Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Η Αθηναϊκή Αγορά


Η Αγορά της Αθήνας ήταν το κέντρο της αρχαίας πόλης: μια μεγάλη, ανοιχτή πλατεία όπου οι πολίτες θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν για μια ευρεία ποικιλία σκοπών. Σε οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα ο χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αγορά ή για εκλογές, δραματική παράσταση, θρησκευτική πομπή, στρατιωτική άσκηση ή αθλητικό ανταγωνισμό. Εδώ οι διοικητικές, πολιτικές, δικαστικές, εμπορικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές δραστηριότητες βρήκαν έναν τόπο μαζί στην καρδιά της Αθήνας και η πλατεία περιβάλλεται από τα δημόσια κτίρια που απαιτούνται για να λειτουργήσει η αθηναϊκή κυβέρνηση.

Αυτά τα κτήρια, μαζί με μνημεία και μικρά αντικείμενα, απεικονίζουν το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε σε όλες τις πτυχές της δημόσιας ζωής. Η αίθουσα των συμβουλίων, τα γραφεία δικαστηρίων, η νομισματοκοπία και τα αρχεία έχουν αποκαλυφθεί, ενώ τα νομικά τμήματα αντιπροσωπεύονται από την ανάκτηση χάλκινων ψηφοδελτίων και ένα ρολόι νερού που χρησιμοποιείται για την επίδοση χρονικών ομιλιών. Η χρήση της περιοχής ως αγοράς υποδεικνύεται από τα πολυάριθμα καταστήματα στα οποία οι αγγειοπλάστες, τα λιθόστρωτα, οι χάλκινοι εργάτες και οι γλύπτες κατασκευάζουν και πωλούν τα εμπορεύματά τους.

Αεροφωτογραφία του αρχαιολογικού πάρκου της Αθηναϊκής Αγοράς, Μάιος 1975.
2ο σχέδιο AD
Σχέδιο της Αγοράς στο ύψος της ανάπτυξής της σε ca. 150 μ.Χ.
LCT-91.tif
Κάτω κιονοστοιχία της Στοάς του Αττάλου.
Οι μακριές κιονοστοιχίες παρείχαν σκιασμένες διαβάσεις για όσους επιθυμούσαν να συναντήσουν φίλους για να συζητήσουν τις επιχειρήσεις, την πολιτική ή τη φιλοσοφία, ενώ αγάλματα και αναμνηστικές επιγραφές υπενθύμισαν στους πολίτες πρώην θριάμβους. Μια βιβλιοθήκη και αίθουσα συναυλιών συναντήθηκαν με πολιτιστικές ανάγκες και πολυάριθμα μικρά ιερά και ναοί έλαβαν τακτική λατρεία. Δεδομένης της προβολής της Αθήνας σε όλη την αρχαιότητα, η Αγορά προσφέρει μια από τις πλουσιότερες πηγές για την κατανόηση του ελληνικού κόσμου στην αρχαιότητα.
LCT-74.tif
Πρώιμα γεωμετρικά κοσμήματα βρέθηκαν σε ταφή.
Χρησιμοποιήθηκε ως ταφικό έδαφος και για διάσπαρτη κατοίκηση στο Χάλκινο και Σιδηρικό, η περιοχή καταρτίστηκε για πρώτη φορά ως δημόσιος χώρος τον 6ο αιώνα π.Χ. Χτίστηκαν διοικητικά κτίρια και μικρά ιερά και το νερό διατέθηκε σε μια βρύση που τροφοδοτήθηκε από ένα πρώιμο υδραγωγείο. Μετά την ολική καταστροφή της Αθήνας στα χέρια των Περσών το 480 π.Χ., η πόλη ανοικοδομήθηκε και τα δημόσια κτίρια προστέθηκαν στην Αγορά, μία προς μία, κατά τον 5ο και 4ο αιώνα, όταν η Αθήνα υποστήριξε την ηγεμονία της Ελλάδας.
Heph
Προβολή προς τα δυτικά προς το Ηφαίστειο κατά τη διάρκεια μιας πομπής φαναριών.
Κατά τη διάρκεια αυτής της "κλασσικής" περιόδου η Αγορά και τα κτίρια της επισκέφθηκαν πολιτικοί όπως οι Θεμιστοκλής, Περικλής και Δημοσθένης, από τους ποιητές Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη και Αριστοφάνη, από τους συγγραφείς Θουκυδίδη και Ηρόδοτο, από καλλιτέχνες όπως Τον Φειδία και τον Πολύγνωτο, καθώς και από φιλοσόφους όπως ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης. Μαζί, ήταν υπεύθυνοι για τη δημιουργία μιας κοινωνίας και ενός πολιτισμού που έθεσε ένα πρότυπο εναντίον του οποίου έχουν κριθεί τα επακόλουθα ανθρώπινα επιτεύγματα. Η Αγορά ήταν το επίκεντρο των ποικίλων δραστηριοτήτων τους και εδώ αναπτύχθηκε και εφαρμόστηκε αρχικά η έννοια της δημοκρατίας.
Με την άνοδο της Μακεδονίας κάτω από τον Φίλιππο Β 'και τον Μέγα Αλέξανδρο και κατά την επόμενη ελληνιστική περίοδο, όλες οι σημαντικές στρατιωτικές, οικονομικές και πολιτικές εξουσίες μετατοπίστηκαν στην Ανατολή. Στους τομείς της εκπαίδευσης και της φιλοσοφίας, ωστόσο, η Αθήνα διατήρησε την υπεροχή της. Η Ακαδημία, που ιδρύθηκε από τον Πλάτωνα, και το Λύκειο, που ιδρύθηκε από τον Αριστοτέλη, συνέχισαν να ανθίζουν. Αυτά συμπληρώνονταν από την άφιξη του Ζήνω του Κιτίου, ο οποίος επέλεξε να μιλήσει στην Αγώρα στη Βαμμένη Στοά.
Η αθηναϊκή πολιτιστική κυριαρχία συνεχίστηκε σε όλη τη ρωμαϊκή περίοδο και τα κτήρια που προστέθηκαν στην Αγορά αντικατοπτρίζουν τον εκπαιδευτικό ρόλο της πόλης, έναν ρόλο που τελείωσε μόνο με το κλείσιμο των παγανιστικών φιλοσοφικών σχολών από τον χριστιανό αυτοκράτορα Ιουστινιανό το 529 μ.Χ. Με την κατάρρευση η ασφάλεια στην αυτοκρατορία, η Αθήνα και η Αγορά έπασχαν από περιοδικές εισβολές και καταστροφές: τους Ερουλούς τον 3ο αιώνα, τους Βησιγόθους στον 4ο, τους Βανδάλους στον 5ο και τους Σλάβους στον 6ο. Μετά τη Σλαβική εισβολή, η περιοχή της Αγοράς εγκαταλείφθηκε σε μεγάλο βαθμό και παραμελήθηκε για σχεδόν 300 χρόνια.
Heph
Μια πανοραμική θέα που βλέπει ανατολικά από το Edward Capps Memved belvedere στον Κολωνό Αγοραίο. Η Στοά του Αττάλου (στο κέντρο) σηματοδοτεί τα ανατολικά σύνορα της Αγοράς και η Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων βρίσκεται στα νότια (δεξιά).

