδια χρονιά ανέλαβε ο Φίλιππος, αλλά η πόλη δεν υποτάχθηκε ακόμη και μετά την καταστροφή της Πύδνας [357].  Το 353 και μετά από επίμονη πολιορκία κατελήφθη από τον Φίλιππο και κατασκάφηκε. 
Σύμφωνα με την παράδοση, τον 1ο αιώνα μΧ. έφτασε στην Μεθώνη από την Βέροια ο  Απόστολος Παύλος και εγκατέστησε τον Χριστιανισμό στην Πιερία.
 
Ν. Μεθώνη
θέση Παλαιοκαταχάς: Μεγάλος μεταβυζαντινός οικισμός που καταστράφηκε από τα τουρκικά στρατεύματα το 1822.  Στη θέση του προϋπήρχε αρχαίος οικισμός από τα μέσα του 4ου αι. [τουλάχιστον] και μέχρι [τουλάχιστον] την παλαιοχριστιανική εποχή.  Ανασκάφηκε μέρος του κλασσικού του νεκροταφείου με σημαντικά ευρήματα.
 ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΘΩΝΗ
            Στους λόφους αμέσως βόρεια της Νέας Αγαθούπολης και δίπλα στον υγροβιότοπο των εκβολών του Αλιάκμονα βρίσκεται ο οικισμός της αρχαίας Μεθώνης. Η ύπαρξη εδώ του πιο ασφαλούς φυσικού λιμανιού στο Θερμαϊκό κόλπο καθόρισε την εξέλιξή του.
            Οι πρόσφατες ανασκαφές έδειξαν ότι ο χώρος κατοικήθηκε συνεχώς από τη Νεότερη Νεολιθική Εποχή μέχρι το 354 π.Χ., όταν καταλήφθηκε από τον Φίλιππο Β΄, που εξεδίωξε τους κατοίκους της και διένειμε τη χώρα της στους Μακεδόνες. Η συμβολή της Μεθώνης είναι ιδιαίτερα σημαντική στην προβληματική για τον Β΄ Αποικισμό, αφού ως γνωστόν αποτελεί την αρχαιότερη αποικία των νοτίων Ελλήνων (Ερετριείς) στα βορειοελλαδικά παράλια.
            Η Μεθώνη με τον ερχομό των αποίκων γνώρισε μεγάλη ακμή, αφού απετέλεσε μεγάλο διαμετακομιστικό και παραγωγικό κέντρο. Αυτό δικαιολογεί τα μεγάλα δημόσια κτίρια του 6ου και του 5ου αι. π.Χ. που ήδη εντοπίσθηκαν και ανήκουν στο δημόσιο και εμπορικό της κέντρο, την Αγορά.
Η θέση της αρχαίας Μεθώνης. Άποψη από ΒΔ
Αρχαία Μεθώνη. Ν. Αγαθούπολη, αγροτ.245.
Αγγεία της Ύστερης Εποχής Χαλκού.
Αρχαία Μεθώνη. Ν. Αγαθούπολη, αγροτ.274.
Κτίριο Α.
Αρχαία Μεθώνη. Ν. Αγαθούπολη, αγροτ.274.
Κτίριο Α
Αρχαία Μεθώνη. Ν. Αγαθούπολη,
αγροτ.274.Κτίριο Α (λεπτομέρεια).







Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only