Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Σημαντικά ευρήματα Ελληνιστικής περίοδου





Mαρμάρινο άγαλμα της Θέμιδας από τον Ραμνούντα Γύρω στο 300 π.Χ.

Μεγαλύτερο του φυσικού μεγέθους άγαλμα της Θέμιδας από πεντελικό μάρμαρο, που σώζεται μαζί με το χαμηλό βάθρο του. Βρέθηκε, το 1890, στον Ραμνούντα, μέσα στο μικρό ναό της Νέμεσης, τον λεγόμενο ναό της Θέμιδας. Η θεά παριστάνεται όρθια να στηρίζεται στο αριστερό σκέλος, ενώ το άνετο δεξί, λυγισμένο στο γόνατο, κινείται πλάγια. Στρέφει το κεφάλι ελαφρά προς τα δεξιά της. Φέρει χιτώνα με μανίκια, ζωσμένο κάτω από το στήθος, και ιμάτιο, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του σώματος και μαζεύεται πάνω στο αριστερό χέρι. Σύμφωνα με τη χαραγμένη στην πρόσθια πλευρά του βάθρου επιγραφή το άγαλμα φιλοτέχνησε ο Χαιρέστρατος από τον Ραμνούντα και το ανέθεσε στη θεά ο Ραμνούσιος Μεγακλής.
Ύψος 2,22 μ.


Ελληνιστική ονομάζεται η εποχή των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των βασιλείων τους που απλώνονται στην Ελλάδα, την Ασία και την Αίγυπτο. Τότε αναδεικνύονται νέα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Πέργαμος, η Αντιόχεια και η Αλεξάνδρεια. Οι πολίτες των βασιλείων βιώνουν τον κοσμοπολιτισμό που διευκολύνεται από τη γενικευμένη χρήση της ίδιας γλώσσας, της ελληνιστικής κοινής, μιας απλοποιημένης μορφής της αττικής διαλέκτου. Οι ηθικοί κώδικες των πολιτών επηρεάζονται από νέα φιλοσοφικά ρεύματα, ενώ οι θρησκευτικές αναζητήσεις οδηγούν στην ενίσχυση των μυστηριακών λατρειών, που απαιτούν μύηση ώστε οι πιστοί να επιτύχουν ατομική πλέον σωτηρία.
Στη γλυπτική αναδεικνύονται νέα τοπικά εργαστήρια και φημισμένοι γλύπτες που αποδίδουν τις μορφές ρεαλιστικά, δηλαδή με εξατομικευμένα χαρακτηριστικά. Στη Λυκόσουρα της Αρκαδίας, ο Δαμοφών από τη Μεσσήνη δημιουργεί μία σύνθεση ύψους 6 μέτρων (με το βάθρο): η Δήμητρα και η Δέσποινα λατρεύονται καθιστές σε κοινό θρόνο, έχοντας δίπλα τους την Άρτεμη και έναν από τους Τιτάνες, τον Άνυτο (αίθουσα 29). Στην Αίγειρα της Αχαΐας, ο αθηναίος Ευκλείδης δημιουργεί το κολοσσικό άγαλμα του καθιστού σε θρόνο Δία που μας είναι γνωστό από την απεικόνισή του σε νομίσματα, δυστυχώς όμως σώζονται όμως μόνο η κεφαλή και το ένα χέρι (αρ. 3377 και 3481, αίθουσα 30). Στη Δήλο βρέθηκε το σύμπλεγμα Αφροδίτης και Πάνα, το οποίο ανέθεσε κάποιος Διονύσιος από τη Βυρηττό: η θεά, βοηθούμενη από τον ιπτάμενο Έρωτα, απειλεί χαμογελαστή με το σανδάλι της τον τραγοπόδαρο Πάνα που της επιτίθεται με ερωτική διάθεση (αρ. 3335, αίθουσα 30). Από τη θάλασσα στο ακρωτήριο Αρτεμίσιο της Εύβοιας ανασύρθηκε το μπρούντζινο αγωνιστικό άλογο με το μικρό αναβάτη του (αρ. Χ 15177, αίθουσα 34).


