Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

10 Ψέματα που Ειπώθηκαν για τους Σπαρτιάτες και εξακολουθούν να λέγονται


10 Ψέματα που Ειπώθηκαν για τους Σπαρτιάτες και εξακολουθούν να λέγονται

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Μιλώντας για τους αρχαίους Σπαρτιάτες, πολλά πράγματα έρχονται στο μυαλό για να πούμε. Ωστόσο η πιο διαδεδομένη φήμη είναι πως πετούσαν τα παιδιά που γεννιόνταν ασθενικά και καχεκτικά στο βάραθρο του Καιάδα.

Τον Καιάδα, ο Στράβωνας τον αποκαλεί «δεσμωτήριον το παρά Λακεδαιμονίους σπήλαιο τι» και στις μέρες μας ταυτίζεται με το σπηλαιοβάραθρο του χωριού Τρύπη.

Στην αρχαιότητα, υπήρχε ένας ατιμωτικός θάνατος που εφαρμοζόταν σε πολλά μέρη της αρχαίας Ελλάδας , όπως για παράδειγμα στην Αθήνα, την Κόρινθο, τους Δελφούς, τη Θεσσαλία και αλλού. Το είδος αυτό ήταν ο κατακρημνισμός σε βάρα­θρο. αλλά αφορούσε, εγκληματίες, ιερόσυλους και προδότες.

Αυτού του είδους ο θάνατος είχε δύο σκοπιμότητες: η μία ήταν το βάναυσο μαρτύριο της πτώσης και η αγωνία του μελλοθάνατου μέχρι να συμβεί και το άλλο σκέλος είχε να κάνει την με­ταφυσική προέκταση του θανάτου, καθώς το σώμα παρέμενε άταφο οπότε δεν υπήρχε λύτρωση της ψυχής



Αλλά γιατί κυκλοφορεί η φήμη περί κατακρήμνισης καχεκτικών παιδιών στον Καιάδα; Όλα φαίνεται να ξεκινούν από τον Πλάτωνα, ο οποίος στην «Πολιτεία» του συστήνει τη θανάτωση των ασθενικών βρεφών σε βάραθρο της κλασικής Αθήνας. Την ιδέα αυτή για κάποιο άγνωστο λόγο καρπώνεται η Σπάρτη, ίσως, γιατί θεωρούνταν σκληροτράχηλοι πολεμιστές που δεν δίσταζαν μπροστά σε τίποτα. Όμως και να έχει, από τότε η φήμη παρέμεινε αλλά φούντωσε το 1904.

Το 1904 μια αρχαιολογική έρευνα, μέσα στον Καιάδα εντόπισε μικρό μέγεθος οστών, που αποδόθηκε από την τότε επιστημονική ομάδα σε οστά μικρών παιδιών. Μισό αιώνα αργότερα, το 1956, νέα αξιολόγηση έδειξε πως δεν ανήκαν σε παιδιά, αλλά σε μικρόσωμους ενήλικους.



Μέχρι πρόσφατα, δεν φαίνεται να έχουν βρεθεί σκελετικά ευρήματα μικρών παιδιών, έως 10 ετών, στο χώρο του σπηλαιοβαράθρου.

Παρακολουθείστε την συνέχεια στο ελληνικό βίντεο από το κανάλι ΑΓΩΓΗ του YouTube για να μάθετε και τα υπάλοιπα 9 ψέματα για τους Σπαρτιάτες:


πηγη diadrastika.

Σας προσκαλώ να εγγραφείτε στο νέο κανάλι μου στο you tube. https://www.youtube.com/channel/UClTha-_dzVhSPMB831VKRFA
Να το στηρίξετε και να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Όπως επίσης μπορείτε να μου στέλνετε στο mail μου dsgroupmedia@gmail.com   τα  video σας να τα ανεβάζουμε άμεσα.

Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση 

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only