Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Η Πατρίδα Των Σύγχρονων Ανθρώπων


Μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πρώτοι πρόγονοι των ανατομικά σύγχρονων ανθρώπων (Homo sapiens sapiens) εμφανίστηκαν σε μια νοτιοαφρικανική «πατρίδα» και άνθισαν εκεί για 70 χιλιάδες χρόνια. Τα ευρηματικά ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature .

Οι συντάκτες προτείνουν ότι οι αλλαγές στο κλίμα της Αφρικής προκάλεσαν τις πρώτες ανθρώπινες εξερευνήσεις, οι οποίες οδήγησαν στην ανάπτυξη της γενετικής, εθνοτικής και πολιτιστικής ποικιλομορφίας των ανθρώπων. Αυτή η μελέτη παρέχει ένα παράθυρο στα πρώτα 100 χιλιάδες χρόνια της ιστορίας του σύγχρονου ανθρώπου.

Το DNA είναι μια χρονική κάψουλα

"Έχει διαφανεί εδώ και αρκετό καιρό ότι ανατομικά σύγχρονοι άνθρωποι εμφανίστηκαν στην Αφρική πριν από περίπου 200 χιλιάδες χρόνια. Αυτό που έχει συζητηθεί εδώ και καιρό είναι η ακριβής θέση αυτής της εμφάνισης και η επακόλουθη διασπορά των παλαιότερων προγόνων μας" Η καθηγήτρια Vanessa Hayes από το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών του Garvan και το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και ο έκτακτος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πραιτώριας.

"Το μιτοχονδριακό DNA δρα σαν μια κάψουλα των προγονικών μητέρων μας, συσσωρεύοντας τις αλλαγές αργά σε γενιές. Η σύγκριση του πλήρους κώδικα DNA ή του μιτογόνου από διαφορετικά άτομα παρέχει πληροφορίες για το πόσο στενά συνδέονται


Στη μελέτη τους, ο καθηγητής Hayes και οι συνάδελφοί του συνέλεξαν δείγματα αίματος για να καταρτίσουν έναν πλήρη κατάλογο των πρώτων μιτογονιδίων του σύγχρονου ανθρώπου από τη λεγόμενη γενεά «L0». "Η δουλειά μας δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τη γενναιόδωρη συμβολή των τοπικών κοινοτήτων και των συμμετεχόντων στη μελέτη στη Ναμίμπια και τη Νότια Αφρική, η οποία μας επέτρεψε να αποκαλύψουμε σπάνια και νέα υποκαταστήματα L0", λέει ο συγγραφέας της μελέτης και ο καθηγητής δημόσιας υγείας, καθηγητής Riana Bornman από το Πανεπιστήμιο της Πρετόρια.

"Συνδύαμε 198 νέα σπάνια μιτογονίδια στην τρέχουσα βάση δεδομένων του νεότερου γνωστού πληθυσμού του σύγχρονου ανθρώπου, της γραμμής L0, που μας επέτρεψε να βελτιώσουμε καλύτερα το δέντρο των πρώτων προγονικών κλάδων μας", λέει ο πρώτος συγγραφέας Δρ. Garvan Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας,

Συνδυάζοντας το χρονοδιάγραμμα γραμμών L0 με τις γλωσσικές, πολιτισμικές και γεωγραφικές κατανομές διαφορετικών υπο-γενεών, οι συγγραφείς της μελέτης αποκάλυψαν ότι πριν από 200 χιλιάδες χρόνια, η πρώτη μητρική οικογένεια Homo sapiens sapiens προέκυψε σε μια «πατρίδα» νότια της λεκάνης απορροής του ποταμού Largo Zambezi περιοχή η οποία περιλαμβάνει ολόκληρη την έκταση της βόρειας Μποτσουάνα στη Ναμίμπια προς τα δυτικά και τη Ζιμπάμπουε προς τα ανατολικά.

Μία πατρίδα ιδανική για να αναπτυχθεί η ζωή Η

έρευνα για τα υπάρχοντα γεωλογικά, αρχαιολογικά και απολιθωμένα στοιχεία, ο γεωλόγος Andy Moore, από το πανεπιστήμιο της Ρόδου, αποκάλυψε ότι η πατρίδα κάποτε είχε το μεγαλύτερο λιμνογενές σύστημα της Αφρικής, τη λίμνη Makgadikgadi.

