Η μοίρα των πιγκουίνων αυτοκράτορα συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τον πάγο της θάλασσας, καθιστώντας τους ιδιαιτέρως ευάλωτους στη θέρμανση
[Credit: Stephanie Jenouvrier, Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Woods Hole]
Οι πιγκουίνοι αυτοκράτορες είναι μερικά από τα πιο εντυπωσιακά και χαρισματικά ζώα στη Γη, αλλά μια νέα μελέτη από το Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Woods Hole (WHOI) έχει διαπιστώσει ότι ένα κλίμα θέρμανσης μπορεί να τις καταστήσει εξαφανισμένες μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα. Η μελέτη, η οποία ήταν μέρος μιας διεθνούς συνεργασίας μεταξύ επιστημόνων, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Global Change Biology .
"Αν το παγκόσμιο κλίμα συνεχίσει να θερμαίνεται με τον τρέχοντα ρυθμό, αναμένουμε ότι οι πιγκουίνοι αυτοκράτορα στην Ανταρκτική θα βιώσουν μια πτώση 86 τοις εκατό κατά το έτος 2100", λέει η Stephanie Jenouvrier, οικολόγος θαλάσσιων πτηνών στο WHOI και κύριος συγγραφέας στο χαρτί. "Σε αυτό το σημείο, είναι πολύ απίθανο να αναπηδήσουν πίσω"
Η τύχη των πιγκουίνων συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη μοίρα του πάγου της θάλασσας, την οποία χρησιμοποιούν τα ζώα ως βάση για την αναπαραγωγή και τη γέννηση, σημειώνει. Οι πιγκουίνοι αυτοκράτορες τείνουν να χτίζουν τις αποικίες τους σε πάγο με εξαιρετικά συγκεκριμένες συνθήκες - πρέπει να είναι κλειδωμένες στην ακτή της Ανταρκτικής, αλλά αρκετά κοντά για να ανοίξουν το θαλασσινό νερό για να δώσουν στα πουλιά πρόσβαση σε φαγητό για τον εαυτό τους και τους νέους τους. Ωστόσο, καθώς θερμαίνεται το κλίμα, ο πάγος της θάλασσας θα εξαφανιστεί σταδιακά, θα ληστέψει τα πτηνά του οικοτόπου τους, τις πηγές τροφίμων και την ικανότητά τους να εκκολάπτουν νεοσσοί.
Η Jenouvrier και η ομάδα της πραγματοποίησαν τη μελέτη συνδυάζοντας δύο υπάρχοντα μοντέλα υπολογιστών. Το πρώτο, ένα παγκόσμιο κλιματικό μοντέλο που δημιουργήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας για την Ατμόσφαιρα (NCAR), πρόσφερε προβολές για το πού και πότε θα σχηματιζόταν θαλάσσιος πάγος κάτω από διαφορετικά κλιματικά σενάρια. Το δεύτερο, ένα μοντέλο του ίδιου του πληθυσμού των πιγκουίνων, υπολόγισε πώς οι αποικίες θα μπορούσαν να αντιδράσουν στις αλλαγές στον εν λόγω οικότοπο του πάγου.
"Έχουμε αναπτύξει αυτό το μοντέλο πιγκουίνος για 10 χρόνια", λέει ο Jenouvrier. "Μπορεί να δώσει μια πολύ λεπτομερή περιγραφή του τρόπου με τον οποίο ο θαλάσσιος πάγος επηρεάζει τον κύκλο ζωής των πιγκουίνων αυτοκράτορα, την αναπαραγωγή τους και τη θνησιμότητά τους. Όταν τροφοδοτούμε τα αποτελέσματα του κλιματικού μοντέλου NCAR σε αυτό, μπορούμε να αρχίσουμε να δούμε πόσο διαφορετικοί στόχοι θερμοκρασίας παγκοσμίως μπορεί να επηρεάσει τον πληθυσμό του πιγκουίνου του αυτοκράτορα στο σύνολό του.
Οι ερευνητές έτρεξαν το μοντέλο σε τρία διαφορετικά σενάρια: ένα μέλλον όπου η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται μόνο κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου (ο στόχος που καθορίστηκε από το Παρίσι για το κλίμα), όπου οι θερμοκρασίες αυξάνονται κατά 2 βαθμούς Κελσίου και μία όπου δεν γίνεται καμία ενέργεια να μειώσει την αλλαγή του κλίματος, προκαλώντας αύξηση της θερμοκρασίας κατά 5 έως 6 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με το σενάριο 1,5 βαθμού, η μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο το 5% του πάγου θα έχανε μέχρι το 2100, προκαλώντας μείωση κατά 19% του αριθμού των αποικιών πιγκουίνος. Αν όμως ο πλανήτης ζεσταίνει κατά 2 μοίρες, οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται δραματικά: η απώλεια θαλάσσιου πάγου σχεδόν τριπλασιάζεται και πάνω από το ένα τρίτο των υφιστάμενων αποικιών εξαφανίζονται. Το σενάριο «ως συνήθως» είναι ακόμη πιο κακό, προσθέτει ο Jenouvrier, με σχεδόν πλήρη απώλεια των αποικιών.
"Κάτω από αυτό το σενάριο, οι πιγκουίνοι θα ακολουθήσουν ουσιαστικά την εξάλειψή τους τον επόμενο αιώνα", λέει.
Πηγή: Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Woods Hole
Read more at https://archaeologynewsnetwork.blogspot.com/2019/11/unless-warming-is-slowed-emperor.html#Y8yr88Xxs6wzAtfP.99
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. ⭐Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.