Οι Ανασκαφές

Οι ανασκαφές στην Αθηναϊκή Αγορά από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα ξεκίνησαν το 1931 υπό την επίβλεψη του T. Leslie Shear. Η συστηματική ανασκαφή αυτού του σημαντικού χώρου ανατέθηκε από το Ελληνικό Κράτος στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1881. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 1925, αμέσως μετά την ψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο της μη εκτέλεσης του ίδιου του έργου, κυρίως λόγω της τεράστιας έξοδα απαλλοτρίωσης. Η εν λόγω περιοχή κάλυπτε περίπου 24 στρέμματα και καταλάμβανε 365 σύγχρονα σπίτια, τα οποία έπρεπε να αγοραστούν και να κατεδαφιστούν.
1-15.tif
Άποψη της δυτικής πλευράς της Αγοράς κατά την έναρξη των ανασκαφών στο Τμήμα Α, 19 Ιουνίου 1931. Προβολή από το βορρά προς το λόφο του Κολωνού του Αγοραίου και του Ηφαίστειου.
E 76.tif
«Μετά από κατάλληλη τελετή ψέκασμα της αγίασμα από τον ιερέα της γειτονικής εκκλησίας [Παναγίας Vlassarou] Agora ανασκαφές ξεκίνησαν περίπου 07:30 π.μ. Σκάβοντας περιορίζεται στην περιοχή που καταλαμβάνεται από Σπίτι 22 μέχρι να πρέπει να σταθεροποιηθεί. 28 ανδρών / 135 βαγόνια» (Notebook [ Nb.] ΕΙ, σελ. 74, 25 Μαΐου 1931).
Ο Edward Capps, πρόεδρος της Διευθύνουσας Επιτροπής του Αμερικανικού Σχολείου, ήταν το καθοδηγητικό πνεύμα πίσω από το έργο και ο TL Shear διορίστηκε ο πρώτος διευθυντής πεδίου. Η Shear συγκέντρωσε προσωπικό που περιλαμβάνει μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα στην ελληνική αρχαιολογία: ο Όμηρος Α. Τόμσον, ο Ευγένιος Βαντερπούλ, ο Μπέντζαμιν Μέριτ, η Ντόρτυ Μπρου (Thompson), η Βιρτζίνια Γκρέις, η Λούσι Τάλκοτ, ο Αλισον Φραντς, , μεταξύ άλλων.
Προσωπικό 1933.tif
Η τρίτη σειρά (από αριστερά προς τα δεξιά): Charles Spector, Piet de Jong, Arthur Parsons, Eugene Vanderpool, Mary Zelia Pease [Philippides], James Oliver. Δεύτερη σειρά: Joan Bush [Vanderpool], Elizabeth Dow, Βιρτζίνια Γκρέις, Γκλάντις Μπέικερ, Όμηρος Τόμσον. Καθιστώντας: Lucy Talcott, Benjamin Meritt, Josephine Shear, Τ. Leslie Shear, Dorothy Burr [Thompson].
Η πραγματική εργασία ανασκαφής ξεκίνησε τον Μάιο του 1931, χρηματοδοτούμενη σε μεγάλο βαθμό από τον John D. Rockefeller. Έκτοτε, έχουν εκκαθαριστεί αρκετές δωδεκάδες σπίτια, φθάνοντας το σύνολο σε πάνω από 400. Η επιχείρηση ήταν τεράστια, τόσο από άποψη χρημάτων όσο και χρόνου. Όπως συμβαίνει συχνά με τα αμερικανικά πολιτιστικά προγράμματα, η χρηματοδότηση έχει παρασχεθεί σχεδόν αποκλειστικά από ιδιωτικά ιδρύματα και ιδιώτες: το Ίδρυμα Rockefeller, το Ίδρυμα Ford, το Ίδρυμα Mellon, το Ίδρυμα Kress και το Εθνικό Ταμείο για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες συμμετείχαν όλοι. Τα τελευταία χρόνια οι εργασίες υποστηρίχθηκαν από το Ίδρυμα David και Lucile Packard και το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών Packard.
PD του σπιτιού lots.tif
Σχέδιο του σπιτιού στην περιοχή που πρόκειται να ανασκαφεί: ( α ) Τμήμα ΟΕ, που ανασκάφηκε από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Β ) Αθήνα / Πειραιά σιδηροδρόμου? Γ ) Γίγαντες και Τρίτωνες? Δ ) Τμήμα ΣΑ, Στοάς του Αττάλου? ε ) Τμήμα Ε, κατεδάφιση κατοικιών που άρχισε στις 20 Απριλίου 1931, εκσκαφές που ξεκίνησαν στις 25 Μαΐου 1931, στ ) Τμήμα Α, κατεδάφιση κατοικιών που ξεκίνησε στις 28 Μαΐου 1931, ζ ) Τμήμα ΣΤ, κατεδάφιση κατοικιών που ξεκίνησε στις 17 Αυγούστου 1931, H ) Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων.
Από το 1931 εκατοντάδες επιστήμονες, εργαζόμενοι, ειδικοί και μαθητές έχουν συμμετάσχει στην ανασκαφή, τη συντήρηση, την έρευνα και τη δημοσίευση του ιστοτόπου και των συναφών ευρημάτων του. Συλλογικά, είναι υπεύθυνοι για ένα από τα πιο παραγωγικά αρχαιολογικά έργα στη λεκάνη της Μεσογείου. Πάνω από σαράντα τόμοι και εκατοντάδες επιστημονικά άρθρα έχουν δημοσιευθεί, προσθέτοντας πολλά στην κατανόησή μας για όλες τις πτυχές της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και κοινωνίας.
Τρέχουσες ανασκαφές
Άποψη της Αγοράς και της Ακρόπολης από τα βορειοδυτικά. Οι περιοχές που εκσκαφέρονται είναι ορατές στο κάτω μισό της εικόνας.
Λεπτομέρεια τρέχουσων ανασκαφών
Τρέχουσες ανασκαφές, Ιούλιος 2008.


