Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Οι κατεψυγμένοι βρύα αποκαλύπτουν ενδείξεις για το τελευταίο ταξίδι του Iceman Otzi

Οι ενδείξεις για το τελευταίο ταξίδι του Otzi - ένα αξιοθαύμαστο ανθρώπινο πτώμα 5.300 ετών που βρέθηκε παγωμένο σε πάγο στις ιταλικές Άλπεις - αποκαλύφθηκαν τώρα με την ταυτοποίηση των βρύων και των συκωτιών που είχαν παγώσει με τον Iceman, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης.


Οι κατεψυγμένοι βρύα αποκαλύπτουν ενδείξεις για το τελευταίο ταξίδι του Iceman Otzi
Εικόνα του ιστότοπου Otzi [Πίστωση: Jim Dickson]
Η μελέτη - που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ - εντόπισε τουλάχιστον 75 είδη βρυοφύτων - βρύα και συκώτια - που διατηρήθηκαν με τον Iceman, κρατώντας σημαντικές ενδείξεις για το τελευταίο περιβάλλον του Otzi και τις τελευταίες στιγμές.

Όταν ανακαλύφθηκε το 1991, το μουμιοποιημένο σώμα του Otzi, που λιώνει από πάγο υψηλό στις Άλπεις (3.210m πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας), κατέλαβε την προσοχή του κόσμου. Το σώμα του ήταν παγωμένο μαζί με τα ρούχα και τα εργαλεία του, καθώς και μια αφθονία φυτών και μυκήτων
Σήμερα, 23 είδη βρυοφύτων ζουν στην περιοχή κοντά στην οποία βρέθηκε το Otzi, αλλά μέσα στον πάγο, οι ερευνητές εντοπίζουν χιλιάδες διατηρημένα θραύσματα βρυοφύτων που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον 75 είδη. Είναι ο μοναδικός τόπος αυτού του μεγάλου υψομέτρου με τις βρυόφυτες που διατηρούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Μόνο το 30% των εντοπισμένων βροχοφύτων φαίνεται να είναι τοπικά είδη, ενώ τα υπόλοιπα έχουν μεταφερθεί στο σημείο από το έντερο ή τα ρούχα της Otzi ή από μεγάλα φυτοφάγα ζώα όπως το Alpine Ibex των οποίων τα κοπάδια καταψύχθηκαν μαζί με τον Iceman.

Το μη τοπικό είδος συμβάλλει στην επιβεβαίωση του μονοπατιού που ο Otzi έφτασε στον τελευταίο χώρο ανάπαυσης. Αρκετά από τα αναγνωρισμένα είδη βρύου ευδοκιμούν σήμερα στην κάτω κοιλάδα Schnalstal, υποδηλώνοντας ότι ο Otzi ταξίδεψε κατά μήκος της κοιλάδας κατά την άνοδό του.


Οι κατεψυγμένοι βρύα αποκαλύπτουν ενδείξεις για το τελευταίο ταξίδι του Iceman Otzi
Τραπεζικές διαδικασίες. Αυτά οδήγησαν στην εναπόθεση
ανθρωπογενών υπολειμμάτων στα σημεία ανακάλυψης Otzi σύμφωνα με τους Heiss και Oeggl [Credit: Dickson et al, 2019]
Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνεται από την προηγούμενη έρευνα γύρης, η οποία επίσης χαρακτήρισε την Schnalstal (μια κοιλάδα στο νότιο Τυρόλο της Ιταλίας) ως την πιθανή πορεία ανάβασης του Iceman.

Η συλλογή περιελάμβανε επίσης μια ποικιλία από βρύα που κυμαίνονταν από είδη με χαμηλό υψόμετρο έως ψηλά υψόμετρα, καθώς και 10 είδη ζιζανιοκτόνων που σπάνια διατηρούνται σε αρχαιολογικούς χώρους.

Από αυτά τα ερείπια, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι η κοινότητα των βρυοφύτων στις Άλπεις πριν από περίπου 5.000 χρόνια ήταν γενικά όπως αυτή του σήμερα

Ο καθηγητής Jim Dickson, Επίτιμος Ανώτερος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Βιοποικιλότητας, Υγείας των Ζώων και Συγκριτικής Ιατρικής (και πρώην Καθηγητής Αρχαοβωτιαίας και Φυτικής Συστηματικής), μελετά τον παγκοσμίου φήμης πάγο από το 1994. Ο

καθηγητής Dickson δήλωσε: «Τα περισσότερα μέλη το κοινό είναι απίθανο να γνωρίζει τις βρυόφυτες (βρύα και συκώτια). Εντούτοις, δεν βρέθηκαν λιγότερα από 75 είδη αυτών των σημαντικών ερευνητικών ενδείξεων όταν ο πάγος (γνωστός και ως Otzi) απομακρύνθηκε από τον πάγο. Ανακτήθηκαν ως ως επί το πλείστον μικρά απορρίμματα από τον πάγο γύρω από αυτόν, από τα ρούχα και τα εργαλεία του, ακόμα και από την τροφική του οδό. Τα ευρήματα αυτά προκάλεσαν τις ερωτήσεις: Από πού προέρχονται τα θραύσματα; Πόσο ακριβώς έφτασαν εκεί; Πώς μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση του Iceman; "

"Ορισμένα από τα βρύα είναι σημαντικά για τη διερεύνηση της ακριβούς διαδρομής του τελευταίου ταξιδιού. Το κρίσιμο είναι το Flat Neckera, ένα είδος δασικής έκτασης, το οποίο βρέθηκε τόσο ως μεγάλη μάζα που προσκολλάται στα ρούχα του όσο και ως μικροσκοπικά κομμάτια στο έντερο του. Αυτή η ανακάλυψη και άλλοι βρύα παρόμοιας οικολογίας από το χαμηλό έως το μέτριο υψόμετρο είναι τόσο κοντά στην απόδειξη, όσο είναι δυνατόν να πάρουμε ότι ο πάγος αναρριχήθηκε από το νότο προς το βορρά μέχρι το Schnalstal και όχι να ανέβει άλλες γειτονικές κοιλάδες. "

Πηγή: Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης



Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    





Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only