Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Οικία Φωβέλ, το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας…



Το τότε κάστρο της Ακρόπολης ιδωμένο από την “οικία Φωβέλ”. Αυτή βρισκόταν στο σημερινό χώρο της Αρχαίας Αγοράς, σε μικρή απόσταση από τα αγάλματα των Γιγάντων.

Χρονολογία
1819

Πηγή
Η εικόνα προέρχεται από το βιβλίο «Voyage à Athènes et à Constantinople» του γάλλου ζωγράφου Λουί Ντυπρέ (Louis Dupré).

Περιγραφή
Αν τον 19ο αιώνα υπήρχαν τα σημερινά ΜΜΕ, η ανωτέρω εικόνα σίγουρα θα φιγουράριζε σε πρωτοσέλιδα, σε τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και σε ταξιδιωτικά περιοδικά. Πρόκειται για πίνακα που φιλοτέχνησε ο γάλλος ζωγράφος Λουί Ντυπρέ (Louis Dupré), κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στα 1819. Ο πίνακας απεικονίζει τον πιο σημαντικό ίσως δυτικό που έζησε στην τουρκοκρατούμενη Αθήνα, τον γάλλο πρόξενο και αρχαιοδίφη Λουί Φωβέλ (Louis Francois Sébastien Fauvel, 1753-1838), στον εξώστη του σπιτιού του, το οποίο βρισκόταν στην καρδιά του σημερινού χώρου της Αρχαίας Αγοράς. Διακρίνεται, επίσης, η οικονόμος του, η οποία του προσφέρει κάποιο ρόφημα, και λίγο πιο ‘κει κάποια αντικείμενα από την αρχαιολογική συλλογή που είχε συγκεντρώσει με δικές του έρευνες. Ο πλούτος αυτής της συλλογής και το γεγονός ότι ο Φωβέλ είχε πάντα τις πύλες του σπιτιού του ανοικτές σε όποιον ήθελε να τη δει, έκανε τους σύγχρονούς του να αναφέρονται στο συγκεκριμένο σπίτι ως “μουσείο Φωβέλ”, ενώ πιο πρόσφατα κάποιοι μελετητές το χαρακτήρισαν ως “το πρώτο μουσείο της Αθήνας”…



Λίγα λόγια για τον Φωβέλ
Ο Φωβέλ ήταν μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, στην οποία σκοπεύουμε να αναφερθούμε σε ξεχωριστή ανάρτηση. Προς το παρόν, για όσους δεν τον γνωρίζουν, αρκούμαστε να παραθέσουμε εδώ τα όσα αναφέρει για αυτόν ένας πολύς καλός γνώστης της ιστορίας της Αθήνας, ο εξέχων αρχιτέκτονας και αρχαιολόγος Ιωάννης Τραυλός:

“Από τας πλέον ενδιαφέρουσας φυσιογνωμίας μεταξύ των μονίμως εις τας Αθήνας διαμενόντων ξένων ήτο ομολογουμένως ο Fauvel, ο οποίος επί αρκετά έτη εχρημάτισε και υποπρόξενος κατόπιν δε και πρόξενος της Γαλλίας. Καλλιτέχνης και αρχαιοδίφης επισκεφθείς επανειλημμένως από του 1785 τας Αθήνας εγκατεστάθη τέλος εις αυτάς και παρέμεινεν εδώ μέχρι της κυρήξεως της Ελληνικής Επαναστάσεως. Γνώστης της αρχαιολογίας και της τοπογραφίας, όχι μόνον των Αθηνών αλλά και των σπουδαιοτέρων εκ των λοιπών αρχαιολογικών τόπων της Ελλάδος, ήτο ο πολύτιμος οδηγός των διερχομένων περιηγητών, η δε ιδιόκτητος οικία του, πλουτισμένη με τα πολύτιμα αρχαιολογικά του εκθέματα, καθώς και τους αναγλύφους χάρτας, τα εκμαγεία, τα προπλάσματα και τα θαυμάσια σχέδια, πάντα έργα των χειρών του, απετέλει τρόπον τινά Ινστιτούτον αρχαιολογικών σπουδών, εις το οποίο εφοίτησαν όλοι οι κατά την περίοδο εκείνην εξ Αθηνών διελθόντες ξένοι, οι ασχολούμενοι με τας αρχαιολογικάς έρευνας της Ελλάδος και ειδικώτερον των Αθηνών και της Αττικής.”

