Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

νεολιθική τελετουργική περιοχή στην Πολωνία που χτίστηκε πριν από το 4800 π.Χ


Η νεολιθική δομή που ονομάζεται «Roundel» στην πολωνική, λόγω του σχήματος της που μοιάζει με μια κατσαρόλα, ανακαλύφθηκε το 2017 στο Νέο Objezierz (Δυτική Πομερανική Βοσνία). Αλλά τώρα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι χτίστηκε πριν από το 4800 π.Χ. και λειτουργούσε για περίπου 200-250 χρόνια, πολύ περισσότερο από ό, τι σκέφτηκαν οι αρχαιολόγοι.



Μαζική νεολιθική τελετουργική περιοχή στην Πολωνία που χτίστηκε πριν από το 4800 π.Χ.
Κοιτώντας σαν τους κύκλους των καλλιεργειών τα υπολείμματα της στρογγυλής τραπέζης εντοπίστηκαν για πρώτη φορά
με αλεξίπτωτο το 2015 
"Αυτό είναι αρκετά εντυπωσιακό, δεδομένου ότι συμπίπτει με τη χρονολόγηση των δομών που βρίσκονται στο Δούναβη, θεωρείται η παλαιότερη. Φαίνεται εξίσου σημαντικό ότι οι τέσσερις τάφροι που περιβάλλουν την κεντρική περιοχή της δομής πιθανώς δεν λειτουργούσαν ταυτόχρονα, δώδεκα χρόνια βγήκε ένα νέο χαντάκι με μια ακόμα μεγαλύτερη διάμετρο », δήλωσε ο επικεφαλής του έργου, καθηγητής Lech Czerniak από το Πανεπιστήμιο του Γκντανσκ

Πρόσθεσε ότι η χρονολόγηση περισσότερων από δώδεκα επιπλέον δειγμάτων θα πρέπει να επιτρέψει να προσδιορίσετε πόσο συχνά οι εκβολές ανανεώθηκαν. Χάρη σε αυτό, θα είναι δυνατό να καθοριστεί το "τελετουργικό ημερολόγιο", σύμφωνα με το οποίο χρησιμοποιήθηκε το αντικείμενο. "Αξίζει να συνειδητοποιήσουμε ότι πολλές από τις λεγόμενες κοινότητες προ-παιδεία γιόρταζαν τις σημαντικότερες διακοπές μια φορά σε λίγες ή ακόμα και δεκαετίες, αλλά πολύ έντονα", δήλωσε.



Μαζική νεολιθική τελετουργική περιοχή στην Πολωνία που χτίστηκε πριν από το 4800 π.Χ.
Η κυκλική δομή έχει διάμετρο 110 μέτρων και αποτελείται από τέσσερις τάφρους
και τρία παλίσια [
Με διάμετρο 110 μ., Η κατασκευή αποτελούταν από τέσσερις κυκλικές τάφρους με ένα κεντρικό τμήμα προστατευμένο από τρία παλάτια. Τρεις πύλες οδηγούσαν στο εσωτερικό.

Από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους διεξάγεται διεπιστημονική έρευνα χρησιμοποιώντας τις τελευταίες μεθόδους για τον προσδιορισμό της λειτουργίας της δομής και την παροχή πληροφοριών σχετικά με τη ζωή των κοινοτήτων που ζουν στην περιοχή της.



Μαζική νεολιθική τελετουργική περιοχή στην Πολωνία που χτίστηκε πριν από το 4800 π.Χ.
Σχεδόν 1.000 τεμάχια κεραμικών, καθώς και αντικείμενα από πέτρα και πέτρα, κελύφη, βαφή (ωχρά)
και ένα τεμάχιο χαλαζίτης έχουν εκσκαφεί 
Φέτος, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν δύο τύπους έρευνας. Χρησιμοποίησαν μη επεμβατική μέθοδο για τη μελέτη του ανατολικού τμήματος του αντικειμένου και των περιοχών που βρίσκονται βόρεια, νότια και ανατολικά του. Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν γύρω από τις λεγόμενες νότιες και δυτικές πύλες

"Στην ανασκαφή στη δυτική πύλη αποκαλύψαμε τα λείψανα τεσσάρων τάφων, το βάθος τους ήταν από 1,3 έως σχεδόν 2 μέτρα. Παρόμοια με τις άλλες δύο πύλες βρήκαμε και υπολείμματα της τριπλής παλάδας", δήλωσε ο Δρ Agnieszka Matuszewska Το Πανεπιστήμιο του Szczecin είπε στο PAP.



