Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Οι επιστήμονες συνδέουν τη εξαφάνιση των Νεάντερταλ με τις ανθρώπινες ασθένειες


Οι Νεάντερταλ πέθαναν περίπου 40.000 χρόνια πριν. Οι επιστήμονες του Στάνφορντ πιστεύουν ότι οι ασθένειες που
έχουν συμβεί από τους προγόνους μας μπορεί να έχουν παίξει κάποιο ρόλο [Πίστωση: Nicolas Primola / Shutterstock]

Μεγαλώνοντας στο Ισραήλ, ο Gili Greenbaum θα έδινε περιηγήσεις στις τοπικές σπηλιές κάποτε κατοικημένες από τους Νεάντερταλ και θα αναρωτιόταν μαζί με άλλους γιατί οι μακρινές ξαδέρφια μας εξαφανίστηκαν απότομα περίπου 40.000 χρόνια πριν. Τώρα ένας επιστήμονας στο Στάνφορντ, η Greenbaum πιστεύει ότι έχει μια απάντηση.
Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications , ο Greenbaum και οι συνάδελφοί του προτείνουν ότι τα πολύπλοκα μοτίβα μετάδοσης της ασθένειας μπορούν να εξηγήσουν όχι μόνο πώς οι σύγχρονοι άνθρωποι κατάφεραν να εξαλείψουν τους Νεάντερταλ στην Ευρώπη και την Ασία σε λίγες μόνο χιλιάδες χρόνια, , γιατί το τέλος δεν έφτασε νωρίτερα.

"Η έρευνά μας δείχνει ότι οι ασθένειες μπορεί να έχουν διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στην εξαφάνιση των Νεάντερταλ από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως. Μπορούν να είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο οι σύγχρονοι άνθρωποι είναι τώρα η μόνη ανθρώπινη ομάδα που απομένει στον πλανήτη", δήλωσε ο Greenbaum ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης και ένας μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Βιολογίας του Στάνφορντ.

Η αργή σκοτώνει

Αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η αρχική συνάντηση των ευρασιατικών Νεάντερταλ και ένα νέο ανθρώπινο είδος που ξεφύγει πρόσφατα από την Αφρική - τους προγόνους μας - συνέβη πριν από 130.000 χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια περιοχή γνωστή ως Λεβάντα.

Ωστόσο, θα περάσουν δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν αρχίσουν να εξαφανίζονται οι Νεάντερταλ και οι σύγχρονοι άνθρωποι επεκτάθηκαν πέρα ​​από το Λεβάντα. Γιατί πήρε τόσο πολύ;

Χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα μετάδοσης ασθενειών και γονιδιακής ροής, η Greenbaum και μια διεθνής ομάδα συνεργατών έδειξε πως οι μοναδικές ασθένειες που έφεραν οι Νεάντερταλ και οι σύγχρονοι άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν δημιουργήσει ένα αόρατο φραγμό της νόσου που αποθαρρύνει τις εισβολές στην εχθρική επικράτεια. Μέσα σε αυτή τη στενή ζώνη επαφής, η οποία επικεντρώθηκε στο Levant όπου έλαβε χώρα η πρώτη επαφή, οι Νεάντερταλ και οι σύγχρονοι άνθρωποι συνυπήρχαν σε μια ανήσυχη ισορροπία που κράτησε δεκάδες χιλιετίες.

Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτό που μπορεί να έχει σπάσει το αδιέξοδο και τελικά επέτρεψε στους προγόνους μας να υποκαταστήσουν τους Νεάντερταλ ήταν η έλευση των δύο ειδών μας μέσω της διασταύρωσης. Οι υβριδικοί άνθρωποι που έχουν γεννηθεί από αυτά τα συνδικάτα μπορεί να έχουν μεταφέρει ανοσοποιητικά γονίδια και από τα δύο είδη, τα οποία θα είχαν εξαπλωθεί αργά μέσω των σύγχρονων ανθρώπων και των πληθυσμών του Νεάντερταλ.