Οι αρχαιολόγοι

Η Πρώτη Γενεά

3-316.tif
Το προσωπικό και το εργατικό δυναμικό της Ανασκαφής της Αγοράς, το 1933. Αρχαιολόγοι, προσωπικό, εργοδηγούς και εργάτες συγκεντρώθηκαν κάτω από το Ηφαίστειο για ομαδική φωτογραφία.
Ομάδα Shot 1934.tif
Το προσωπικό της εκσκαφής της Αγοράς, 1934. Μπροστινή σειρά (από αριστερά προς τα δεξιά): Gladys Baker, Joan Bush [Vanderpool], Lucy Talcott, Τ. Leslie Shear, Josephine Shear, Dorothy Burr [Thompson]. Στέκεται: Σοφοκλής Λέκκας, Πιέτ Ντε Τζονγκ, Κάθριν Μπίνελ, Άλιζον Φραντς, Ντόροθι Τράκαϊρ, Ρόντνεϊ Γιάνγκ, Γιόγκεν Βαντερπούλ, Τζέιμς Όλιβερ, Άρθουρ Παρσονς, Στερλίνγκ Ντόου, Τσάρλς Σπέργκερ, Όμηρος Τόμσον.
"Ο καθηγητής Shear είχε πολυάριθμες ιδιότητες που συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στο σχολείο εδώ και πολλά χρόνια, γενναιοδωρία, όραμα, σθεναρή δράση, αλλά εκείνη για την οποία θα τον θυμούνται καλύτερα και για την οποία η Σχολή είναι περισσότερο στο χρέος του ήταν η αξιοσημείωτη ικανότητά του να επιλέξει το προσωπικό των ανασκαφικών εργατών ασυνήθιστων δυνατοτήτων, να τους δημιουργήσει μια αρμονική ομάδα και να τους κρατήσει μαζί στις σκληρές δουλειές τους στην επιτόπια εργασία, μελέτη και δημοσίευση, εμπνευσμένη από τη δική του ενέργεια και επιστημονική φροντίδα για σχολαστική παρατήρηση και καταγραφή και άμεση ανταλλαγή των αποτελεσμάτων με τον ακαδημαϊκό κόσμο "(LS Meritt, Ιστορία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, 1939-1980 [1984], σελ. 176).
ShearSr1.tif
T. Leslie Shear, διευθυντής των Ανασκαφών της Αγοράς, 1931-1945.
ShearSr1.tif
Όμηρος Α. Thompson, διευθυντής των Ανασκαφών της Αγοράς, 1946-1967.
DBTLadder2.tif
Η Dorothy Burr Thompson, αν και ελαφρώς ανάμεσά της, έφερε ενέργεια και πνευματική αξία στο έργο της ως εκσκαφέας και μελετητής. Πάνω, επιθεωρεί το βράχο της βόρειας πλαγιάς του Αρεοπαγού το 1934. Η Dorothy παντρεύτηκε τον Όμηρο το 1934.
2003.01.0295.tif
EV μελετώντας το κείμενο της επιγραφής "Νόμου ενάντια στην τυραννία" (I 6524). Είναι γνωστός από τους μαθητές και τους συναδέλφους μόνο με τα αρχικά του, ο Eugene Vanderpool ξεκίνησε την καριέρα του στην Αγορά το 1932. Αργότερα διορίστηκε Καθηγητής Αρχαιολογίας της Αμερικανικής Σχολής, 1947-1971.
TravlosYoung.tif
Ο Τρόβλος άρχισε να εργάζεται στις ανασκαφές της Αγοράς το 1935.
Αρχιτέκτονας της Σχολής, 1940-1973.
PietdeJong.tif
Ο Piet de Jong εργάζεται στην Παλαιά Ανασκαφή, το 1937.
MissGrace.1.tif
Η Βιρτζίνια Γκρέις προσχώρησε στο ρεκόρ της Αγοράς το 1932. Η Miss Grace είναι γνωστή για τη δια βίου μελέτη αμφορέων από την Αγορά, η οποία αποτελούσε τη βάση της έρευνάς της για τους αμφορείς μεταφοράς στη Μεσόγειο.
2003.01.0117.tif
Η Lucy Talcott, ένα από τα αρχικά μέλη του προσωπικού του 1931, ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξη του συστήματος καταλόγου καρτών για τα αντικείμενα. Επίσης συνεργάστηκε με τον Brian Sparkes, την Αγορά XII.
AlisonFrantz3.tif
