Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Εξαιρετικά απολιθώματα μπορεί να χρειαστούν μια ανάσα αέρα για το σχηματισμό


Απολιθωμένο μανδύα ενός βαμπιροπόνδου, σε σχέση με το καλαμάρι βαμπίρ. Ο σάκος μελάνης η ανυψωμένη δομή στο κέντρο,
και οι μύες έχουν μια διακλαδισμένη εμφάνιση [Credit: Rowan Martindale / Το Πανεπιστήμιο του Τέξας

Μερικά από τα πιο εξαίρετα απολιθωμένα κρεβάτια του κόσμου σχηματίστηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια κατά τη διάρκεια χρονικών περιόδων όπου οι ωκεανοί της Γης ήταν σε μεγάλο βαθμό χωρίς οξυγόνο.
Η ένωση αυτή έχει οδηγήσει τους παλαιοντολόγους να πιστεύουν ότι οι καλύτερα διατηρημένες απολιθωμένες συλλογές του κόσμου προέρχονται από πνιγμένους ωκεανούς. Αλλά έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν έχει βρει ότι ενώ περιβάλλοντα χαμηλού οξυγόνου θέτουν το στάδιο, παίρνει μια ανάσα αέρα για να καταλύσει τη διαδικασία απολιθωμάτων.

"Η παραδοσιακή σκέψη σχετικά με αυτές τις εξαιρετικά διατηρημένες απολιθωμένες τοποθεσίες είναι λάθος", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Drew Muscente. «Δεν είναι η απουσία οξυγόνου που τους επιτρέπει να διατηρηθούν και να απολιθωθούν. Είναι η παρουσία οξυγόνου κάτω από τις σωστές συνθήκες».

Ο Muscente διεξήγαγε την έρευνα κατά τη διάρκεια υποτροφίας μεταδιδακτορικής έρευνας στο UT Jackson School of Geosciences. Είναι επίκουρος καθηγητής στο Cornell College στο Mount Vernon της Αϊόβα. Οι συν-συγγραφείς της έρευνας είναι ο Επίκουρος καθηγητής του σχολείου του Jackson, Rowan Martindale, οι προπτυχιακοί φοιτητές της σχολής του Jackson School, οι Brooke Bogan και Abby Creighton και ο αναπληρωτής καθηγητής James Schiffbauer του Πανεπιστημίου του Μιζούρι

Τα καλύτερα διατηρημένα απολιθωμένα κοιτάσματα ονομάζονται "Konservat-lagerstätten". Είναι σπάνιες και επιστημονικά πολύτιμες επειδή διατηρούν μαλακούς ιστούς μαζί με σκληρούς - που με τη σειρά τους διατηρούν μια μεγαλύτερη ποικιλία ζωής από τα αρχαία οικοσυστήματα.

"Όταν κοιτάζετε το lagerstätten, αυτό που είναι τόσο ενδιαφέρον για αυτούς είναι ότι όλοι είναι εκεί", είπε ο Bogan. "Μπορείτε να πάρετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του ζώου και του περιβάλλοντος, και εκείνων που ζουν σε αυτό."

Η έρευνα εξέτασε την ιστορία απολιθωμάτων ενός εξαιρετικού απολιθωμένου χώρου που βρίσκεται στο Ranch Ya Ha Tinda στο Εθνικό Πάρκο Banff του Καναδά. Η τοποθεσία, την οποία περιγράφει ο Martindale σε μια εφημερίδα του 2017,

Κατά τη διάρκεια του απολιθώματος, περίπου 183 εκατομμύρια χρόνια πριν, οι υψηλές θερμοκρασίες παγκοσμίως έσπαζαν οξυγόνο από τους ωκεανούς. Για να διαπιστωθεί εάν τα απολιθώματα σχηματίστηκαν πράγματι σε περιβάλλον που στερήθηκε οξυγόνο, η ομάδα ανέλυσε τα ορυκτά στα απολιθώματα. Δεδομένου ότι διάφορα ανόργανα στοιχεία σχηματίζονται υπό διαφορετικές χημικές συνθήκες, η έρευνα θα μπορούσε να καθορίσει εάν το οξυγόνο ήταν παρόν ή όχι.


Εξαιρετικά απολιθώματα μπορεί να χρειαστούν μια ανάσα αέρα για το σχηματισμό
Ένα απολιθωμένο νύχι αστακού που μπορεί να ανήκει σε ένα νέο είδος [Πίστωση: Rowan Martindale /
Το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Austin Jackson School of Geosciences]
"Το δροσερό πράγμα γι 'αυτό το έργο είναι ότι τώρα μπορούμε να κατανοήσουμε τους τρόπους σχηματισμού αυτών των διαφορετικών ορυκτών καθώς ο οργανισμός αυτός απολινώνει", δήλωσε ο Μάρτινταλε. "Ένα συγκεκριμένο μονοπάτι μπορεί να σας πει για τις συνθήκες οξυγόνου."

Η ανάλυση αφορούσε τη χρήση ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης για την ανίχνευση του ορυκτού μακιγιάζ.

"Επιλέγετε σημεία ενδιαφέροντος που νομίζετε ότι μπορεί να σας πω κάτι σχετικά με τη σύνθεση", δήλωσε ο Creighton, ο οποίος ανέλυσε διάφορα δείγματα. "Από εκεί μπορείτε να συσχετιστείτε με τα συγκεκριμένα ορυκτά.

Η επεξεργασία αποκάλυψε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των απολιθωμάτων είναι φτιαγμένα από απατίτη - ένα ορυκτό με βάση φωσφορικά που χρειάζεται να σχηματίσει οξυγόνο. Ωστόσο, η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι κλιματολογικές συνθήκες ενός περιβάλλοντος χαμηλού οξυγόνου συνέβαλαν στη δημιουργία του σταδίου απολιθωμάτων μετά την κυκλοφορία του οξυγόνου.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περιόδους χαμηλού οξυγόνου του ωκεανού συνδέονται με υψηλές θερμοκρασίες παγκοσμίως που αυξάνουν τα επίπεδα της θάλασσας και διαβρώνουν το βράχο, το οποίο είναι πλούσια πηγή φωσφορικών αλάτων για τη δημιουργία απολιθωμάτων. Αν το περιβάλλον χαμηλού οξυγόνου επιμείνει, αυτό το ίζημα απλώς θα απελευθερώσει το φωσφορικό του στον ωκεανό. Αλλά με το οξυγόνο γύρω, το φωσφορικό παραμένει στο ιζήματα όπου θα μπορούσε να ξεκινήσει η διαδικασία απολιθωμάτων.

Ο Muscente είπε ότι τα απολιθωμένα απολιθώματα του Ya Ha Tinda δείχνουν αυτόν τον μηχανισμό.

Η ερευνητική ομάδα δεν γνωρίζει την πηγή του οξυγόνου. Αλλά ο Muscente δεν ήταν έκπληκτος για να βρει στοιχεία για αυτό γιατί οι απολιθωμένοι οργανισμοί θα χρειαζόταν να αναπνεύσουν οξυγόνο όταν ήταν ζωντανοί.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να συνεχίσουν το έργο τους αναλύοντας δείγματα από εξαιρετικές απολιθωμένες τοποθεσίες στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο που διατηρήθηκαν την ίδια χρονική στιγμή με τα δείγματα Ya Ha Tinda και συγκρίνουν τα ιστορικά απολιθώματα τους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΠΑΛΑΙΟΣ .

Πηγή: Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν


Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot   








Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only