Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Για πρώτη φορά διαβάζεται το τοπωνύμιο «Αμάρυνθος» σε επιγραφικό εύρημα...!

Αεροφωτογραφία του χώρου ανασκαφής στα Παλαιοχώρια Αμαρύνθου

Από την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία, μπορούν να ταυτιστούν με το μυκηναϊκό τοπωνύμιο a-ma-ru-to που αναφέρεται σε πινακίδες γραμμικής γραφής Β στο μυκηναϊκό ανάκτορο της Θήβας.

Ελληνο-Ελβετικές ανασκαφές στο ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο: Για πρώτη φορά διαβάζεται το τοπωνύμιο «Αμάρυνθος» σε επιγραφικό εύρημα.
Επιγραφή κλασικών χρόνων που αναφέρει το τοπωνύμιο «Αμάρυνθος», εντοπίστηκε στα Παλαιοχώρια, 2 χλμ. ανατολικά της σύγχρονης Αμάρυνθου, στην Εύβοια.





Η επιγραφή βρέθηκε σε δεύτερη χρήση σε  κρήνη ρωμαϊκής εποχής και δεν σώζεται ακέραια. Διαβάζεται όμως «... ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΕΝ ΑΜΑΡΥΝΘΩΙ», γεγονός που επιβεβαιώνει την ταύτιση των αρχαίων θεμελίων, με το ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος...!

Υπόγεια κρήνη ρωμαϊκών χρόνων, αποτελούμενη από υλικό αρχαιότερων μνημείων, όπως ενεπίγραφες ελληνιστικές βάσεις αγαλμάτων.

Το 2017 βρέθηκαν επιγραφές και ενσφράγιστες κεραμίδες με το όνομα της Αρτέμιδος, όμως το τοπωνύμιο διαβάζεται φέτος, για πρώτη φορά.
► Το γεγονός χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντικό, διότι τα κατάλοιπα του προϊστορικού οικισμού που ανασκάφηκαν στις δεκαετίες '70 και '80 στην ίδια περιοχή από την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία, μπορούν να ταυτιστούν με το μυκηναϊκό τοπωνύμιο a-ma-ru-to που αναφέρεται σε πινακίδες γραμμικής γραφής Β στο μυκηναϊκό ανάκτορο της Θήβας. Το τοπωνύμιο «Αμάρυνθος» διατηρείται στο ίδιο σημείο για περισσότερα από 3000 χρόνια.◄
Το Ελληνο-Ελβετικό ανασκαφικό πρόγραμμα άρχισε το 2006, με στόχο την εύρεση του ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, το οποίο κατά τις αρχαίες πηγές υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά ιερά της Εύβοιας.

Αναθηματική επιγραφή σε βάση αγάλματος προς την θεά Αρτέμιδα, τον αδελφό της Απόλλωνα και τη μητέρα τους Λητώ.

Τα τελευταία χρόνια είχαν ανασκαφεί δύο στοές της ελληνιστικής εποχής, οι οποίες ορίζουν το τέμενος από ανατολικά και βόρεια. Φέτος βρέθηκε η νότια πτέρυγα της ανατολικής στοάς, οπότε πλέον είναι γνωστά τα όρια του ιερού σε τρεις πλευρές.

Καταγραφή της ανασκαφής με την εφαρμογή iDig σε iPad.

Το θεμέλιο της νότιας πτέρυγας  στοάς της «ελληνιστικής» εποχής .

Επίσκεψη του πρέσβη της Ελβετίας στην ανασκαφή Αμαρύνθου, παρουσία του διευθυντή και του επιστημονικού γραμματέα της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα.

Η ανασκαφική έρευνα του 2019 εστιάζεται στον κεντρικό χώρο του ιερού, όπου μία σύγχρονη οικία κατεδαφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2018, μετά τον εντοπισμό αρχαίων κτισμάτων ακριβώς δίπλα από αυτήν, με γεωφυσική διασκόπηση από ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Λήκυθος την στιγμή της ανεύρεσής της στο εσωτερικό του κτιρίου το οποίο πιθανόν μπορεί να ταυτιστεί με το ναό.


  •  Κάτω από την οικία, το καλοκαίρι του 2019 βρέθηκαν τα θεμέλια μνημειώδους κλασικού κτιρίου με προσανατολισμό ανατολή-δύση, όπως αναμένεται για ναό. Η κακή κατάσταση διατήρησης δεν επιτρέπει ακόμη μία σαφή ταύτιση. 


Το μνημειώδες θεμέλιο το οποίο κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να ταυτιστεί με τον βωμό του ιερού.


  • Η υπόθεση αυτή όμως, ενισχύεται από την εύρεση μεγάλου θεμελίου 4.8 μ. επί τουλάχιστον 12 μ. ακριβώς ανατολικά. Πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα, για τον βωμό του ιερού.


Ανασκαφή δοκιμαστικής τομής σε γεωμετρικά στρώματα μπροστά από ελληνιστικό αναλημματικό τοίχο.

Γεωφυσική διασκόπηση του χώρου κατά το χειμώνα πριν την ανασκαφ

Η ανασκαφή πραγματοποιείται από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας.


Οι διευθυντές της ανασκαφής, καθ. Karl Reber, διευθυντής της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής, και η κα Αμαλία Καραπασχαλίδου, επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων Ευβοίας, αναμένουν νέα στοιχεία για αυτό το σημαντικό μνημείο με την συνέχιση της ανασκαφής, υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, ιδιαιτέρως της διευθύντριας κας Αγγελικής Σίμωσι και του υπεύθυνου αρχαιολόγου κ. Κωνσταντίνου Μπουκάρα.-ΥΠΠΟΑ.




ΕΚ.ΤΟΥ.ΣΥΝΕΡΓΆΤΗ ΜΑΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ


Σας προσκαλώ να εγγραφείτε στο νέο κανάλι μου στο you tube
Να το στηρίξετε και να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Όπως επίσης μπορείτε να μου στέλνετε στο mail μου dsgroupmedia@gmail.com   τα  video σας να τα ανεβάζουμε άμεσα.


Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση 

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only