Ο Alison Frantz ήρθε στην Αγορά το 1934 ως βοηθός της Lucy Talcott. Το ενδιαφέρον για τη φωτογραφία σύντομα αναζωπυρώθηκε και μέχρι το 1939 ήταν φωτογράφος του προσωπικού της ανασκαφής, θέση που κατείχε μέχρι το 1964. Το ταλέντο της για τη λήψη αρχαιολογικών αντικειμένων ήταν τέτοιο που της ζητήθηκε να φωτογραφίσει σε όλη τη Μεσόγειο, αλλά ο Φραντς ήταν επίσης βυζαντινός μελετητής και συνεργάστηκε στενά με τον Ιωάννη Τραυλό για την αποκατάσταση της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων. Εξουσιοδότησε δύο τόμους Agora , Agora XX και Agora XXIV.
80-428.tif
Margaret Crosby μελετώντας αρχιτεκτονικά θραύσματα στο υπόγειο του Μουσείου Agora, 1956. "Η κύρια ευθύνη της στην Αγορά ήταν η εποπτεία της επιτόπιας εργασίας και από το 1935 έως το 1939 και στη συνέχεια από το 1946 έως το 1955, πέρασε κάθε εποχή στον τομέα" (Agora Picture Book 26 [2006], σελ. 53). Η Crosby συνεργάστηκε επίσης με την Mabel Lang, Agora X, συνδυάζοντας τα ενδιαφέροντά της με βάρη και μέτρα και επιγραφές.
YounSorting.tif
Ο Rodney Young άρχισε να ανασκαφεί στην Αγορά το 1934. Η παραπάνω φωτογραφία λήφθηκε το 1947 για ένα άρθρο με τίτλο «Pro's Progress», το οποίο δημοσιεύτηκε στο πρώτο τεύχος του περιοδικού Αρχαιολογίας (τόμος 1, αριθμός 1, 1948, σελ. 13). Ο Young ήταν έτοιμος να καθίσει ανάμεσα σε στοίβες αγγειοπλαστικής που αφαιρέθηκαν από πηγάδι (Κατάθεση Α 17: 2) που ήταν έτοιμοι για ταξινόμηση.
MaryZeliaPiercePhillipides.tif
Η Mary Zelia Pease [Φιλιππίδης], η οποία εμφανίζεται εδώ με τους Eugene Vanderpool και Virginia Grace, ήταν μέλος του προσωπικού το 1933. Μαζί με την Gladys Baker βοήθησε τη Josephine Shear να καταγράφει τα νομίσματα εκείνο το έτος. Επέστρεψε στην Αγορά σε υποτροφίες το 1957/8 και 1967/8 για να μελετήσει την αττική μαύρη στολιδωτή αγγειοπλαστική και αργότερα συνάψει με την Mary B. Moore, Agora XXIII. Η κα Φιλιππίδης ήταν ο Βιβλιοθηκάριος της Σχολής από το 1958 έως το 1971 και είναι το τελευταίο επιζών μέλος του αρχικού προσωπικού της ανασκαφής.

Σπύρος Σπυρόπουλος

Το πνεύμα του Σπύρου Σπυρόπουλου εξακολουθεί να παραμένει στην στοά πολλά χρόνια μετά το θάνατό του. Ένας «γρύλος όλων των επαγγελμάτων», βοήθησε όλους όσους ήρθαν στις ανασκαφές της Αγοράς για έρευνα και μελέτη. Ο Σπύρος ήταν το άτομο πίσω από τις σκηνές που εργάστηκε ακούραστα σε κάθε έργο που του ζητήθηκε. Πολλοί θυμούνται με χαρά την παρουσίαση ενός συμποσίου που φιλοξένησε όταν χαλάρωσε, συχνά στην ταβέρνα της γύρω Ηπείρου.
Spyros.tif
Ο Σπύρος Σπυροπούλου επιδιορθώνει ένα δοχείο.
SprioOwl
Φροντιστής μιας τραυματίας κουκουβάγιας που βρήκε καταφύγιο στην Αγορά, ο Σπύρος και ο Μπουφός συγκινούνται ο ένας στον άλλον στην άνω κιονοστοιχία.
SpirosBeer.tif
Ένα συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε από τον Σπύρο στην Ήπειρο Ταβέρνα, Ιούλιος 1975: (από αριστερά προς τα δεξιά) John Traill, Hardy Hansen, ο Σπύρος, σερβιτόρος, Dan Geagan και Merle Langdon.