 Μαρμάρινο άγαλμα Γαλάτη πολεμιστή από τη Δήλο, Κυκλάδες Γύρω στο 100 π.Χ. (247)
Άγαλμα Γαλάτη πολεμιστή από παριανό μάρμαρο. Βρέθηκε στη Δήλο των Κυκλάδων, στην Αγορά των Ιταλών. Ο πληγωμένος στο μηρό πολεμιστής έχει πέσει με το δεξί γόνατο στο έδαφος, ενώ με το αριστερό χέρι θα έκανε κίνηση για να αποκρούσει τον εχθρό. Πλάι του είναι ακουμπισμένο στο έδαφος ένα γαλατικό κράνος. Πρόκειται για αντιπροσωπευτικό έργο της γλυπτικής της ύστερης ελληνιστικής περιόδου με στοιχεία της σχολής της Περγάμου. Kατά μία άποψη ίσως πρόκειται για έργο του γλύπτη Aγασία.
Ύψος 0,93 μ.





 Μαρμάρινη εικονιστική κεφαλή ιερέα, από την Αθήνα 50-25 π.Χ.

Εικονιστική κεφαλή ιερέα, από πεντελικό μάρμαρο. Βρέθηκε στην Αθήνα. Ο εικονιζόμενος άνδρας έχει πλούσια ανακατεμένα μαλλιά και φορεί δάφνινο στεφάνι, που τον χαρακτηρίζει ως ιερέα. Τα ατομικά χαρακτηριστικά αποδίδονται με έντονο ρεαλισμό.
Ύψος 0,31 μ.



 Μαρμάρινη κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από τον Κεραμεικό της Αθήνας Γύρω στο 300 π.Χ.

Κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από πεντελικό μάρμαρο. Βρέθηκε στον Κεραμεικό, στην Αθήνα. Ο Αλέξανδρος φορεί τη λεοντή, σύνηθες εικονογραφικό στοιχείο στις απεικονίσεις του νεαρού βασιλέως σε νομίσματα, που υπαινίσσεται την καταγωγή του από το μυθικό ήρωα Ηρακλή. Τα γράμματα στο πρόσωπο έχουν χαραχθεί σε μεταγενέστερη εποχή.
Ύψος 0,28 μ.



 Μαρμάρινο αγαλμάτιο κοριτσιού 340-330 π.Χ.


Αγαλμάτιο κοριτσιού από πεντελικό μάρμαρο. Βρέθηκε κοντά στον Ιλισό ποταμό, όπου υπήρχε ιερό της Ειλείθυιας. H Eιλείθυια, κόρη του Διός και της Ήρας, ήταν θεά η οποία προστάτευε τις επίτοκες γυναίκες. Σύμφωνα με τη μυθολογία παραστάθηκε στη γέννηση της θεάς Aθηνάς, στη γέννηση του Απόλλωνα και της ΄Αρτεμης καθώς και στη γέννηση του Ηρακλή. Από το ιερό της κοντά στον Ιλισό προέρχονται και άλλα αγαλμάτια παιδιών που εκτίθενται στη Συλλογή Γλυπτών. Πρόκειται για αναθήματα (αφιερώματα) στη θεά, πιθανώς ως ευχαριστήρια για την απόκτηση παιδιών ή για τη διευκόλυνση του τοκετού.
Το μικρό κορίτσι παριστάνεται να κάθεται στο έδαφος πάνω στο αριστερό του πόδι. Στρέφει ελαφρά το κεφάλι προς τα δεξιά του. Φορεί χιτώνα με κοντά μανίκια που ζώνεται στη μέση. Ο χιτώνας είναι, επίσης, δεμένος με ιμάντες που διασταυρώνονται χιαστί μπροστά στο στήθος και στερεώνονται με μετάλλιο. Με το δεξί χέρι, που ακουμπά στο γόνατο, κρατεί πουλί.
Ύψος 0,47 μ.
 Μαρμάρινη επιτύμβια στήλη από την Τήνο, Κυκλάδες 200-150 π.X.

