Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Το ναυάγιο HMS Terror προσφέρει μυστικά της χαμένης αρκτικής αποστολής


Πιάτα και άλλα αντικείμενα που κάθονται σε ράφια δίπλα σε ένα τραπέζι όπου μια ομάδα κατώτερων 
μελών του πληρώματος θα είχε πάρει τα γεύματά τους

Σχεδόν δύο αιώνες μετά την πτώση στον υδρόβιο τάφο του, το HMS Terror θα μπορούσε να προσφέρει νέες ενδείξεις για το θάνατό του - και να λύσει ένα από τα πιο διαρκή μυστήρια στην ιστορία της ανακάλυψης της Αρκτικής.
Οι αξιωματούχοι του τμήματος καναδικών πάρκων ανακοίνωσαν την Τετάρτη τα αποτελέσματα μιας έρευνας σχετικά με το εγγύς εσωτερικό του ναυαγίου και αποκάλυψαν ότι αντικείμενα που σώζονται στο βάθος θα μπορούσαν να εξηγήσουν τι συνέβη με το σκάφος πολικών εξερευνητών.

Η Τρομοκρατία εξαφανίστηκε παράλληλα με τον HMS Erebus κατά τη διάρκεια της εξερευνητικής αρκτικής εκστρατείας του εξερευνητή Sir John Franklin που έφυγε από τη Βρετανία το 1845 για να ανακαλύψει το βορειοδυτικό πέρασμα που συνδέει τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Μετά τη διέλευση δύο φαλαινοθηρικών σκαφών στον κόλπο Baffin τον Αύγουστο του ίδιου έτους, τα κακοφτιαγμένα πλοία δεν θα ξαναβρεθούν ξανά


Ο Ερεβός βρέθηκε στο Στενό της Βικτώριας το 2014, ενώ το Terror βρέθηκε κάτω από 24 μέτρα (80 πόδια) νερό δύο χρόνια αργότερα σε αυτό που είναι τώρα γνωστός ως Terror Bay, έξω από το King William Island, Nunavut.

Οι υποβρύχιες αρχαιολόγοι πέρασαν επτά ημέρες εξερεύνησης της Τρομοκρατίας αυτό το καλοκαίρι και σε δήλωσή τους δήλωσαν ότι ήταν έκπληκτοι για να ανακαλύψουν την «εξαιρετική κατάσταση διατήρησής τους» κατά τις καταδύσεις.

Πιστεύουν ότι το γραφείο του καπετάνιου, οι πίνακες χαρτών με κλειστά συρτάρια και κιβώτια θα μπορούσαν να περιέχουν γραφήματα και κούτσουρα που σώζονται από το κρύο βαθύ νερό, το οποίο μπορεί να ρίξει φως σε όσα συνέβη ακριβώς με την αποστολή.

«Η

καταβύθιση παρέχει τις καλύτερες συνθήκες συντήρησης, καθώς επιτρέπει ένα περιβάλλον με λιγότερο οξυγόνο, το οποίο βοηθά στη διατήρηση των οργανικών, όπως το χαρτί»,


Το ναυάγιο HMS Terror προσφέρει μυστικά της χαμένης αρκτικής αποστολής
Χάρτης που δείχνει μια περιοχή στην καναδική Αρκτική, όπου το HMS Terror εξαφανίστηκε το 1848
μαζί με τον HMS Erebus κατά τη διάρκεια μιας αποστολής [Credit: Gal Roma / AFP]
Ο διευθυντής του προγράμματος, Ryan Harris, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η προοπτική εκμάθησης των μυστικών του από αυτό που έμενε πίσω ήταν "πολύ εντυπωσιακή".

"Τα γραπτά υλικά θα μπορούσαν να ρίξουν κάθε είδους φως στο τι συνέβη, στη χρονολόγηση των γεγονότων, όταν τα πλοία χωρίστηκαν από την εταιρεία και πώς πήγαν εκεί που βρίσκονταν εγκαταλελειμμένα", είπε.