Μια ριζική αναχώρηση στη διεξαγωγή της ανασκαφής

Το 1980, υπήρξε μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ανασκάφηκε η Αγορά. Ενώ διατηρήθηκε ένα επαγγελματικό προσωπικό, που περιλάμβανε μια κεντρική ομάδα έμπειρων Ελλήνων εργατών, η πραγματική εκσκαφή θα γινόταν για πρώτη φορά από φοιτητές εθελοντές.
Ομάδα 1980.tif
Το προσωπικό του 1980 και επισκέπτονται μελετητές. Μόνιμη (από αριστερά προς τα δεξιά): Λέσλι Μέχεμ, Σπύρος Σπυρόπουλος, Σάλι Ρόμπερτς, Σούζαν Ρότεροφ, Ρόμπερτ Πόντερν, Λιν Γκραντ, Χέλεν Τάουνσεντ, Μέρι Μουρ, Μάλκολμ Γουόλας, Στιβ Κοόμπ, Άλισον Άνταμς, Μάρκι Μάιλς, Ρόμπερτ Βίνσεντ, Κυριακή Μουστάκι. Συνεδρίαση: John Camp, Τζ. Λέσλι Σειρή νεώτερος, Ντόρτυ Thompson, Όμηρος Thompson, Virginia Grace, Bill Dinsmoor Jr.
ΝίκοςDerbos.tif
Εκπαιδευτικό προσωπικό, 1980. Από αριστερά προς τα δεξιά: Κώστας Πύκουλας και ο πατέρας του, Ηλίας Πικούλας, ο μηχανολόγος Νίκος Δέρβος, Γιάννης Δέδης, Ιωάννης Παϊπέτης, Διονύσιος Ηγιάσης
Group1.tif
Το προσωπικό της Agora και οι εθελοντές των φοιτητών, το 1980. Μπροστινή σειρά (από αριστερά προς τα δεξιά): Μάρθα Πάιν, Βάσω Πέτσας, Κάτσι Ντόναχουε, Λίζ Μπαρτμαν, Φράνια Γκόουντμαν, Τζούντι Μελάντερ, Αθηνά Σαξ, Κρις Ρενούντ, Νάντι Μάγαν. Δεύτερη σειρά: Μαρκ Περσάν, Λόρα Τζόνσον, Πανέθα Νύχης, Λίζα Ντεράνσις, Τζούντι Γουέινσταϊν, Μαρία Λος Ρος, Άν Μπόζορθ, Τζούλια Σιαρ, Παμ Ποζέ, Μπόνι Μπράιαν, Νανσύ Μουρ. Τρίτη σειρά: Γεωργία Καραγιάννη-Γιωργουλέα, Μπράιαν Μακ Κόνελ, Ντιν Πολίτης, Κλαίερ Γκαμπριέλ, Μάργκι Μάιλς, Αλίς Άνταμς, Χέλεν Τάουνσεντ, Ιόνε Σιαρ, Πίτερ Ζιμερμάν, Παμ Κοράβα, Τσάρλς Χέτρικ, Κυριάκη Μουστάκη. Τέταρτη σειρά: Andy Sherwood, Frank DeMita, Richard Liebhart, Hans Vander Leest, John Camp, Leslie Shear, Bill Dinsmoor, Richard Hamblen, Kevin Donovan, Μάρκ Φούλερτον, Ρόμπερτ Βίνσεντ.

Το μουσείο

Στην έκθεση στις δημόσιες γκαλερί της στοάς υπάρχει μια επιλογή από χιλιάδες αντικείμενα που ανακτήθηκαν τα τελευταία 75 χρόνια, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη χρήση της περιοχής από το 3000 π.Χ. έως το 1500 μ.Χ.
2004.01.2202.tif
Οι δημόσιες γκαλερί στη Στοά του Αττάλου.
Το πιο σημαντικό, ίσως, είναι το υλικό-μοναδικό στο χώρο-που απεικονίζει τους μηχανικούς της πρώτης παγκοσμίου μαρτυρικής δημοκρατίας. Το υλικό αυτό περιλαμβάνει ostraka (επιγραφές που χρησιμοποιούνται ως ψηφοδέλτια σε εξόριστους υπερβολικά φιλόδοξους πολιτικούς), μηχανές κατανομής και ετικέτες αναγνώρισης χαλκού (που χρησιμοποιούνται στην επιλογή αθηναϊκής κριτικής επιτροπής) και πηλός και επιγραφές (χρησιμοποιούνται στη διοίκηση του αθηναϊκού ιππικού) .
Ostrakon.tif
Ο Ostraka των Αθηναίων στρατηγών Αλκιβιάδης και Νίκιας, και οι δύο υποψήφιοι για οστρακοποίηση το 417-415 π.Χ. (P 29373, P 31179, Μουσείο Αγοράς).
Allotment1.tif
Τμήμα μίας μηχανής κατανομής (kleroterion), πιθανότατα χρησιμοποιημένης στο Σώμα του Συμβουλίου (κατά την περίοδο που υπήρχαν 12 φυλές) για την επιλογή των επιτροπών που εκπροσωπούν όλες τις φυλές εκτός από το ότι ασκούν την προεδρία. Τα χάλκινα εισιτήρια παρόμοια με τα παρακάτω θα είχαν εισαχθεί στις υποδοχές, οι οποίες είναι σαφώς ορατές στη φωτογραφία. Στην αριστερή πλευρά της πέτρας φαίνονται οι τρύπες για ένα συνημμένο, μια μηχανική συσκευή που θα έκανε την επιλογή τυχαία (I 3967, Μουσείο Αγοράς).
ClayTokens.tif
Πηλός ή διαβατήριο ενός συνοριακού διοικητή, 4ος αιώνας π.Χ. (SS 8080, MC 1245, Μουσείο Αγοράς)
CavalryTag.tif
Το εισιτήριο αναγνώρισης φέρει το όνομα του δημοτικού, Demophanes, τα πρώτα γράμματα του πατέρα του, το Phi [- - -] και το deme, Kephesia (B822, Αγορά Agora).
Το πλαίσιο είναι απαραίτητο για την κατανόηση του αρχαιολογικού υλικού. Τα μεγάλα μουσεία της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών συχνά εμφανίζουν υπέροχα αντικείμενα με ελάχιστες ή καθόλου πληροφορίες σχετικά με το πού βρέθηκαν και τι άλλο βρέθηκε μαζί τους. Αυτό που θέτει το έργο Agora και το μουσείο εκτός από τις περισσότερες συλλογές είναι ότι αυτές οι πληροφορίες πλαισίου είναι γνωστές για σχεδόν κάθε αντικείμενο.
Επειδή η ανασκαφή άρχισε σχετικά αργά, μια ή περισσότερες γενιές μετά από άλλες μεγάλες εκσκαφές στη Μεσόγειο (Πομπηία, Οστία, Κνωσός, Δάφνη, Ολυμπία, Περγάμο, Έφεσος και Πριήνη, για να αναφέρουμε μερικές), το ίδιο σύστημα καταγραφής που υιοθετήθηκε στην αρχή έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε αντικείμενο που βρέθηκε στις ανασκαφές της Αγοράς αποθηκεύεται στην Στοά του Αττάλου μαζί με τα αρχεία της ανάκτησης. Ο κατάλογος είναι μεγάλος: 35.000 τεμάχια κεραμικής, 7.600 επιγραφές, 3.500 κομμάτια γλυπτικής, 5.000 αρχιτεκτονικά θραύσματα, 6.000 λάμπες, 15.000 σφραγισμένες λαβές αμφορέα και πάνω από 70.000 νομίσματα. Αυτή η τεράστια συλλογή έχει εισαχθεί σε μια ενοποιημένη βάση δεδομένων, μέρος ενός συνεργατικού σχεδίου με το Ινστιτούτο Packard για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Λόγω αυτής της συσχέτισης αντικειμένων και αρχείων,