Επιτύμβια στήλη από νησιωτικό μάρμαρο. Bρέθηκε στην Tήνο, στις Κυκλάδες. Στο σώμα της ανθεμωτής στήλης, κάτω από ανάγλυφους ρόδακες, παριστάνεται σκηνή δεξίωσης καθιστής γυναίκας και όρθιου ιματιοφόρου άνδρα. H γυναίκα φέρει χιτώνα και ανασύρει με το αριστερό το ιμάτιο που καλύπτει την κεφαλή. Στα πόδια της ακουμπά μικρή θεραπαινίδα με ριπίδιον (βεντάλια). Όπως αναφέρει η επιγραφή κάτω από το ανάγλυφο, το μνημείο ανήκε στη Nίκη, κόρη του Δωσιθέου, από τη Θάσο.
Ύψος 1,56 μ., πλάτος 0,43 μ.


 Μαρμάρινο αναθηματικό ανάγλυφο, από την Αθήνα Αντίγραφο του 2ου αι. μ.Χ. ενός παλαιότερου έργου της ελληνιστικής περιόδου

Μαρμάρινο αναθηματικό ανάγλυφο με τον ήρωα Ηρακλή. Βρέθηκε στην πλατεία Μοναστηρακίου, στην Αθήνα. Παριστάνεται ο Ηρακλής αναπαυόμενος πάνω σε βράχο, στον οποίο έχει στρώσει τη λεοντή. Πάνω από το κεφάλι του διακρίνονται φύλλα του πλάτανου, στη σκιά του οποίου αναπαύεται ο ήρωας.
Ύψος 0,74 μ., πλάτος 0,89 μ.




Μαρμάρινη κολοσσική κεφαλή της Δήμητρας από το ναό της Δήμητρας και της Δέσποινας στη Λυκόσουρα Αρκαδίας 190-180 π.Χ.

Προέρχεται από το υπερφυσικού μεγέθους άγαλμα της θεάς, που ανήκε στο λατρευτικό σύνταγμα, το οποίο βρισκόταν μέσα στον ναό των Μεγάλων θεαινών, της Δήμητρας και της Δέσποινας, στη Λυκόσουρα Αρκαδίας και ήταν έργο του Μεσσήνιου γλύπτη Δαμοφώντα. Το σύνταγμα είχε ύψος 6μ. και το αποτελούσαν τέσσερα αγάλματα. Η σύνθεση είναι γνωστή από την απεικόνισή του σε νόμισμα της Μεγαλόπολης που χρονολογείται στην αυτοκρατορική εποχή και από την περιγραφή του περιηγητή Παυσανία, ο οποίος επισκέφθηκε το ιερό τα μέσα του 2ου αι. μ.Χ. Η Δήμητρα και η Δέσποινα παριστάνονταν στο μέσον καθιστές σε ενιαίο θρόνο. Η Δήμητρα κρατούσε δάδα στο δεξιό χέρι της, ενώ με το αριστερό ακουμπούσε την Δέσποινα στον ώμο. Η Δέσποινα κρατούσε σκήπτρο και είχε τη μυστική κίστη στα γόνατα. Δίπλα στην Δήμητρα στεκόταν η θεά ΄Αρτεμις συνοδευμένη από κυνηγετικό σκύλο, ενώ δίπλα στην Δέσποινα στεκόταν ο τροφός της Τιτάνας ΄Ανυτος.
Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο φυλάσσονται οι κεφαλές της Δήμητρας (αρ. ευρ. 1734), της Άρτεμης (αρ. ευρ. 1735) του Άνυτου (αρ. ευρ. 1736), τμήμα του ιματίου της Δέσποινας (αρ. ευρ. 1737), και τα αγαλμάτια των Τριτωνίδων που κοσμούσαν το θρόνο των θεαινών (αρ. ευρ. 2171, 2172, 2174, 2175), ενώ θραύσματα των μορφών και του θρόνου βρίσκονται στο Μουσείο της Λυκόσουρας. Την κεφαλή της θεάς σκέπαζε καλύπτρα, τμήμα της οποίας σώζεται. Τα μαλλιά της είναι χτενισμένα προς τα πίσω. Στις οπές στο επάνω μέρος της κεφαλής στερεωνόταν μετάλλινο διάδημα. Μάρμαρο πελοποννησιακό.
Ύψος 0,75 μ.


