Η γενεαλογία του Οίκου των Μολοσσών
Η γενιά των Αιακιδών αναπτύχθηκε σε τρεις διαφορετικούς κλάδους.
Ο Ηπειρωτικός κλάδος των Αιακιδών ξεκινάει από τον Αχιλλέα, ο γιός του οποίου, ο Νεοπτόλεμος, έγινε ο πρώτος βασιλιάς της Ηπείρου και ο εγγονός του, ο Μολοσσός, έδωσε το όνομά του στη δυναστεία των Μολοσσών, η οποία βασίλεψε στην Ήπειρο μέχρι το 231 π.χ..
Η ανάπτυξη του Οίκου των Μολοσσών αποτυπώνεται στο διάγραμμα με τίτλο ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΑΙΑΚΙΔΩΝ
Ο πρώτος βασιλιάς της Ηπείρου, μετά τους μυθικούς, που άφησε πίσω του αξιομνημόνευτο έργο, είναι ο Θαρύπας που ανέβηκε στο θρόνο το 423 π.χ., ενώ η Ολυμπιάδα, ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Πύρρος ήταν τα πιο γνωστά και ένδοξα μέλη αυτής της δυναστείας.
Μετά τις μέσες δεκαετίες του 4ου π.χ. αιώνα, το κράτος των Μολοσσών ήταν ένα κοινό στο οποίο μετείχαν ένδεκα φύλλα: Άμυμνοι, Αρκτάνες, Γενοαίοι, Εθνέσται, Κέλαιθοι, Μολοσσοί, Ομφάλαι, Ονόπερνοι, Πειαλείς, Τριπολίται ή Τριπόλισσοι και Τριφύλαι.
Εκτός, ίσως, από την περίοδο βασιλείας του Πύρρου, η θέση του κληρονομικού μονάρχη δεν ήταν ποτέ ισχυρή στην Ήπειρο. Οι βασιλείς δεσμεύονταν από τους νόμους και αναλάμβαναν, ένορκα, απέναντι στο λαό την υποχρέωση να τους τηρήσουν. Παράλληλα και οι εκπρόσωποι των ηπειρωτικών φύλλων ορκίζονταν να διαφυλάξουν την βασιλεία, κατά τους νόμους: “Ειώθησαν οι βασιλείς εν Πασσαρώνι, χωρίω της Μολοσσίδος, Αρείω Διί θύσαντες ορκομωτείν τοις Ηπειρώταις και ορκίζειν, αυτοί μεν άρξειν κατά τους νόμους, εκείνους δε την βασιλείαν διαφυλάξειν κατά τους νόμους”.
Έλλην πολεμιστής μάχεται εναντίον Αμαζόνος
Χάλκινο τμήμα θώρακος που βρέθηκε πλησίον της περιοχής όπου έγινε η μάχη της Ηρακλείας. Εικάζεται ότι πρόκειται για θώρακα ανωτάτου αξιωματικού του Πύρρου. (Λονδίνο, Βρετανικό Μουσείο)
Συντάκτης: Αθανάσιος Δάλλας
πηγη
https://zsgiannina.gr/
Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε
Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με θέματα πολιτισμού που επιλέξουν
Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι zantedanias@gmail.com
Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας
Σας ευχαριστούμε από καρδιας
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας
https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.