 

Το προσωπικό και τις πληροφορίες επικοινωνίας

Τα γραφεία της Agora Excavations βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Αγοράς, στον επάνω όροφο της Στοάς του Αττάλου. Τα γραφεία στη Στοά του Αττάλου είναι ανοιχτά από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ. Τα γραφεία μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά (+ 30-210-3310963), με φαξ (+ 30-210-3310964), με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ( agora@agathe.gr ) ή με τακτική ταχυδρομική αποστολή στην ακόλουθη διεύθυνση: Ανασκαφές Αθηναϊκής Αγοράς, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, οδός Σουηδίας 54, GR-106 76 Αθήνα.

Διευθυντής Ανασκαφών

Ο διευθυντής των ανασκαφών της Αθηναϊκής Αγοράς είναι ο καθηγητής John McK. Camp II, οι οποίοι μπορούν να επικοινωνήσουν στις ακόλουθες διευθύνσεις:
Σεπτέμβριος-Ιανουάριος
Τμήμα Κλασικών Τμημάτων
Randolph-Macon College
Ashland, VA 23005
ΗΠΑ
Fax: (804) 7527231
Ιανουάριος-Αύγουστος
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
54 Οδός Σουιδιάς
GR-106 76 Αθήνα, Ελλάδα
Τηλέφωνο: + 30-210-3310963
Φαξ: + 30-210-3310964

Γραφείο Εγγραφών

Το γραφείο αρχείων είναι υπεύθυνο για γενικά αρχεία ανασκαφών, για παράδειγμα τετράδια για εκσκαφείς, καταλογογράφηση και αποθήκευση ευρημάτων, αρχεία τοποθετημένων φωτογραφιών, αρνητικές λίστες, αναφορές δημοσιεύσεων. Το γραφείο των αρχείων είναι επίσης υπεύθυνο για γενική αλληλογραφία, παραγγελίες για φωτογραφίες, βοήθεια για ακαδημαϊκούς που δημοσιεύουν έγγραφα της Agora και επισκέπτονται επιστήμονες που επιθυμούν να μελετήσουν ήδη δημοσιευμένο υλικό από τον ιστότοπο. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τη Sylvie Dumont (γραμματέα) στο agora@agathe.gr .

Φωτογραφία και αρχεία

Η φωτογραφία είναι ένα εξαιρετικό μέσο για την καταγραφή και απεικόνιση του αρχαιολογικού ρεκόρ γρήγορα και αντικειμενικά. Η αρχαιολογική φωτογραφία μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες: την καταγραφή φωτογραφιών των πραγματικών ανασκαφών και της φωτογραφίας αντικειμένων.
Αποθηκευμένα στην ανασκαφή της Agora φωτογραφικά αρχεία είναι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες αρνητικά και εικόνες που τεκμηριώνουν την εργασία από το 1931. Παραδοσιακά, η αρχαιολογική φωτογραφία έχει γυριστεί με ασπρόμαυρη ταινία, αλλά η έγχρωμη φωτογραφία και πιο πρόσφατα ψηφιακή απεικόνιση χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο.
Οι φωτογραφίες και οι διαφάνειες μπορούν να παραγγελθούν για μελέτη, διάλεξη και δημοσίευση επικοινωνώντας μαζί μας. Οι παραγγελίες αποστέλλονται αμέσως μετά την πληρωμή. Επίσης, προστίθενται χρεώσεις για τα ταχυδρομικά τέλη και το χειρισμό.
Craig Mauzy
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: photography@agathe.gr
Φαξ: +30 210-331-0964
Φωτογραφικό Τμήμα
Ανασκαφές στην Αγκόρα
Η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα
54 Σουδίας
GR 106 76 Αθήνα
Ελλάδα