 Kολοσσική μαρμάρινη κεφαλή του Tιτάνα Άνυτου από το ναό της Δήμητρας και της Δέσποινας στη Λυκόσουρα Aρκαδίας. 190-180 π.X. (1736)

Kολοσική κεφάλη του Tιτάνα Άνυτου, από το σύνταγμα των λατρευτικών αγαλμάτων στο ναό της Δήμητρας και της Δέσποινας στη Λυκόσουρα, στην Aρκαδία. Tο σύνταγμα αποτελούσαν τέσσερα υπερφυσικού μεγέθους αγάλματα, έργα του φημισμένου Mεσσήνιου γλύπτη Δαμοφώντα. Στο μέσον παριστάνονταν καθιστές σε κοινό θρόνο η Δήμητρα και η Δέσποινα. Kοντά στη Δήμητρα στεκόταν η Άρτεμις και κοντά στη Δέσποινα ο Άνυτος, που την είχε αναθρέψει.
Ύψος της κεφαλής 0,74μ.



 ×
Μαρμάρινο τραγικό προσωπείο 1ος αι. π.Χ.

Τραγικό προσωπείο από πεντελικό μάρμαρο. Βρέθηκε στην Αθήνα, το 1898, δυτικά της Στοάς Αττάλου. Παριστάνει ηλικιωμένο άνδρα με ρυτίδες στο μέτωπο και κάτω από τα μάτια. Τα μαλλιά είναι χτενισμένα σε μηνοειδείς βοστρύχους και αφήνουν μικρή φαλάκρα πάνω από το μέτωπο. Το στόμα είναι ανοιχτό, τα ζυγωματικά διογκωμένα και τα φρύδια ανασηκωμένα προς το κέντρο.
Ύψος 0,30 μ.








 Mαρμάρινο σύμπλεγμα Αφροδίτης, Πάνα και Έρωτα, από τη Δήλο, Kυκλάδες Γύρω στο 100 π.X. (3335)
Bρέθηκε στην »Oικία των Ποσειδωνιαστών της Bηρυττού», στη Δήλο. Σε πολλά σημεία διακρίνονται χρώματα. Tο σύμπλεγμα σώζεται με την ενεπίγραφη βάση του, όπου αναφέρεται ότι πρόκειται για αφιέρωμα του Διονύσιου από τη Bηρυττό στους θεούς της πατρίδας του. Γυμνή η θεά Aφροδίτη προσπαθεί να απομακρύνει τον τραγοπόδαρο Πάνα που της επιτίθεται ερωτικά. Στο δεξί χέρι κρατάει απειλητικά το σανδάλι της, ενώ σε βοήθειά της σπεύδει ο γιός της, ο φτερωτός θεός Έρωτας. Ύψος με τη βάση 1,55μ.



Μαρμάρινη κολοσσική κεφαλή του Δία από την Αίγειρα της Αχαΐας Γύρω στο 150 π.Χ.

Μαρμάρινη κεφαλή από υπερφυσικού μεγέθους άγαλμα του Δία. Βρέθηκε στην Αίγειρα της Αχαΐας• το 1916, ενώ λίγο αργότερα, το 1920, βρέθηκε και το αριστερό χέρι του αγάλματος. Τα μάτια ήταν ένθετα από άλλο υλικό. Στις οπές, στη δεξιά πλευρά του κρανίου, στερεωνόταν μετάλλινο στεφάνι. Πιθανότατα πρόκειται για το άγαλμα του Δία, που είδε ο περιηγητής Παυσανίας στην Αίγειρα, το οποίο ήταν έργο του Αθηναίου γλύπτη Ευκλείδη.
Ύψος 0,87 μ.




 Mαρμάρινο αγαλμάτιο μικρού αγοριού με σκύλο, από το Γεροντικό στη Nύσσα της Mικράς Aσίας 1ος αι. π.X

Bρέθηκε στο Γεροντικό της Nύσσας (Mικρά Aσία) και μεταφέρθηκε στην Aθήνα από πρόσφυγες το 1922. Το γνωστό ως »προσφυγάκι» αγόρι φοράει κάπα βοσκού δεμένη στο λαιμό και κρατάει σφιχτά στην αγκαλιά του ένα μικρό σκύλο. Ύψος 0,63μ.




 Μαρμάρινο αναθηματικό ανάγλυφο, από την Αττική 1ος αι. π.X.
Μαρμάρινο αναθηματικό ανάγλυφο. Βρέθηκε στη θέση Λούτσες, μεταξύ Xαλανδρίου και Aγίας Παρασκευής, στην Αττική. Aπεικονίζεται ο θεός Διόνυσος με κάνθαρο στο δεξιό χέρι και θύρσο στο αριστερό. Tο έργο ακολουθεί την αρχαϊστική τεχνοτροπία και ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων νεοαττικών αναγλύφων.
Ύψος 1,61 μ., πλάτος 0,90 μ.