"Πριν από τη σύγχρονη εμφάνιση του ανθρώπου, η λίμνη είχε αρχίσει να αποστραγγίζεται λόγω μετατοπίσεων στις υποκείμενες τεκτονικές πλάκες, κάτι που θα είχε δημιουργήσει ένα τεράστιο υγρότοπο, το οποίο είναι γνωστό ότι είναι ένα από τα πιο παραγωγικά οικοσυστήματα για τη διατήρηση της ζωής", λέει ο Δρ Moore.

Οι πρώτες μεταναστεύσεις των σύγχρονων ανθρώπων

Οι νέοι εξελικτικοί χρονοδιαγράμματα των συγγραφέων δείχνουν ότι το αρχαίο οικοσύστημα υγροτόπων παρείχε ένα σταθερό οικολογικό περιβάλλον για τους πρώτους προγόνους του σύγχρονου ανθρώπου να ευδοκιμήσουν για 70 χιλιάδες χρόνια


"Παρατηρήσαμε σημαντική γενετική απόκλιση στις πρώιμες μητέρες των σύγχρονων ανθρώπων, που δείχνουν ότι οι πρόγονοί μας μετανάστευσαν έξω από την πατρίδα μεταξύ 130 και 110 χιλιάδων ετών πριν", εξηγεί ο καθηγητής Hayes. "Οι πρώτοι μετανάστες έτρεχαν βορειοανατολικά, ακολουθούμενος από ένα δεύτερο κύμα μεταναστών που ταξίδεψαν νοτιοδυτικά και ένας τρίτος πληθυσμός παρέμεινε στην πατρίδα μέχρι σήμερα".

"Σε αντίθεση με τους βορειοανατολικούς μετανάστες, οι νοτιοδυτικοί εξερευνητές φαίνεται να ανθίζουν, αντιμετωπίζοντας σταθερή αύξηση του πληθυσμού", λέει ο καθηγητής Hayes. Οι συγγραφείς υποθέτουν ότι η επιτυχία αυτής της μετανάστευσης ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα της προσαρμογής στη θαλάσσια χορτονομή, η οποία υποστηρίζεται περαιτέρω από εκτεταμένα αρχαιολογικά στοιχεία κατά μήκος του νότιου άκρου της Αφρικής.

Κλιματικές επιπτώσεις

Για να διερευνήσει τι μπορεί να έχει οδηγήσει αυτές τις πρώιμες μεταναστεύσεις ανθρώπων, ο συνάδελφός συγγραφέας, ο καθηγητής Axel Timmermann, διευθυντής του Κέντρου Φυσικής Κλίματος IBS στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Pusan, ανέλυσε τις προσομοιώσεις κλιματολογικών μοντέλων υπολογιστών και τα γεωλογικά δεδομένα που αποτυπώνουν το παρελθόν 250 χιλιάδες χρόνια.

"Οι προσομοιώσεις μας υποδηλώνουν ότι η αργή ταλάντωση του άξονα της Γης μεταβάλλει την καλοκαιρινή ηλιακή ακτινοβολία στο νότιο ημισφαίριο, οδηγώντας σε περιοδικές μετατοπίσεις βροχοπτώσεων στη νότια Αφρική", λέει ο καθηγητής Timmermann. "Αυτές οι αλλαγές στο κλίμα θα είχαν ανοίξει πράσινους, βλάσσιους διαδρόμους πριν από 130.000 χρόνια στα βορειοανατολικά και στη συνέχεια περίπου 110 χιλιάδες χρόνια στα νοτιοδυτικά, επιτρέποντας στους πρώτους προγόνους μας να μεταναστεύσουν από την πατρίδα για πρώτη φορά".

«Αυτοί οι πρώτοι μετανάστες άφησαν πίσω τους έναν πατριωτικό πληθυσμό», παρατηρεί ο καθηγητής Hayes. "Τελικά προσαρμόζοντας τις περιοχές ξηράνσεως, οι μητρικοί απόγονοι του πατριωτικού πληθυσμού μπορούν να βρεθούν σήμερα στην ευρύτερη περιοχή του Καλαχάρι".

Η μελέτη αυτή συνδυάζει μοναδικά τις επιστήμες της γενετικής, της γεωλογίας και της κλιματικής φυσικής για να ξαναγράψει την παλαιότερη ανθρώπινη ιστορία μας.

Πηγή: Garvan Institute of Medical Research [
Read more at https://archaeologynewsnetwork.blogspot.com/2019/10/the-homeland-of-modern-humans.html#Xk7Gpy2moJ7PYeEE.99




Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    










Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only