Οι επιστήμονες συνδέουν τη εξαφάνιση των Νεάντερταλ με τις ανθρώπινες ασθένειες
Εικονογράφηση των σύγχρονων ανθρώπων που ξεπερνούν την επιβάρυνση της νόσου πριν από τους Νεάντερταλ
[Πίστωση: Vivian Chen Wong]
Καθώς αυτά τα προστατευτικά γονίδια εξαπλώνονται, το βάρος της νόσου ή οι συνέπειες της μόλυνσης στις δύο ομάδες σταδιακά ανυψώνονται. Τελικά, επιτεύχθηκε ένα σημείο ανατροπής όταν οι σύγχρονοι άνθρωποι απέκτησαν αρκετή ασυλία, ώστε να μπορέσουν να βγάλουν πέρα ​​από το Levant και βαθύτερα στο Neanderthal έδαφος με λίγες συνέπειες για την υγεία.

Σε αυτό το σημείο, άλλα πλεονεκτήματα που οι σύγχρονοι άνθρωποι μπορεί να είχαν πάνω από τους Νεάντερταλ - όπως τα νεκρότερα όπλα ή τις πιο εξελιγμένες κοινωνικές δομές - θα μπορούσαν να έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία. "Μόλις περάσει ένα συγκεκριμένο όριο, η επιβάρυνση των ασθενειών δεν παίζει πλέον κάποιο ρόλο, και άλλοι παράγοντες μπορούν να εισέλθουν", δήλωσε ο Greenbaum.

Γιατί εμάς?

Για να καταλάβουμε γιατί οι σύγχρονοι άνθρωποι αντικατέστησαν τους Νεάντερταλ και όχι ο άλλος τρόπος, οι ερευνητές μοντελοποίησαν τι θα συνέβαινε εάν η σουίτα των τροπικών ασθενειών που οι πρόγονοί μας φιλοξένησαν ήταν νεκροί ή πιο πολυάριθμοι από εκείνους που φέρουν οι Νεάντερταλ.

"Η υπόθεση είναι ότι το φορτίο της νόσου των τροπικών ήταν μεγαλύτερο από το φορτίο της νόσου στις εύκρατες περιοχές." Η ασυμμετρία της επιβάρυνσης της νόσου στη ζώνη επαφής μπορεί να ευνόησε τους σύγχρονους ανθρώπους που έφθασαν εκεί από τις τροπικές περιοχές ", δήλωσε ο συντάκτης της μελέτης Noah Rosenberg, ο Καθηγητής Stanford της Γενετικής Πληθυσμού και της Κοινωνίας στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Επιστημών.

Σύμφωνα με τα μοντέλα, ακόμη και οι μικρές διαφορές στην επιβάρυνση των ασθενειών μεταξύ των δύο ομάδων από την αρχή θα αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου, δίνοντας τελικά στους προγόνους μας την άκρη. "Θα μπορούσε να είναι ότι από τη στιγμή που οι σύγχρονοι άνθρωποι απελευθερώθηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου από το πρόσθετο βάρος των ασθενειών του Νεάντερταλ, οι Νεάντερταλ ήταν ακόμα πολύ ευάλωτοι στις σύγχρονες ανθρώπινες ασθένειες", δήλωσε ο Greenbaum. "Επιπλέον, καθώς οι σύγχρονοι άνθρωποι επεκτάθηκαν βαθύτερα στην Ευρασία, θα είχαν συναντήσει πληθυσμούς του Νεάντερταλ που δεν έλαβαν κανένα προστατευτικό ανοσοποιητικό γονίδιο μέσω υβριδισμού".

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το σενάριο που προτείνουν είναι παρόμοιο με αυτό που συνέβη όταν οι Ευρωπαίοι έφθασαν στην Αμερική τον 15ο και 16ο αιώνα και κατέλυσαν τους αυτόχθονες πληθυσμούς με τις πιο ισχυρές ασθένειες τους.

Εάν αυτή η νέα θεωρία σχετικά με τη διάλυση των Νεάντερταλ είναι σωστή, στη βιβλιοθήκη μπορεί να βρεθούν αποδεικτικά στοιχεία. "Προβλέπουμε, για παράδειγμα, ότι οι πληθυσμοί Νεάντερταλ και της σύγχρονης ανθρώπινης πυκνότητας στο Λεβάντ κατά το χρονικό διάστημα που συνυπάρχουν θα είναι χαμηλότεροι σε σχέση με αυτό που είχαν προηγουμένως και σε σχέση με άλλες περιοχές", δήλωσε ο Greenbaum.

Συντάκτης: Ker Than | Πηγή: Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ
Read more at https://archaeologynewsnetwork.blogspot.com/2019/11/scientists-link-neanderthal-extinction.html#s8025oh45FwKMEpI.99



Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot   










Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only