Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

κομμάτι ειδωλίου λιοντάρι σπηλαίου που εκτιμάται ότι είναι ηλικίας 45.000 ετών ανακαλύφθηκε στο σπήλαιο Denisova

Ένα κομμάτι ειδωλίου λιοντάρι σπηλαίου που εκτιμάται ότι είναι ηλικίας 45.000 ετών ανακαλύφθηκε στο σπήλαιο Denisova της Σιβηρίας από ερευνητές με επικεφαλής τον Μιχαήλ Σούνκοφ του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας του Νοβοσιμπίρσκ.


Σπήλαια ειδώλου λιονταριού από μαστίχα μαστίχας που βρέθηκε στο σπήλαιο της Denisova
Πιστωτικό: Ινστιτούτο Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας Νοβοσιμπίρσκ
Το πολύτιμο μικρό - 42 χιλιοστά μήκος, 8 χιλιοστά πάχους και 11 χιλιοστά υψηλό - ειδώλιο ενός σπηλαίου λιοντάρι (Panthera spelaea, lat) έγινε από έναν ανώτερο παλαιολιθικό καλλιτέχνη μεταξύ 40.000 και 45.000 χρόνια πριν. Βρέθηκε στο 11ο στρώμα της νότιας γκαλερί του Denisova Cave
Αυτή είναι η παλαιότερη γλυπτική ζωομορφική εικόνα που βρέθηκε ποτέ στη Σιβηρία και σε όλη την επικράτεια της Βόρειας και Κεντρικής Ασίας.

Η ακριβής ηλικία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, αλλά η προσεκτική χρονολόγηση που έδωσαν οι αρχαιολόγοι της Σιβηρίας σημαίνει ότι αυτό μπορεί να είναι το παλαιότερο ζώο ειδώλιο στον κόσμο.


Το κεφάλι του λιονταριού λείπει, αυτό που βλέπουμε είναι τα οπίσθια πόδια, η βουβωνική χώρα, η πλάτη και η κοιλιά, που καλύπτονται από ένα στολίδι με δεκαοκτώ σειρές πτερυγίων. Υπάρχουν δύο επιπλέον σειρές με τέσσερις εγκοπές στη δεξιά πλευρά του λιονταριού
«Το ειδώλιο απεικονίζει ένα ζώο με την κοιλιά του μπαίνει μέσα, τα οπίσθια πόδια του λυγισμένα. Χτυπάει, πηδά ή ετοιμάζεται να πηδήσει. Το ζώο εμφανίζεται σε μια θέση τυπική για τις μεγάλες γάτες για τη στιγμή που είναι έτοιμη να πιάσει ένα θήραμα », δήλωσε ο Μιχαήλ Σούνκοφ, επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιολογίας του Λίθιου Αιώνα του Ινστιτούτου.

Το μαμούθ ελεφαντόδοντο για το αγαλματίδιο παραδόθηκε αρκετά μακριά, λένε οι Ρώσοι επιστήμονες. Θα έπρεπε να μεταφερθεί για τουλάχιστον 100 χιλιόμετρα από τα βόρεια βήματα των βουνών Altai.


Σπήλαια ειδώλου λιονταριού από μαστίχα μαστίχας που βρέθηκε στο σπήλαιο της Denisova
Πιστωτικό: Ινστιτούτο Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας Νοβοσιμπίρσκ
Αφού τελείωσε το ειδώλιο, ο καλλιτέχνης σπηλαίου χρησιμοποίησε κόκκινη ώχρα για να το βάψει.

Μέχρι στιγμής, ίχνη του βρέθηκαν κυρίως γύρω από την περιοχή του στομάχου - πράγμα που οδήγησε ακόμη και σε μια ιδέα ότι θα μπορούσε να συμβολίζει μια αιμορραγική πληγή - αλλά ο ερευνητής Αλέξανδρος Φεντόρνενκο πιστεύει ότι πιθανότατα ολόκληρο το ζώο ήταν ζωγραφισμένο κόκκινο.

Τα υπόλοιπα της ώχρας βρέθηκαν μόνο στη νότια γκαλερί του σπηλαίου της Denisova.

Συντάκτες: Άννα Λιέσουσκα & Σβετλάνα Σκάρμπο | Πηγή: Οι Σιβηρικοί χρόνοι



Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    







Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only