Αρχιτεκτονική και Εικονογράφηση

Το πρωταρχικό καθήκον του αρχιτέκτονα είναι η ακριβής τοποθέτηση και η ανάδειξη των δομικών υπολειμμάτων όπως εμφανίζονται στην ανασκαφή για να παράγουν ένα ανθεκτικό τρισδιάστατο αρχείο του τι έχει βρεθεί. Η επικάλυψη πολλών γενεών κτιρίων, αρχαίων έως σύγχρονων σε οκτώ μέτρα αρχαιολογικού πλαισίου, απαιτεί αναπόφευκτα την αποσυναρμολόγηση των μεταγενέστερων δομών για να αποκαλύψουν προηγούμενες, κατά συνέπεια το αρχιτεκτονικό ρεκόρ που αναλαμβάνει αποκτά μοναδική σημασία ως αρχείο του εξελισσόμενου ανθρώπινου δομημένου περιβάλλοντος της Αθήνας. Μία αξιοσημείωτα μικρή ομάδα ανθρώπων έχει αναλάβει την ευθύνη αυτού του καθήκοντος από το 1931, οι γίγαντες μεταξύ των οποίων είναι ο John Travlos που εργάστηκε σε έξι δεκαετίες και ο William Bell Dinsmoor, νεώτερος, ο οποίος κατέγραψε από τα μέσα της δεκαετίας του 60 μέχρι το θάνατό του το 1988.
Η δουλειά του Illustrator κυμαίνεται από την προετοιμασία των ακριβών διαστάσεων εγγραφών των αντικειμένων μέχρι το σχεδιασμό των ανακατασκευών. Ενώ η φωτογραφία παράγει φαξ του τι είναι ή μπορεί να είναι ορατό με γυμνό μάτι, το σχέδιο είναι ένα σύνθετο μετρούμενων σημείων και σημείων που επιτρέπουν την ανακατασκευή των προφίλ και την κακώς διατηρημένη διακόσμηση που δεν ανιχνεύεται από μια φωτογραφική μηχανή.

Τμήμα Συντήρησης

Το Τμήμα Διατήρησης είναι υπεύθυνο για τον καθαρισμό, την ανακατασκευή και την αποκατάσταση αντικειμένων από την ετήσια ανασκαφή και για τη φροντίδα της συλλογής που στεγάζεται στη Στοά του Αττάλου. Η συντήρηση σέβεται την ακεραιότητα του αντικειμένου με τη χρήση αναστρέψιμων επεξεργασιών και υλικών, δηλαδή εκείνων που ενδέχεται να ανακληθούν ή να απομακρυνθούν στο μέλλον.
Το εργαστήριο συντήρησης διευθύνεται από τη συντηρήτρια Μαρία Τζιώτζιου, η οποία απασχολείται όλο το χρόνο. Οι φοιτητές συντήρησης από όλο τον κόσμο συχνά συμμετέχουν στο εργαστήριο για μικρότερες ή μεγαλύτερες χρονικές περιόδους καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, προκειμένου να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία και πρακτική κατάρτιση διατήρησης ως μέρος των απαιτούμενων πτυχίων των διαφόρων πανεπιστημίων.
Κάθε καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια της ανασκαφικής περιόδου, το Τμήμα Διατήρησης διαχειρίζεται πρόγραμμα πρακτικής άσκησης αποτελούμενο από δύο πρακτικές πρακτικής άσκησης για φοιτητές. Οι πανεπιστημιακές σπουδές παρέχουν στους μαθητές την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν πρόσφατα ανασκαφικά αρχαιολογικά ευρήματα και να συμμετάσχουν σε ένα ενεργό εργαστήριο συντήρησης. Οι ειδικοί εισάγονται επίσης στην επανεπεξεργασία, την προληπτική και τη μακροχρόνια φροντίδα των αρχαιολογικών συλλογών. Σύνδεσμος στο Δελτίο PDF
Οι φοιτητές σε μεταπτυχιακά πανεπιστημιακά προγράμματα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για πρακτική άσκηση υποβάλλοντας μια ηλεκτρονική αίτηση. Σύνδεση με ηλεκτρονική εφαρμογή
Επιπλέον, στείλτε δύο συστατικές επιστολές:
Μαρία Tziotziou
email: maria@agathe.gr
fax: +30 210-331-0964
Διατήρηση Τμήμα
Αγοράς Ανασκαφές
Η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα
Σουηδίας Str. 54
GR - 106 76 Αθήνα
Ελλάδα

Αμφορείς και Σφραγίδες Αμφορας

Η Αγορά περιλαμβάνει μια σημαντική ερευνητική συλλογή αμφορέων μεταφοράς, τα απλά πήλινα βάζα που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση του κρασιού, του πετρελαίου και άλλων τροφίμων στην αρχαιότητα. Αυτά είναι σημαντικά αντικείμενα για την κατανόηση της αρχαίας οικονομίας, ειδικά επειδή συχνά υπάρχουν γραμματόσημα εντυπωμένα σε λαβές αμφορέα που αποκαλύπτουν τον τόπο προέλευσης των υλικών που αυτά περιέχουν. Η ανάπτυξη της συλλογής και η καταγραφή της πραγματοποιήθηκε με την έμπνευση της Virginia Grace, μέλος του αρχικού προσωπικού της Agora του 1931, που συνέχισε να εργάζεται στο χώρο μέχρι το θάνατό της το 1994.
Τα χαρτιά της Virginia R. Grace (συμπεριλαμβανομένων των καρτών του αμφορέα) στεγάζονται στα Αρχεία της Βιβλιοθήκης Blegen της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών. Ο κατάλογος του αρχείου είναι διαθέσιμος στο διαδίκτυο . Για πληροφορίες και ραντεβού, επικοινωνήστε με:
Δρ Natalia Vogeikoff-Brogan
Doreen Canaday Spitzer Αρχιεπίστρια
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα
54 Σουυδιάς
Αθήνα 10676
Email: nvogei@ascsa.edu.gr
Για γενικές ερωτήσεις σχετικά με τη συλλογή γραμματοσήμων αμφορέα και αμφορέως της Agora, τα άτομα μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Δρ Mark Lawall.
Mark Lawall
Assoc. Καθηγητής
Τμήμα Κλασικών Σπουδών
Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα
220 Dysart Rd
Winnipeg, MB R3T2M8
TEL (204) 474 9163
FAX (204) 474 7684

