Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Μοντεζούμα συμπόσια


Όπως κάθε αυτοκράτορας ή βασιλέας, έτσι και ο αυτοκράτορας των Αζτέκων Μοντεζούμα ΙΙ εκμεταλλευόταν τις περιστάσεις για να διοργανώνει πλουσιοπάροχα συμπόσια. Όταν ο Ερνάν Κορτές και οι Ισπανοί εξερευνητές έφτασαν στην πρωτεύουσα Τενοτστιτλάν, είδαν ορισμένες από αυτές τις γιορτές και αργότερα περιέγραψαν την εμπειρία σε επιστολές και τα απομνημονεύματά τους. Συγκεκριμένα, ο Κορτές ανέφερε τις επίσημες εκδηλώσεις του Μοντεζούμα σε επιστολή του προς τον αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας Κάρολο Β‘ (1519-1556) όπως και ο Ισπανός κατακτητής Μπερνάλ Ντίας ντελ Καστίγιο (1492-1580) στα απομνημονεύματά του με τίτλο «Κατάκτηση της Νέας Ισπανίας».
Σύμφωνα με τον Κορτές, τα συμπόσια του Μοντεζούμα μπορούσαν να διαρκέσουν μια ολόκληρη ημέρα, από το πρωί έως το βράδυ. Σε τέτοιες δεξιώσεις παρευρίσκονταν περίπου εξακόσιοι εξέχοντες Αζτέκοι ευγενείς και κάθε ευγενής συνοδευόταν από τους υπηρέτες του. Οι ευγενείς γινόντουσαν δεκτοί στο εσωτερικό του παλατιού ή της βίλας όπου τελούνταν το κύριο γλέντι, ενώ οι υπηρέτες περιορίζονταν σε παρακείμενες αυλές. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τόσο οι ευγενείς όσο και οι υπηρέτες τροφοδοτούνταν από το πλούσιο κελάρι του αυτοκράτορα.
Γκραβούρα του Ερνάν Κορτές_19ος αιώνας AnonymousUnknown author [Public domain], via Wikimedia Commons
Στις δεξιώσεις του αυτοκράτορα υπήρχαν προϊόντα και θηράματα από όλη την αυτοκρατορία των Αζτέκων. Ο Κορτές δεν κατέγραψε λίστα με την μεγάλη ποικιλία τροφίμων που υπήρχε στα τραπέζια του Μοντεζούμα, αλλά ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης σερβιριζόταν οτιδήποτε θηρεύτηκε, αλιεύθηκε ή καλλιεργήθηκε στην επικράτεια των Αζτέκων. Ο Ντίας, από την πλευρά του, προσπάθησε να καταγράψει μερικά από τα τρόφιμα που σερβίρονταν στα γλέντια, αλλά περιορίστηκε να σχολιάσει μόνο την ποικιλία του κρέατος: «όλη μέρα μαγείρευαν πουλερικά, γαλοπούλες, πέρδικες, ορτύκια, πάπιες, αγριόχοιρο, πουλιά, περιστέρια, λαγούς και κουνέλια, πολλά άλλα είδη πτηνών και θηραμάτων από την πατρίδα τους και άλλα πολλά που δεν μπορώ να ονομάσω» (Κατάκτηση της Νέας Ισπανίας κεφ. 91).
Πριν το σερβίρισμα των γευμάτων, οι υπηρέτες έφερναν λεκάνες νερού, ώστε ο αυτοκράτορας και οι καλεσμένοι του να πλύνουν τα χέρια τους. Σύμφωνα με τον Κορτές, υπήρχαν 300 έως 400 νεαροί σερβιτόροι που ήταν υπεύθυνοι για τη διανομή τροφίμων και ποτών. Ο Ντίας, στη δική του περιγραφή, παρατήρησε ότι σχεδόν όλοι οι προσωπικοί σερβιτόροι του Μοντεζούμα ήσαν όμορφες γυναίκες. Μετά την πλύση των χεριών, σερβιριζόταν φαγητό και ποτό σε κεραμικά σκεύη (κόκκινης και μαύρης αγγειοπλαστικής) από την πόλη Χολούλα. Σε κάθε επίσημο δείπνο, ο Μοντεζούμα σέρβιρε σύμφωνα με πληροφορίες 30 διαφορετικά πιάτα, τα οποία θερμαίνονταν σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες με κάρβουνα. Ο Ντίας ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Μοντεζούμα έπινε προσωπικά από περίπου 50 κανάτες ζεστή σοκολάτα που έφερνε μαζί του κατά τη διάρκεια του συμποσίου και κάπνιζε από τρεις σωλήνες γεμάτους με μίγμα καπνού. Όσο για τις υπηρεσίες που προσφέρονταν στους επισκέπτες του αυτοκράτορα, υπολογίζεται ότι το προσωπικό της κουζίνας μπορούσε να παράγει 1.000 πιάτα φαγητού και 2.000 κανάτες σοκολάτας ή άλλων ποτών.
Πορτραίτο του Μοντεζούμα ΙΙ από ανώνυμο καλλιτέχνη του 17ου αιώνα Unidentified painter [Public domain], via Wikimedia Commons
Όταν επρόκειτο να δειπνήσουν, τοποθετείτο στο χώρο του αυτοκράτορα ένα παραβάν για να παρέχει ιδιωτικότητα, στο οποίο εισέρχονταν μόνο οι έμπιστοι συγγενείς του αυτοκράτορα και οι όμορφες υπηρέτριες. Ενώ ο αυτοκράτορας απολάμβανε τις ιδιωτικές του στιγμές, οι υπόλοιποι καλεσμένοι διασκέδαζαν αφού τα γλέντια του Μοντεζούμα «ζωντάνευαν» από επαγγελματίες διασκεδαστές κάθε είδους. Οι τραγουδιστές, οι χορευτές, οι μουσικοί, οι γελωτοποιοί, οι κωμικοί, οι ακροβάτες, οι ισορροπιστές έρχονταν στην Τενοτστιτλάν με μοναδικό σκοπό να ικανοποιήσουν τον αυτοκράτορα και τους καλεσμένους του.
Όταν οι συνδαιτυμόνες τελείωναν με τα γεύματά τους, οι υπηρέτες έφερναν για άλλη μια φορά λεκάνες νερού, ώστε όλοι να μπορούν να πλυθούν. Θεωρείται βέβαιο ότι φεύγοντας οι φιλοξενούμενοι, προσδοκούσαν με ανυπομονησία την επόμενη πρόσκλησή τους σε κάποιο από τα συμπόσια του αυτοκράτορα.
Πηγή
The Conquest of New Spain by Bernal Díaz, translated by J. M. Cohen. New York: Penguin Books, 1963

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only