Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Το Τελευταίο Κολιέ Νεάντερταλ


Οι αετόλιθοι θεωρούνται ως τα πρώτα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κοσμημάτων από τους Νεάντερταλ, μια πρακτική που εξαπλώθηκε στη Νότια Ευρώπη περίπου 120.000 και 40.000 χρόνια πριν. 
Τώρα, για πρώτη φορά, οι ερευνητές βρήκαν αποδείξεις για τις διακοσμητικές χρήσεις των αετόντων στην Ιβηρική Χερσόνησο. Ένα άρθρο που δημοσιεύεται στο εξώφυλλο του περιοδικού Science Advances μιλά για τα ευρήματα που έλαβαν χώρα στο χώρο της σπηλιάς Foradada στο Calafell. Το άρθρο διοργάνωσε ο Antonio Rodriguez-Hidalgo, ερευνητής στο Ινστιτούτο Εξέλιξης στην Αφρική (IDEA) και μέλος της ερευνητικής ομάδας σε ένα έργο του Σεμιναρίου Προϊστορικών Σπουδών και Έρευνας (SERP) του UB.
Το ενδιαφέρον για αυτά τα ευρήματα έγκειται στο γεγονός ότι είναι το πιο σύγχρονο κομμάτι του είδους μέχρι στιγμής όσον αφορά την περίοδο του Νεάντερταλ και το πρώτο που βρέθηκε στην Ιβηρική Χερσόνησο. Αυτή η κατάσταση διευρύνει τα προσωρινά και γεωγραφικά όρια που εκτιμήθηκαν για αυτό το είδος νεαντερντάζ στολίδια. Αυτό θα ήταν "το τελευταίο κολιέ από τους Νεάντερταλ", σύμφωνα με τον Antonio Rodriguez-Hidalgo.


Το τελευταίο κολιέ Νεάντερταλ
Αυτοκρατορικοί αετοί [
«Οι Νεάντερταλ χρησιμοποίησαν τα αετώματα ως συμβολικά στοιχεία, πιθανώς ως κρεμαστά κολιέ, από τις αρχές του μέσου Παλαιολιθικού», σημειώνει ο Antonio Rodriguez-Hidalgo. Συγκεκριμένα, αυτό που έβρισκαν οι ερευνητές στο Cova Foradada είναι οστά από το ισπανικό αυτοκρατορικό αετό (Aquila Adalberti), από περισσότερα από 39.000 χρόνια πριν, με μερικά σημάδια που δείχνουν ότι αυτά χρησιμοποιούνται για να πάρουν τα τέλη για να κάνουν μενταγιόν.
Τα εντοπισμένα ερείπια αντιστοιχούν στο αριστερό πόδι ενός μεγάλου αετού. Με την εμφάνιση των σημάτων και την αναλογία για τα ερείπια από διαφορετικές προϊστορικές τοποθεσίες και εθνογραφικές τεκμηριώσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ζώο δεν χειρίστηκε για κατανάλωση αλλά για συμβολικούς λόγους. Τα γέλια του αετού είναι τα παλαιότερα διακοσμητικά στοιχεία που είναι γνωστά στην Ευρώπη, ακόμη και παλαιότερα από τα κοχύλια Homo sapiens sapiens διατρυπημένα στη βόρεια Αφρική.


Το τελευταίο κολιέ Νεάντερταλ
Πειραματικό σφαγιασμό των γόνου των ορνίθων για τη σταθεροποίηση των αναλογιών με τα αρχαιολογικά σημάδια αποκοπής
Τα ευρήματα ανήκουν στον χαλτροτρονικό πολιτισμό, τυπικό από τους τελευταίους Νεάντερταλ που ζούσαν στην Ευρώπη και συνέπεσε με τη στιγμή που το είδος αυτό έρχεται σε επαφή με τον Homo sapiens sapiens, από την Αφρική και από τη Μέση Ανατολή. Στην πραγματικότητα, ο Juan Ignacio Morales, ερευνητής στο πρόγραμμα Juan de la Cierva που συγγενεύει στο SERP και υπογράφει το άρθρο, παρουσιάζει αυτή τη χρήση των αετών, καθώς τα στολίδια θα μπορούσαν να είναι μια πολιτισμική μετάδοση από τους Νεάντερταλ στους σύγχρονους ανθρώπους. Ευρώπη.


Το τελευταίο κολιέ Νεάντερταλ
Η τοποθεσία του σπηλαίου Foradada (Calafell, Tarragona)
Το Cova Foradada καλύπτει τον πιο μεσημβρινό πολιτισμό της Χαλτελτρονίας στην Ευρώπη. Η ανακάλυψη περιελάμβανε μια αλλαγή στον χάρτη της επικράτειας όπου το βήμα από τη Μέση Παλαιολιθική έως την Ανώτερη Παλαιολιθική έλαβε χώρα πριν από 40.000 χρόνια και όπου πιθανότατα έλαβε χώρα αλληλεπίδραση μεταξύ Νεάντερταλ και Homo sapiens sapiens.


Οι μελέτες στην Cova Foradada ξεκίνησαν το 1997. Επί του παρόντος, η εποπτεία της ανασκαφής διευθύνεται από τον Juan Ignacio Morales και τον Artur Cebria. Η αρχαιολογική μελέτη αυτού του χώρου περιλαμβάνεται σε ένα σχέδιο SERP που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού της Καταλανικής Κυβέρνησης και ένα άλλο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Επιστημών, Καινοτομίας και Πανεπιστημίων, με επικεφαλής τον καθηγητή UB και τον διευθυντή SERP Josep M Fullola.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Science Advances .

Πηγή: Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης
Read more at https://archaeologynewsnetwork.blogspot.com/2019/11/the-last-neanderthal-necklace.html#WcyDDW4ZXPKY8AmK.99




Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot   







Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only