Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

από την Ακρόπολη γύρω στα 1870 Η Πλάκα, το Σύνταγμα και ο Λυκαβηττός


Τμήμα της Πλάκας, η Πλατεία Συντάγματος και οι νότιες-νοτιοανατολικές πλαγιές του Λυκαβηττού. Το σημείο λήψης της φωτογραφίας είναι η Ακρόπολη.


Γενική άποψη του αθηναϊκού κέντρου που απλώνεται βόρεια-βορειοανατολικά της Ακρόπολης. Σε πρώτο πλάνο διακρίνεται η συνοικία της Πλάκας, αριστερά ο λόφος του Λυκαβηττού και δεξιά η σιλουέτα του Υμηττού.

Στο δεξί τμήμα της φωτογραφίας κυριαρχούν  τα Παλαιά Ανάκτορα (η σημερινή Βουλή) (K-23). Το κτίριο που διακρίνεται αριστερά από τα Ανάκτορα, στο κέντρο της φωτογραφίας, είναι η Στρατιωτική Φαρμακαποθήκη (Κ-17).  Βρισκόταν στην ανατολική γωνία της Βασ. Σοφίας με την Ακαδημίας, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται πολυώροφο κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στην αριστερή πλευρά δεσπόζει το κτίριο του Ξενοδοχείου της Μεγάλης Βρεταννίας (L-11), χωρίς άλλα κτίρια ακόμη δίπλα του. Ήταν το πρώτο κτίριο που κτίστηκε στο Σύνταγμα, το 1842. Την εποχή της φωτογραφίας στέγαζε τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, ενώ το 1874 πουλήθηκε από τους ιδιοκτήτες του και μετατράπηκε σε ξενοδοχείο.

Στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα η Πλατεία Συντάγματος διέθετε αρκετά πολυτελή ξενοδοχεία. Στη φωτογραφία διακρίνονται δύο ακόμη: Αριστερά από τη “Μεγάλη Βρεταννία”, στη συμβολή της Ερμού με την πλατεία, βλέπουμε το Μέγα Ξενοδοχείο της Αγγλίας (Grand Hôtel d’ Angletterre) (Μ-5), ενώ στη γωνία Φιλελλήνων και Όθωνος διακρίνεται τμήμα της πρόσοψης του δευτέρου ορόφου του Ξενοδοχείου των Ξένων (Hôtel des étrangers) (Μ-18).

Χωρίς σπίτια τριγύρω τους η Δεξαμενή (λίγο πιο πάνω από το σημείο I-15) (μεγέθυνση εδώ), η Μονή Πετράκη (Ι-27) (μεγέθυνση εδώ) και ο λοφίσκος της Σχιστής Πέτρας (Η-1). Γύρω από τον τελευταίο διακρίνεται καθαρά το ρέμα του Βοϊδοπνίχτη.


Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    






Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only