Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Τα νεοανακαλυφθέντα μοτίβα στην τέχνη της βράχου στη Σουηδία δείχνουν ναυτικούς κατά τη διάρκεια της Λίθινης Εποχής



Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ

Η πλέον διατηρημένη βράχος της Νοτιοδυτικής Σουηδίας έχει χρονολογηθεί - είναι από την ύστερη εποχή των λίθων. Με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ μπόρεσαν να αποκαλύψουν μια σειρά προηγουμένως άγνωστων μοτίβων που δεν είναι πλέον ορατά με γυμνό μάτι. Το πιο σημαντικό από αυτά τα νεοανακαλυφθέντα μοτίβα είναι οι βάρκες με μίσχους. Αυτή είναι η πρώτη φορά που τέτοιου είδους σκάφη έχουν τεκμηριωθεί στη νότια ή δυτική Σκανδιναβία και αυτά τα μοτίβα παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τα μακρινά θαλάσσια ταξίδια που έχουν αναλάβει οι ναυτικοί κυνηγοί της Εποχής της Εποχής της Εποχής της Εποχής.


Οι φοιτητές της Αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ επισκέπτονται το Tumlehed για εκδρομές εδώ και πολλά χρόνια. 
Εκεί στο προάστιο Göteborg του Torslanda, στο νησί Hisingen και μόλις 15 χλμ. Από το κέντρο της πόλης, βρίσκεται η καλύτερα διατηρημένη και πιο περίπλοκη προϊστορική βράχος στη νοτιοδυτική Σουηδία.


Η αρχαιολόγος Bettina Schulz Paulsson εμπνεύστηκε για να δοκιμάσει τις μεθόδους που ήθελε να χρησιμοποιήσει για ένα έργο για τη μεγαλιθική τέχνη στην Ευρώπη (σε ένα προηγούμενο έργο που χαρτογράφησε την προέλευση των τάφων των μεγαλίθων και τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη - μια ανακάλυψη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το έτος το υψηλόβαθμο περιοδικό PNAS ) στη βράχο ζωγραφική στο Tumlehed.

"Ήθελα να δοκιμάσω τη μέθοδο που χρησιμοποίησα για το τελευταίο μου έργο σε ένα site στην περιοχή μου και τελικά έφτασε να παράγει θεαματικά αποτελέσματα!" λέει η Bettina Schulz Paulsson.


Τα τελευταία χρόνια, αυτό που γνωρίζουμε για την προϊστορία έχει υποστεί μια μεγάλη αλλαγή χάρη στην συνεχώς αναπτυσσόμενη τεχνολογική εξέλιξη. Σήμερα, υπάρχουν νέες τεχνολογίες για την τεκμηρίωση και την ανάλυση βράχων που είναι χιλιάδες χρόνια παλιά.

Αυτή η τεχνολογία κατέστησε δυνατή για πρώτη φορά μέχρι σήμερα τη βράχο ζωγραφική στο Tumlehed. Είναι από την ύστερη εποχή των λίθων και ζωγράφισε κάποια χρονική περίοδο μεταξύ 4200-2500 ετών π.Χ. από κινητούς κυνηγούς που είχαν έρθει με βάρκα στη δυτική ακτή της Σουηδίας για να κυνηγήσουν σφραγίδα και φάλαινες.

Έχουν ανακαλυφθεί πολλά μοτίβα που μέχρι τότε ήταν άγνωστα στην περιοχή, τα σημαντικότερα από τα οποία είναι τα εικονογραφήματα σκαφών με μοτίβα ελικοφόρου μήκους που έχουν βρεθεί μόνο στη Φινλανδία, στη Ρωσία, στα βορειοανατολικά της Νορβηγίας και στη βόρεια Σουηδία.

"Αυτά τα ευρήματα επιβεβαίωσαν τις θεωρίες μου για τη ναυτιλία στην εποχή των λίθων", λέει η Bettina Schulz Paulsson.


Τα νεοανακαλυφθέντα μοτίβα στην τέχνη της βράχου στη Σουηδία δείχνουν ναυτικούς κατά τη διάρκεια της Λίθινης Εποχής
 Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ
Οι νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν για την Tumblehed Rock Painting περιελάμβαναν το πρόγραμμα Dstretch για την ενίσχυση της ψηφιακής εικόνας, το οποίο αρχικά αναπτύχθηκε από τη NASA και χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στην έρευνα για την τέχνη του rock. Χρησιμοποιήθηκε για να ενισχύσει ψηφιακά σύμβολα που δεν είναι πλέον ορατά με γυμνό μάτι.

Χρησιμοποιώντας φασματοσκοπία φθορισμού ακτίνων Χ (PXRF), καθορίστηκε επίσης η βασική χημική σύνθεση της χρωστικής που χρησιμοποιήθηκε στα μοτίβα και αυτό έδωσε στους ερευνητές στοιχεία που αποκάλυψαν ότι διαφορετικές παρτίδες χρώματος είχαν χρησιμοποιηθεί για μερικά από τα μοτίβα. Αυτό υποδηλώνει τουλάχιστον δύο ξεχωριστά επεισόδια παραγωγής της βράχου.

Ένας φοιτητής, Fredrik Frykman Markurth, ήταν επίσης μέρος του έργου και ολοκλήρωσε τις αρχικές μετρήσεις PXRF.

"Η μελέτη αυτή είναι μια συνεργασία μεταξύ καθιερωμένων ερευνητών και φοιτητή και αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα διδακτικής της έρευνας", λέει ο Christian Isendahl, ανώτερος καθηγητής αρχαιολογίας.


Τα πιο σημαντικά ευρήματα από τη μελέτη ήταν τα νέα μοτίβα που εμφανίστηκαν με τα σκάφη με βλαστούς λαιμούς.

"Τα σκάφη Elk-head συνδέονται συχνά με σκηνές κυνηγιού και ψαρέματος και έχουμε ερμηνεύσει τα μοτίβα στο Tumlehed ως τρία σκάφη που χωρίζουν μια μικρή φάλαινα, μια σφραγίδα και τέσσερα ψάρια", λέει η Bettina Schulz Paulsson.

Η μαρμάρινη ζωγραφιά βράχου δείχνει παρόμοια θαλάσσια ταξίδια κατά τη διάρκεια της Λίθινης Εποχής που συνδέονται πολιτιστικά με τους λαούς της ανατολικής και βόρειας Φαινοσκαντίας, περιοχή που καλύπτει τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη χερσόνησο Κολά και τη ρωσική Καρελία.

"Τα ελάφια, τα ταράνδων και τα λουλούδια είναι συχνά απεικονισμένα μοτίβα στην τέχνη της τέχνης της Φαινοσκαντίας, τα οποία ήταν σημαντικό παιχνίδι για το κυνήγι, αλλά μπορεί επίσης να είχαν σημαντικούς συμβολικούς και πνευματικούς ρόλους για αυτές τις κοινωνίες", λέει η Bettina Schulz Paulsson.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Αρχαιολογίας της Οξφόρδης .

Συντάκτης: Johanna Hillgren | Πηγή: Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ
Read more at https://archaeologynewsnetwork.blogspot.com/2019/11/newly-discovered-motifs-in-rock-art-in.html#ymKpV3iQr82b3Rur.99




Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    















Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only