Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

68 βυζαντινά χρυσά νομίσματα βρέθηκαν στον Ελλήσποντο


Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 68 χρυσά νομίσματα, που χρονολογούνται πριν 1.500 χρόνια στην πρώιμη βυζαντινή εποχή, στην περιοχή του Ελλησπόντου 
Ο μικρός θησαυρός βρέθηκε στις 7 Αυγούστου στο βάθος ενός τοίχου βυζαντινού σπιτιού κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην περιοχή Ayvacık.


Ο αρχαιολογικός χώρος 







Μιλώντας στον Τύπο για να ανακοινώσει το αξιοσημείωτο εύρημα, ο καθηγητής αρχαιολόγος C. Ö. δήλωσε ότι είχε αποφασίσει ότι τα κέρματα ανήκαν στις εποχές του Ιουστινιανού Α και Β' και ήταν από τα έτη 550-575 μ.Χ. Ορισμένα χρυσά νομίσματα περιείχαν μια εικόνα του αυτοκράτορα Ιουστινιανού που κρατούσα μια σφαίρα με ένα σταυρό πάνω του και μια ασπίδα.

Ο ναός του Απόλλωνος Σμιθίου 


Η ανακάλυψη των νομισμάτων, σε συνδυασμό με τα ευρήματα των συνεχιζόμενων ανασκαφών μέσα και γύρω από το ναό του Απόλλωνα Σμιθίου, έδειξαν ότι η περιοχή ήταν ακόμη ενεργή κατά την πρώιμη βυζαντινή εποχή.


Επισημαίνοντας ότι οι ανασκαφές στο χωριό συνεχίζονται από τη δεκαετία του '80, και δήλωσε: «Η σημασία του θησαυρού που βρέθηκε φέτος είναι ότι είναι μιας συγκεκριμένης περιόδου και ανήκει στο δεύτερο μισό του 5ου αιώνα, το οποίο μεταφράζεται σχεδόν σε περίπου 550-575. "



"Όπως γνωρίζετε, ο χρυσός δεν είναι ένα υλικό που σκουριάζει όπως ο χαλκός, καλύφθηκε με λάσπη επειδή η περιοχή πλημμύρισε λόγω βροχοπτώσεων." Μετά τον καθαρισμό της περιοχής βρέθηκαν 68 χρυσά νομίσματα μεγάλα και μικρά.




Ο Ö. δήλωσε ότι αν και τα κέρματα κυμαίνονταν σε μεγέθη και είχαν διαφορετικό βάρος σε γραμμάρια, είχαν συνολικά πολύ μικρές διαφορές.
"Έχουμε ονομάσει αυτά τα ευρήματα ώς θησαυρό, αλλά είναι στην πραγματικότητα μια συσσώρευση, μια εξοικονόμηση κάποιου είδους. Ο ιδιοκτήτης αυτών των νομισμάτων είχε σίγουρα ανησυχίες για το μέλλον του, συνεπώς εξοικονομούσε όλο αυτό το χρυσό", πρόσθεσε.


ΕΚ.ΤΟΥ.ΣΥΝΕΡΓΆΤΗ ΜΑΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ


Σας προσκαλώ να εγγραφείτε στο νέο κανάλι μου στο you tube
Να το στηρίξετε και να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Όπως επίσης μπορείτε να μου στέλνετε στο mail μου dsgroupmedia@gmail.com   τα  video σας να τα ανεβάζουμε άμεσα.

Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση 

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only