Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Ρωμαϊκό ναυάγιο φορτωμένο με αμφορείς που ανακαλύφθηκαν στα ανοικτά των ακτών της Μαγιόρκα


Οι προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι το ναυάγιο χρονολογείται στον τρίτο ή στον τέταρτο αιώνα και
ήταν ένα εμπορικό πλοίο που μεταφέρει αμφορείς μεταξύ Μαγιόρκα και ισπανικής ηπειρωτικής χώρας


Το απίστευτο υλικό αποκαλύπτει ένα ρωμαϊκό ναυάγιο που περιέχει περισσότερους από 100 τέλεια διατηρημένους αμφορείς, οι οποίοι υποβρύχιοι αρχαιολόγοι επιστρέφουν επιμελώς.

Το ναυάγιο - το οποίο οι εμπειρογνώμονες χρονολογούνται πριν από περίπου 1.700 χρόνια - βρέθηκε στα ανοικτά των ακτών της Μαγιόρκα τον Ιούλιο του 2019.

Με βάση μερικές από τις επιγραφές στα μακρά βάζα με δύο χειρισμούς, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι χρησιμοποιήθηκαν οι αμφορείς για να αποθηκεύσετε σάλτσα ψαριού, λάδι και κρασί.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν θα είναι σε θέση να τους ανοίξουν για να ελέγξουν μέχρι να ολοκληρώσουν τις εργασίες συντήρησης που θα σταματήσουν το αλάτι στο θαλάσσιο νερό να σπάσει τα βάζα.


Το ναυάγιο βρέθηκε στα ανοικτά των ακτών της παραλίας Can Pastilla της Μαγιόρκα τον Ιούλιο, όταν ο κάτοικος Felix Alarcón και η σύζυγός του είδαν κομμάτια κεραμικής στο βυθό.

Μετά από τη διερεύνηση, οι αρχαιολόγοι βρήκαν το ρωμαϊκό σκάφος που είχε ταφεί στο βυθό της θάλασσας, μόλις τα πόδια από την ακτή.

Σε συνέντευξη τύπου, ο αρχαιολόγος Σεμπάστιαν Μουνάρ του Βαλεαρίδους Ινστιτούτου Θαλάσσιων Αρχαιολογικών Μελετών δήλωσε ότι οι αμφορείς ήταν τέλεια συντηρημένοι στο κάθισμα του πλοίου. Το σκάφος έχει μήκος περίπου 33 πόδια (δέκα μέτρα) και πλάτος 16 πόδια (πέντε μέτρα).


Το εμπορικό πλοίο θεωρείται ότι μεταφέρει τα εμπορεύματά του ανάμεσα στη Μαγιόρκα και την ισπανική ενδοχώρα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το ρωμαϊκό σκάφος βυθίστηκε πριν από περίπου 1.700 χρόνια - αν και πιθανότατα όχι ως αποτέλεσμα καταιγίδας, δεδομένης της εξαιρετικής διατήρησης του εύθραυστου φορτίου.

Με τη βοήθεια του ισπανικού ναυτικού και των εθνικών αστυνομικών δύτες, οι αρχαιολόγοι έχουν απομακρύνει τα βάζα, ωστόσο το ίδιο το ναυάγιο πρέπει να παραμείνει στο βυθό της θάλασσας

Οι αμφορείς στο πλοίο μεταφέρθηκαν στο Μουσείο της Μαγιόρκα, όπου οι εμπειρογνώμονες θα αναλύσουν και θα αποκαταστήσουν τα θεαματικά αντικείμενα.

«Οι αμφορείς βρίσκονται τώρα σε πισίνες όπου αφαλατώνονται και πιστεύουμε ότι αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου τέσσερις μήνες», δήλωσε ο διευθυντής κληρονομιάς του συμβουλίου της Μαγιόρκα, κ. Kika Coll, στην CEN.

«Αυτή η διαδικασία είναι σημαντική επειδή το αλάτι κρυσταλλώνει και μπορεί να σπάσει τους αμφορείς».

«Οι αμφορείς έχουν περάσει 1.700 χρόνια υποβρύχια και δεν θέλουμε να κάνουμε λάθη».

«Μόλις είμαστε σε θέση να μεταφράσουμε τις επιγραφές, θα μάθουμε περισσότερα για τους εμπόρους, τα προϊόντα που μεταφέρουν και από πού προέρχονται».

Συντάκτης: Ian Randall | Πηγή: Daily Mail
Read more at https://archaeologynewsnetwork.blogspot.com/2019/09/roman-shipwreck-loaded-with-amphorae.html#liMvcFzTL4tBAbjR.99



Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot   







Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only