Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Πρόωρη διασπορά για τετράποδα κητοειδή: αμφίβια φάλαινα από το μέσο Eocene


Άποψη της τοποθεσίας Media Luna, όπου ανακαλύφθηκε ο Peregocetus, στο Pisco Basin, παράκτιο Περού,
στην αρχή της ανασκαφής, τον Νοέμβριο του 2011 [Credit: O. Lambert]
Οι επιστήμονες έχουν μια σχετικά ακριβή ιδέα για το πού οι φάλαινες και οι πλησιέστεροι επίγειοι συγγενείς τους εξελίχθηκαν πριν από 50 εκατομμύρια χρόνια (πρώιμο Eocene), χάρη στην ανακάλυψη των αρχαίων απολιθωμάτων κητωδών στην Ινδία και το Πακιστάν. Περίπου 45 εκατομμύρια χρόνια πριν, οι τετράποδες φάλαινες (πρωτόκετες) διασκορπίστηκαν σταδιακά από την Ασία, δυτικά προς την Αφρική και στη συνέχεια έφθασαν στην ανατολική ακτή της Βόρειας Αμερικής πριν από 41 εκατομμύρια χρόνια.

Λόγω του σχετικά αποσπασματικού απολιθωμένου ρεκόρ και στις δύο πλευρές του Βόρειου Ατλαντικού, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το μονοπάτι που ανέλαβαν για να φτάσουν στον Νέο Κόσμο και τις ικανότητες μετακίνησης τους. Το πρόσφατα περιγραφόμενο είδος Peregocetus pacificus, από τις μεσαίες κοιλάδες Eocene (42,6 εκατομμύρια ετών) της πλούσιας σε ορυκτά πηγή λεκάνης Pisco (νότια ακτή του Περού), παρέχει ορισμένες απαντήσεις

Ο επικεφαλής συγγραφέας, Olivier Lambert, Βελγικό Ινστιτούτο Φυσικών Επιστημών Βελγίου, Βέλγιο, παρουσίασε τα ευρήματα της ομάδας στη φετινή ετήσια συνάντηση της Εταιρείας Σπονδυλικής Παλαιοντολογίας που πραγματοποιήθηκε φέτος στο Brisbane της Αυστραλίας.

Η σημασία της πρωτόγονης φάλαινας, Peregocetus pacificus, έγκειται στην πληρότητα, τη θέση και την ηλικία της. Αυτό το δείγμα αντιπροσωπεύει τον αρχικό σκελετό μιας αμφίβιας φάλαινας από τη Νότια Αμερική (και ολόκληρο τον Ειρηνικό Ωκεανό).


Πρόωρη διασπορά για τετράποδα κητοειδή: αμφίβια φάλαινα από το μέσο Eocene
Άποψη της ανασκαφής του σκελετού του Peregocetus στο Media Luna,
με φόντο τον Ειρηνικό Ωκεανό [Credit: C. de Muizon]
"Η ανακάλυψη αυτής της νέας τετραπλευρικής φάλαινας από τον περουβιανό μας συνάδελφο Mario Urbina ήταν μια μεγάλη έκπληξη για όλους μας. Όταν είδαμε ότι τα περισσότερα από τα εμπρόσθια και πίσω στοιχεία των άκρων διατηρήθηκαν (ακόμη και με ένα γόνατο και φαλάγκες που εμφανίζουν σημάδια μικρών οπλών! ) συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό ήταν ένα σημαντικό εύρημα ", δήλωσε ο Olivier Lambert. Το δείγμα περιλαμβάνει επίσης τις γνάθοι, τα δόντια, τους σπονδύλους, τα ωμοπλάτα, τη λεκάνη και πολλά εμπρός και πίσω στοιχεία των άκρων
Το να μοιράζονται ομοιότητες με μερικά δυτικά αφρικανικά πρωτόγοντα, το Peregocetus pacificus, υποστηρίζει την υπόθεση ότι πρώιμες τετραπλεύριες φάλαινες πέρασαν τον Νότιο Ατλαντικό από την Αφρική στη Νότια Αμερική πριν από 40 εκατομμύρια χρόνια.

Αυτές οι πρώιμες φάλαινες σχεδόν επέτυχαν μια περιμετρική-ισημερινή κατανομή με ένα συνδυασμό χερσαίων και υδάτινων δυνατοτήτων μετακίνησης λιγότερο από 10 εκατομμύρια χρόνια μετά την προέλευσή τους στη νότια Ασία. Με τη χρήση μεγάλων, πιο πιθανών πλεγμάτων με μακριά πόδια, τα Peregocetus πιθανότατα χρησιμοποιούσαν τα πίσω άκρα για υποθαλάσσια μετακίνηση.


Πρόωρη διασπορά για τετράποδα κητοειδή: αμφίβια φάλαινα από το μέσο Eocene
Μια άλλη άποψη της ανασκαφής του σκελετού του Peregocetus. Ο Mario Urbina, ο ανακαλύπτης
της τοποθεσίας και η φάλαινα είναι στα δεξιά [Credit: G. Bianucci]
Αυτή η ανακάλυψη δεν είναι το πρώτο εκπληκτικό εύρημα απολίθωμα από τη λεκάνη Pisco του Περού. "Η λεκάνη Pisco είναι μια εκπληκτική περιοχή για να μελετήσει την εξέλιξη των θαλάσσιων θηλαστικών και άλλων θαλάσσιων σπονδυλωτών.Με πετρώματα που καλύπτουν ένα διάστημα περίπου 45 εκατομμυρίων ετών, μπορούμε να ακολουθήσουμε την εξελικτική ιστορία πολλών γενεαλογιών και ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις κυμαίνονται από υδρόβια και μοσχαρίσια -όπως τα δελφίνια στις γιγαντιαίες μακροπόψυχες φάλαινες σπέρματος και τους παλαιότερους συγγενείς των φαλαινών φάλαινας ", λέει ο συν-συγγραφέας Giovanni Bianucci.

Πηγή: Ομοσπονδία Αμερικανικών Εταιρειών για την Πειραματική Βιολογία


Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot   










Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only