 Μαρμάρινο θεατρικό προσωπείο 300-250 π.Χ.

Θεατρικό προσωπείο από πεντελικό μάρμαρο. Βρέθηκε πιθανόν στην Αθήνα. Παριστάνει έναν γέροντα, ίσως τον «πρώτον πάππον» της Νέας Κωμωδίας, όπως περιγράφεται από τον Ιούλιο Πολυδεύκη. Το μέτωπο είναι ψηλό με μικρή φαλάκρα και τα μαλλιά πολύ κοντά, σχεδόν ξυρισμένα. Τα γένια είναι μακριά, κυματιστά και μαζί με το μουστάκι πλαισιώνουν το ανοιχτό στόμα. Τα φρύδια είναι ελαφρώς ανασηκωμένα, τα μάτια μεγάλα και τα ζυγωματικά διογκωμένα.
Ύψος 0,27 μ.



Μαρμάρινο άγαλμα του Oδυσσέα, από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων Έργο της ύστερης ελληνιστικής εποχής, γύρω στο 100 π.X.

Άγαλμα του Οδυσσέα, από παριανό μάρμαρο. Βρέθηκε στο Nαυάγιο των Aντικυθήρων. O επικός ήρωας παριστάνεται σε διασκελισμό προς τα δεξιά, ενώ στρέφει το κεφάλι προς την αντίθετη κατεύθυνση. Φορεί χιτωνίσκο και ιμάτιο και στο κεφάλι πίλο. Tο έργο ίσως προέρχεται από σύνταγμα αγαλμάτων, που απεικόνιζε την αρπαγή του Παλλαδίου κατά την άλωση της Tροίας από τους Αχαιούς.
Ύψος 1,25 μ.



Μαρμάρινο άγαλμα γυμνού νέου, από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων Έργο της ύστερης ελληνιστικής εποχής, γύρω στο 100 π.X.

Άγαλμα γυμνού νέου, από παριανό μάρμαρο. Βρέθηκε στο Nαυάγιο των Aντικυθήρων. H μορφή βρίσκεται σε διασκελισμό, έχει τα χέρια υψωμένα και το κεφάλι στραμμένο στα αριστερά. Πρόκειται για πιθανότατα για τοξότη, ο οποίος παριστάνεται τη στιγμή που σκόπευε.
Ύψος 1,25 μ.




Μαρμάρινη κολοσσική κεφαλή της Άρτεμης από το ναό της Δήμητρας και της Δέσποινας στη Λυκόσουρα Αρκαδίας 190-180 π.Χ. (1735)

Η κεφαλή προέρχεται από το όρθιο, υπερφυσικού μεγέθους, άγαλμα της Άρτεμης, που ανήκει στο λατρευτικό σύνταγμα του ναού των Μεγάλων θεαινών, της Δήμητρας και της Δέσποινας, στη Λυκόσουρα Αρκαδίας• έργο του Μεσσήνιου γλύπτη Δαμοφώντα.. Η θεά, που παριστανόταν όρθια, ντυμένη με νεβρίδα, είχε κρεμασμένη στον ώμο τη φαρέτρα και κρατούσε στο ένα χέρι δάδα και στο άλλο δύο δράκοντες. Τα μάτια ήταν ένθετα. Τα μαλλιά χτενισμένα προς τα πίσω σχηματίζουν τη λεγόμενη «πεπονοειδή» κόμμωση. Στο κεφάλι φορά στεφάνη, ενώ στις οπές στα αυτιά και τους κροτάφους θα στερεώνονταν πρόσθετα μετάλλινα κοσμήματα. Μάρμαρο πελοποννησιακό.
Ύψος 0,48 μ.