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ενιαίου ολοκληρωμένου και συνεκτικού ψηφιακού αρχείου όλων των αρχαιολογικών πόρων της Αθηναϊκής Αγοράς: από βάσεις δεδομένων αρχαιοτήτων, φωτογραφίες, αρχιτεκτονικά σχέδια και σχέδια, σε τρέχοντα δεδομένα ανασκαφών, εκθέσεις και δημοσιεύσεις. Αυτό το ψηφιακό αρχείο μπορεί να αναζητηθεί και να είναι προσβάσιμο από οπουδήποτε και να είναι ελεύθερα διαθέσιμο στο κοινό.
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον Bruce Hartzler στο agora@agathe.gr .

Ανασκαφές στην Αθηναϊκή Αγορά

Πρόγραμμα Εθελοντισμού

Η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα ανακοινώνει πρόγραμμα εθελοντών εκσκαφέων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις αρχαιολογικές ανασκαφές της Αθηναϊκής Αγοράς τους καλοκαιρινούς μήνες. Περίπου 35 εθελοντές επιλέγονται με βάση τα ακαδημαϊκά προσόντα και την προηγούμενη αρχαιολογική εμπειρία. Οι προπτυχιακές αιτήσεις είναι ευπρόσδεκτες, αν και δίνεται προτεραιότητα στους μεταπτυχιακούς φοιτητές που προετοιμάζονται για επαγγελματική σταδιοδρομία στην κλασική αρχαιολογία και εκείνους που είναι πρόθυμοι να εργαστούν σε ολόκληρη την εποχή.

Εργασία του Εθελοντικού Προσωπικού

Το Εθελοντικό Προσωπικό θα συμμετάσχει σε όλες τις πτυχές της αρχαιολογικής έρευνας υπό την επίβλεψη προσωπικού αρχαιολόγων και τεχνικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και προηγμένη ακαδημαϊκή κατάρτιση στην κλασική αρχαιολογία. Οι εθελοντές θα εκπαιδεύονται στις βασικές τεχνικές εκσκαφής: δουλεύουν με μαχαίρι, σπάτουλα, φτυάρι και καροτσάκι. καθαρισμός και διερεύνηση της στρωματογραφίας. ευαίσθητο καθαρισμό αντικειμένων στο έδαφος. κοσκίνισμα της ανασκαφόμενης γης και τεχνικές επίπλευσης. πλύση και βασική συντήρηση κεραμικής και άλλων αντικειμένων. γραπτή εργασία που εμπλέκεται στην τήρηση αρχείων ανασκαφών. Όλες οι εργασίες θα ανατεθούν σε εναλλαγή και οι εθελοντές αναμένεται να συμμετάσχουν σε όλες. Το δωμάτιο και ένα μέτριο επίδομα για το σκάφος παρέχονται για το χρόνο που εργάζονται οι εθελοντές στις ανασκαφές.

Η περίοδο της ανασκαφής

Οι ανασκαφές προγραμματίζονται για οκτώ εβδομάδες που αρχίζουν στις αρχές Ιουνίου και συνεχίζονται μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Οι εργασίες πεδίου διεξάγονται πέντε ημέρες την εβδομάδα, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 7 π.μ. έως τις 3 μ.μ. με 30 λεπτά διάλειμμα την αμαρτή. Οι εθελοντές αναμένεται να είναι στην περιοχή κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών και να εργάζονται στις ανασκαφές για τουλάχιστον έξι εβδομάδες. Όπως προαναφέρθηκε, προτιμάται ο αιτών που μπορεί να εργαστεί για οκτώ εβδομάδες.
Για να ζητήσετε εφαρμογές ή πρόσθετες πληροφορίες, επικοινωνήστε με:
Πρόγραμμα εθελοντισμού Agora
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
6-8 Charlton Street
Princeton, NJ 08540-5232
Τηλ: 609-683-0800 Φαξ: 609-924-0578
Ηλεκτρονική διεύθυνση: ascsa@ascsa.org Ιστοσελίδα: www.ascsa.edu. gr
Ή κάντε λήψη των εκδόσεων pdf αυτού του δελτίου και της φόρμας αίτησης εδώ:
Δελτίο και Εφαρμογή
Η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα δεν κάνει διακρίσεις ανάλογα με τη φυλή, την ηλικία, το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, το χρώμα, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή ή την αναπηρία, όταν εξετάζουν την είσοδο σε οποιαδήποτε μορφή ένταξης ή αίτησης.
Σας προσκαλώ να εγγραφείτε στο νέο κανάλι μου στο you tube
Να το στηρίξετε και να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Όπως επίσης μπορείτε να μου στέλνετε στο mail μου dsgroupmedia@gmail.com   τα  video σας να τα ανεβάζουμε άμεσα.

Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση 

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only