Μαζική νεολιθική τελετουργική περιοχή στην Πολωνία που χτίστηκε πριν από το 4800 π.Χ.
Στοιχεία κεραμικής που βρέθηκαν στην τοποθεσία 
Σύμφωνα με τον Matuszewska, κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς οι ερευνητές ανακάλυψαν πολυάριθμα τεμάχια κεραμικών, προϊόντων από πέτρα και πέτρα, οστά ζώων, καθώς και διάφορα θραύσματα κομματιών, κοχύλια, χρώματα (ωχρά) και θραύσματα χαλαζίτη.

"Σε σύγκριση με προηγούμενες εποχές, έχουμε περισσότερα οστά (472 θραύσματα) και κεραμικά υπολείμματα (σχεδόν 1000 θραύσματα αγγείων)", σημειώνει ο ερευνητής. Οι οστικές αποθέσεις θα αναλυθούν από αρχαιολόγους και στη συνέχεια κάποιες από αυτές θα χρησιμεύσουν ως δείγματα για τη ραδιοχρονολόγηση του άνθρακα στο εργαστήριο Radiocarbon του Poznan.



Μαζική νεολιθική τελετουργική περιοχή στην Πολωνία που χτίστηκε πριν από το 4800 π.Χ.
Τμήμα πέτρινο τσεκούρι
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ημερομηνίες ραδιοανθράκων που λήφθηκαν μέχρι στιγμής (έντεκα χρονολογίες) είναι τα σημαντικότερα ευρήματα. Ρυθμίζουν τον χρόνο λειτουργίας του αντικειμένου με ακρίβεια σε περίπου 200-250 χρόνια και έβαλαν την κατασκευή του αντικειμένου πριν από το 4800 π.Χ

Σύμφωνα με τον Dr. Matuszewska, η παλαιοπεριβαλλοντική έρευνα που διεξάγεται στην τοποθεσία και στην περιοχή της είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του έργου. Αναμένεται ότι θα επιτρέψουν τον προσδιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των κοινοτήτων που χρησιμοποιούν το στρογγυλό σημείο στο πρώτο μισό της πέμπτης χιλιετίας π.Χ.



Μαζική νεολιθική τελετουργική περιοχή στην Πολωνία που χτίστηκε πριν από το 4800 π.Χ.
Είσοδος στη "δυτική πύλη" 
"Αλλά η κύρια εστίαση του έργου είναι ερωτήματα σχετικά με τις κοινωνικές πτυχές της λειτουργίας των στρογγυλών στροφών, περιλαμβανομένων όσων ώθησαν τους κατοίκους μιας δεδομένης περιοχής να καταβάλουν τεράστια προσπάθεια για την οικοδόμηση και διατήρηση της στρογγυλής τραπέζης, όπου η ιδέα και οι γνώσεις που απαιτούνται για την οικοδόμηση αυτό το αντικείμενο προέρχεται από, και πόσο συχνά και για πόσο καιρό το αντικείμενο χρησιμοποιήθηκε », δήλωσε ο καθηγητής Czerniak.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι οι στρογγυλάδες είχαν ιδιαίτερη σημασία για τις τοπικές κοινότητες λόγω των δομικών και τελετουργικών συνδέσεών τους με τις κοσμικές δυνάμεις. Αυτό υποδεικνύεται από αζιμούθια που μπορούν να καθοριστούν μεταξύ του κεντρικού σημείου του αντικειμένου και των πύλων του.



Μαζική νεολιθική τελετουργική περιοχή στην Πολωνία που χτίστηκε πριν από το 4800 π.Χ.
Τι μπορεί να έχει η στρογγυλή τρύπα στην κορυφή της
Είναι αινιγματικό ότι λειτουργούσε σε ένα αρκετά περιορισμένο χώρο (σημερινή Ουγγαρία, Αυστρία, Τσεχία, Σλοβακία, Γερμανία και Πολωνία) και για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα μεταξύ 4850 και 4600 π.Χ. Ωστόσο, παρόμοια αντικείμενα από την άποψη της λειτουργίας και, σε κάποιο βαθμό, και από τη μορφή τους, χτίστηκαν σε διαφορετικές εποχές και περιοχές της Ευρώπης. Το πιο διάσημο αντικείμενο είναι το Stonehenge.

Στην τρίτη εποχή έρευνας του αντικειμένου στο New Objezierz, συμμετείχαν ερευνητές (αρχαιολόγοι και ερευνητές που ειδικεύονται σε άλλους κλάδους) από το Γκντανσκ, το Πόζναν, το Στζέτσιν και τη Βαρσοβία. Η έρευνα χρηματοδοτείται από το Εθνικό Κέντρο Επιστημών.

Συγγραφέας: Elzbieta Bielecka | Πηγή: PAP - Επιστήμη στην Πολωνία



Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    







Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only