Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. ΓΙΑΤΙ Η ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΛΥΣΗ


Ήταν γνωστό ήδη από το 2004 οτι η κατασκευή του μετρο Θεσσαλονίκης δεν ήταν εύκολη υπόθεση, λόγω των σημαντικών αρχαιοτήτων που,εκ προοιμίου, αναμένονταν να βρεθούν στο τμήμα της γραμμής που διασχίζει το ιστορικό κέντρο της πόλης.
Στο πλαίσιο αυτό, βασική προυπόθεση ήταν, και είναι, η αξιολόγηση των αρχαιολογικών ευρημάτων, όπως άλλωστε γίνεται σε όλες τις ιστορικές πολεις ( π.χ.Ρωμη), προκειμένου να μην πειραχθούν και να διατηρηθούν οι σημαντικότερες απο αυτές, ενώ οι υπόλοιπες, μετά την τεκμηρίωση τους, να θυσιαστούν για την υλοποίηση του έργου.
Η αξιολόγηση των αρχαιοτήτων και η απόφαση για τη διατήρηση τους ανήκει, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και δεν πρέπει επ' ουδενί να εκχωρείται στους πολιτικούς, οι οποίοι, εξ αντικειμένου, ειναι αναρμόδιοι να επιλέξουν τις καλύτερες λύσεις για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.Δυστυχώς αυτό συνέβη στην κατασκευή του Σταθμού Βενιζέλου.
Η πολιτική εξουσία αποφάσισε,για δικούς της λόγους,να μην υλοποιήσει την υπάρχουσα τεχνική μελέτη, που εξασφαλιζει τη διατήρηση των σημαντικών αρχαιοτήτων του 6ου μ.Χ. κατά χώραν, και επέλεξε την έσχατη λύση, δηλαδή την απόσπαση, μετακίνηση και μεταφορά τους, η οποία επιτρέπεται κατ'εξαίρεση, μόνο όταν, "μετά από σχετικό επιστημονικό έλεγχο αποκλείεται κάθε δυνατότητα διατήρησης στο περβάλλον τους "(Αρχαιολογικός νόμος,3028, αρθ.42)
Η απόσπαση και η μετακίνηση των αρχαιοτήτων είναι μια δραστική επέμβαση η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές που πρέπει να διέπουν τις επεμβάσεις που γίνονται στα μνημεια, όπως αυτές διατυπώνονται στους Διεθνείς Χάρτες Αποκατάστασης και συντήρησης( Χάρτα Αθηνών, Βενετίας κ.α.) τους οποίους έχει υπογράψει και η Ελλάδα.
Ειδικότερα η απόσπαση των αρχαιοτήτων είναι η έσχατη λύση γιατί:
1.Είναι μία επέμβαση μη αντιστρέψιμη ( reversibility).Οι αρχαιότητες μετά την απόσπαση δεν μπορούν να επανέλθουν στην αρχική αυθεντική τους μορφή
2.Μετά την απόσπαση το μνημείο δεν παραδίδεται στις μελλοντικές γενιές( όπως θα οφείλαμε) ακέραιο(integrity), καθώς διατηρείται μόνο η κατακερματισμένη, λόγω της απόσπασης, ανωδομή του, ενώ καταστρέφεται το αφανές τμήμα του, που είναι τα θεμέλια του(τοίχοι υψους 3 και 4μ.) και γενικότερα η προηγούμενη υλική ζωή του.
3.Το μνημείο είναι αναπόσπαστο από την ιστορική στιγμή που αντιπροσωπεύει και από το χώρο που είναι τοποθετημένο( Χάρτης Βενετίας 1964 αρθ.7).
Η απόσπαση, η μετακίνηση και η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων σε νέο υπόστρωμα, συνήθως πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος, καταστρέφει τη σχέση τους με το φυσικό ιστορικό τους υπέδαφος προτείνοντας στον πολίτη μια ψεύτικη εικόνα, αντί της αρχικής αυθεντικής( authenticity), η οποία θα γίνει ακόμη πιο πλαστή μετά τις εργασίες συναρμολογήσης και στερέωσης των κατακερματισμένων αρχαιοτήτων.
4.Το μνημείο θα χάσει την αξιοπιστία του (credibility) ΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΥΛΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ , οι πολίτες θα το απαξιώσουν και θα χάσουν το ενδιαφέρον τους για τη διατήρηση του.
Απο τα παραπάνω είναι προφανές οτι η διατήρηση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου είναι η πλέον ΕΝΤΙΜΗ ΛΥΣΗ.Απαραίτητη προυπόθεση για την υλοποίηση της είναι, κατά τη γνώμη μου, η αγαστή συνεργασία όλων των απαιτούμενων επιστημών με την Αρχαιολογική Υπηρεσία ( Χάρτης Βενετίας αρθ.2) και κυρίως χωρίς την ανάμειξη των ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ.

πηγη 


Fani Athanassiou



uFΕπισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    
ani Ath




anassiou


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only