Ο Χάρις σημείωσε ότι το πλοίο ήταν όρθιο στο πάτωμα της θάλασσας, την έλικα του στη θέση του. Δεν χρησιμοποιήθηκαν άγκυρες και οι φεγγίτες δεν επιβιβάστηκαν για να προστατευθούν από τις σκληρές συνθήκες της Αρκτικής.

"Φαινόταν ότι ήταν σε κατάσταση λειτουργίας και προτείνει με άλλες ενδείξεις ότι το πλοίο βυθίστηκε απροσδόκητα και ήταν έρημο πολύ, πολύ γρήγορα", είπε.


Η αρχαιολογική ομάδα νωρίτερα αυτό το μήνα «επικεντρώθηκε στην 3D δομική χαρτογράφηση και την εξερεύνηση του εσωτερικού» της Τρομοκρατίας κατά την πρώτη συστηματική εξερεύνηση του σκάφους.

Έλαβαν σαφείς εικόνες πάνω από το 90 τοις εκατό του κατώτερου καταστρώματος, το οποίο περιλαμβάνει τα καθιστικά του πληρώματος.

Μόνο οι υπνοδωμάτια του καπετάνιου Francis Crozier παρέμειναν απρόσιτες, πίσω από μια κλειστή πόρτα.

Το βίντεο δείχνει κρεβάτια και γραφεία στη θέση τους, ράφια με πιάτα, γυάλινα μπουκάλια, ποτήρια και σκεύη σε αυτό που πιστεύεται ότι ήταν το καφεκοπτείο των αξιωματικών.

Σοβαρό μήνυμα

Γραμμές ράφια με πιάτα, κύπελλα και γυαλιά - όλα άθικτα - μπορούν επίσης να προβληθούν στα κοινά θαλάσσια σκαλοπάτια.


Τα ιζήματα που έπεσαν μέσα από τα παράθυρα της πρύμνης καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της καμπίνας του καπετάνιου. Ένα τρίποδο και ένα ζευγάρι θερμόμετρα εντοπίστηκαν εκεί.

Ο Χάρις δήλωσε ότι η ομάδα ελπίζει να επιστρέψει στην περιοχή το επόμενο έτος για να ξαναρχίσει την εξερεύνηση του σκάφους.


Όταν τα δύο πλοία έκαναν πλεύση, ήταν καλά εξοπλισμένα και προετοιμασμένα με πυκνά, σιδερένια κύτη και ατμομηχανές και αρκετό φαγητό και προμήθειες για τρία χρόνια στην ψηλή Αρκτική.

Μετά την εξαφάνισή τους, ένα σκάφος που είχε ναυλωθεί από τη χήρα της Franklin Lady Jane το 1859 βρέθηκε σε ένα ζοφερό μήνυμα στον King William Island: ο Franklin και 23 μέλη του πληρώματος είχαν πεθάνει στις 11 Ιουνίου 1847 σε απροσδιόριστες συνθήκες.

Φαίνεται ότι τα πλοία είχαν κολλήσει στον πάγο και, στις 22 Απριλίου 1848, 105 επιζώντες έφυγαν σε μια προσπάθεια να φτάσουν στο έδαφος με τα πόδια, αλλά κανένας δεν επιβίωσε.

Καναδοί ερευνητές στη δεκαετία του '80 δήλωσαν ότι τα απομεινάρια των μελών της αποστολής που βρέθηκαν στο νησί Beechey έδειξαν ότι είχαν πεθάνει από κρύα, πείνα και μολύβι δηλητηρίαση από κονσερβοποιημένα τρόφιμα.

Συντάκτης: Michel Comte | Πηγή: AFP
Read more at https://archaeologynewsnetwork.blogspot.com/2019/08/hms-terror-shipwreck-offers-up-secrets.html#SyTzz78pOOyyqwD4.99



Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot   










Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only