(Από το “Πολεοδομική εξέλιξις των Αθηνών”, εκδ. Καπόν)

Στη γειτονιά της Παναγίας Βλασσαρούς
Ο Φωβέλ εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα στα 1793. Όπως και πολλοί άλλοι ξένοι, φιλοξενήθηκε αρχικά στη Μονή των Καπουτσίνων στη σημερινή πλατεία Λυσικράτους στην Πλάκα. Στα 1803, όταν έγινε υποπρόξενος της Γαλλίας, εγκαταστάθηκε στην οικία Γάσπαρη, η οποία βρισκόταν στην περιοχή της Ρωμαϊκής Αγοράς, αριστερά της πύλης της Αρχηγέτιδος Αθηνάς, και ήταν ουσιαστικά το γαλλικό προξενείο στην Αθήνα. Είχε, όμως, πάντα όνειρο να εγκατασταθεί και να στεγάσει την αρχαιολογική συλλογή του σε ιδιόκτητη οικία. Το όνειρο αυτό έγινε πραγματικότητα γύρω στο 1810, όταν ο Φωβέλ ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός μεγάλου διώροφου οικήματος, που είχε σχεδιάσει ο ίδιος. Το σπίτι αυτό –τμήμα του οποίου βλέπουμε στον πίνακα- βρισκόταν στην παλιά γειτονιά της Παναγίας Βλασσαρούς, μεταξύ της Στοάς του Αττάλου και του Ηφαιστείου, όχι πολύ μακριά από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, της οποίας ο τρούλος και το καμπαναριό διακρίνονται καθαρά στο βάθος. Πιο συγκεκριμένα, το σπίτι έβλεπε στην τότε οδό Αρείου Πάγου, που ακολουθούσε περίπου τη χάραξη της αρχαίας οδού Παναθηναίων σε εκείνο το τμήμα, και την οποία μπορούμε να περπατήσουμε και σήμερα ανηφορίζοντας προς την Ακρόπολη από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς. (Μπορείτε να δείτε την οδό Αρείου Πάγου στο χάρτη του Κάουπερτ…)

Στα πρώτα χρόνια της επανάστασης ο Φωβέλ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μεγάλο μέρος της συλλογής του και να φύγει για τη Σμύρνη, όπου και πέθανε το 1838. Στο μεταξύ το σπίτι του καταστράφηκε ολοσχερώς το 1825 από κανονιές. Μετά την απελευθέρωση άλλο οίκημα κτίστηκε στη θέση του και περίπου έναν αιώνα αργότερα, τη δεκαετία του 1930, αυτό και όλα τα γύρω σπίτια κατεδαφίστηκαν κατά τη διενέργεια των ανασκαφών της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής που έφεραν στο φως την Αρχαία Αγορά. Κατά τη διάρκεια αυτών των ανασκαφών, η ανεύρεση διαφόρων αρχαιοτήτων που είναι γνωστό ότι ανήκαν στη συλλογή του Φωβέλ, επιβεβαίωσε την ακριβή θέση της οικίας.

Άλλα στοιχεία
Η ανωτέρω εικόνα είναι προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας. (Πηγές αρχικών φωτογραφιών: American School of Classical Studies at Athens και Wikipedia.)



πηγη athensopenmuseum



Σας προσκαλώ να εγγραφείτε στο νέο κανάλι μου στο you tube
Να το στηρίξετε και να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Όπως επίσης μπορείτε να μου στέλνετε στο mail μου dsgroupmedia@gmail.com   τα  video σας να τα ανεβάζουμε άμεσα.


Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση 


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only