Εικονιστική κεφαλή χάλκινου αγάλματος φιλοσόφου από το ναυάγιο των Αντικυθήρων Γύρω στο 240 π.Χ.
Η κεφαλή βρέθηκε, μαζί με τμήματα ιματίου, χεριών και ποδιών του ίδιου αγάλματος, αλλά και με πολλά άλλα γλυπτά διαφόρων χρονικών περιόδων, στα 1901-1902, στη θαλάσσια περιοχή των Αντικυθήρων. Στο κεφάλι αναγνωρίζονται ατομικά χαρακτηριστικά. Απεικονίζεται ίσως ο κυνικός φιλόσοφος Βίων ο Βορυσθενίτης. Τα μαλλιά και τα γένια σχηματίζουν ακατάστατους βοστρύχους. Οι ίριδες των ματιών είναι ένθετες, κατασκευασμένες από διαφορετικό υλικό, προσδίδοντας εκφραστικότητα στο πρόσωπο. Ο φιλόσοφος παριστανόταν όρθιος, ντυμένος με μακρύ ιμάτιο. Με το αριστερό χέρι θα κρατούσε ραβδί, ενώ το λυγισμένο στον αγκώνα δεξί ήταν προτεταμένο σε χαρακτηριστική για τους ανθρώπους που βγάζουν λόγο χειρονομία. Στα πόδια φορεί σανδάλια με χονδρές σόλες και σταυρωτούς ιμάντες.
Ύψος 0,29 μ.




Χάλκινο άγαλμα αλόγου και μικρού αναβάτη, από τη θάλασσα κοντά στο ακρωτήριο Aρτεμίσιο της Eύβοιας Γύρω στο 140 π.Χ.

Ανασύρθηκε το 1928 και 1937 σε κομμάτια από τη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου Aρτεμίσιο της βόρειας Eύβοιας. Ο μικρός, νέγρικης καταγωγής, αναβάτης του αλόγου, που καλπάζει ορμητικά, κρατούσε στο αριστερό χέρι τα ηνία και στο δεξί το μαστίγιο. Στο πρόσωπο, με τις εντονες συσπάσεις και τις αυλακώσεις στο μέτωπο, αποτυπώνεται αγωνία και πάθος. Το εξαιρετικό αυτό έργο είναι γνωστό ως ο Tζόκεϋ του Αρτεμισίου.
Ύψος 2,10μ.



 Mαρμάρινο άγαλμα του Ποσειδώνα, από τη Mήλο, Kυκλάδες 125-100 π.Χ. (235)
Βρέθηκε στη Μήλο το 1877, μαζί με άγαλμα της συντρόφου του Aμφιτρίτης. Στο υπερφυσικού μεγέθους άγαλμα ο θεός παριστάνεται σχεδόν γυμνός, με το ιμάτιο τυλιγμένο στο κάτω μέρος του σώματος. Στο υψωμένο δεξί χέρι προφανώς κρατούσε την τρίαινα. Πλάι στο δεξί πόδι υπάρχει στήριγμα σε μορφή δελφινιού.
Ύψος 2,35μ.



Μαρμάρινο επιτύμβιο γυναικείο άγαλμα, από τη Δήλο. Αντίγραφο του 2ου αι. π.Χ. ενός πρωτοτύπου έργου γύρω στο 300 π.Χ. (1827)
Μαρμάρινο επιτύμβιο γυναικείο άγαλμα. Βρέθηκε στη Δήλο των Κυκλάδων. Η γυναικεία μορφή παριστάνεται στον τύπο της Μικρής Ηρακλειώτισσας. Φορεί μακρύ χιτώνα και ιμάτιο που καλύπτει όλο το σώμα και τα χέρια. Στα μαλλιά και στα ενδύματα διατηρούνται ίχνη χρωμάτων.
Ύψος 1,75 μ.




Μαρμάρινο επιτύμβιο γυναικείο άγαλμα, από τη Δήλο Αντίγραφο του 2ου αι. π.Χ. ενός πρωτοτύπου έργου γύρω στο 300 π.Χ.
Μαρμάρινο επιτύμβιο γυναικείο άγαλμα. Βρέθηκε στη Δήλο των Κυκλάδων. Η γυναικεία μορφή παριστάνεται στον τύπο της Μικρής Ηρακλειώτισσας. Φορεί μακρύ χιτώνα και ιμάτιο που καλύπτει όλο το σώμα και τα χέρια. Στα μαλλιά και στα ενδύματα διατηρούνται ίχνη χρωμάτων.
Ύψος 1,75 μ.
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot   




Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only