Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

ΕΝΑ ΜΥΘΩ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ



Ένας μύθος πάντα έχει κάτι να μας μάθει για τα μυστήρια της ζωής. Έτσι ο κόσμος κατασιγάζεται και ξεχνιέται.  Να μπορεί να προχωράει σε άλλες βάσεις και ίσως αποφεύγοντας και κάποια λάθη που έμαθαν μέσα από τους χαρακτήρες του  Μύθου. Είτε είναι για τα παράξενα φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν  στη φύση, η για την κοινωνία την ίδια, τον θάνατο και την αγάπη. Αν μεταφράσουμε το όνομα Μύθου, σημαίνει ιστορία. Η Μύθοι δεν έχουν εποχή ούτε χρονολογία, για αυτό και στη σήμερον εποχή είναι σύγχρονη. Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι  περιέχουν σύμβολα, με διάφορες σημασίες και αυτό προσθετή και ένα άλλο ενδιαφέρον κομμάτι που πρέπει να ανακαλύψεις και να εξερεύνησης,  το νόημα τον σύμβολον. Η μύθοι του Αίσωπου είναι η πιο ξακουστή και πάντα διαβάζονται με ενδιαφέρον. Μάλλον,  γιατί είναι για καθημερινούς ανθρώπους που κάνουν καθημερινά λάθη. 
Όλοι μας έστω και μια φορά έχουμε ακούσει η έχουμε διάβαση τους εξαιρετικούς "Μύθους" του Αισώπου. Όχι, μονό στην ενήλικη ζωής μας, αλλά και από τους γονείς που μας τους  διάβαζαν στην παιδική μας ηλικία πριν κοιμηθούμε. Είναι κάτι σαν "παράδοση" στην  κουλτούρα μας. Μέχρι και η ξένες κουλτούρες ακολουθούν τα διδάγματα του. Πόσο όμως έχουμε ενημερωθεί η διδαχτεί για τη ζωή του Αισώπου; Τον άνθρωπο τον ίδιο. Ποιος ήταν; 
Ένας συγγραφέας που ζούσε στην αρχαιότητα τον 6 αιώνα π. Χ, στην Αθήνα.Οπός η μύθοι του ήταν τόσο ενδιαφέροντες, έτσι και η ζωή του παρουσίαζε το ίδιο ενδιαφέρον.Ουσιαστικά είναι ο πατέρας του" Αρχαίου μύθου", ο πρώτος που ασχολήθηκε και ίδρυσε  αυτό το λογοτεχνικό είδος που στη σήμερον ημέρα ονομάζονται" παράβολες" - μικρές ιστορίες που αφηγούνται, φανταστικές η πραγματικές ιστορίες με μεταφορικό τρόπο η αλληγορικό. Εδώ να πούμε ότι δεν έγραφε ούτε μια λέξη, αλλά όλους τούς μύθους του, τους διηγούνταν προφορικά. 
Αν ψάξουμε για στοιχεία της ζωής του δε θα βρούμε πολλά στοιχεία κατά γεγραμμένα. Κάποιες ιστορικές καταγραφές δηλώνουν ότι ήταν ένας δούλος και η εμφάνιση του πολύ άσχημη, με μια καμπούρα να του χαρακτηρίζει. Πραγματικά, όμως η πραγματική εμφάνιση του άγνωστη. 
Το μόνο πράγμα για τον Αισώπου που μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά, είναι ότι, ήταν πολύ έξυπνος και εφευρετικός ως άνθρωπος και ακριβός με αυτά τα προσόντα που κατείχε, απέκτησε και την ελευθερία του. 
Ένας πασίγνωστος μύθος λέει: Το αφεντικό του Αισώπου σε ένα γεύμα, τον πλησίασαν και τον ανακοίνωσαν ότι αν δεν έπινε τη θάλασσα, θα έχανε όλα τα πλούτη του. Την άλλη μέρα εφόσον ήξερε ήταν κάτι ακατόρθωτο, φώναξε τον Αισώπου. Αφού  κατανόησε   το πρόβλημα του 
αφεντικού του, ο Αίσωπος του υποσχέθηκε ότι θα προστάτευε τη "τιμή" του. Μαζί την ίδια στιγμή πήγαν στην ακρογιαλιά στην οποία είχε μαζευτεί κόσμος, για να θαυμάσουν ένα γελοίο άνδρα να προσπαθεί να πιει  τη θάλασσα. 
Ο Αίσωπος έσπευσε γρήγορα να εξήγηση, το αφεντικό του δεν είχε πρόβλημα στο να πιει τη θάλασσα, άλλα για να εφαρμοστούν η κανόνες, έπρεπε να αδειάσουν όλα τα ποτάμια και ρυάκια που εκχύλιζαν στη θάλασσα. Η γνώση τους ήταν σχεδόν μηδαμινή στο πως ξεχώριζε η θάλασσα. Και έτσι με αυτόν τον τρόπο ο Αίσωπος έσωσε την τιμή του αφεντικού του. Αυτός με τη σειρά του, τον επιβράβευσε με την ελευθερία του. 
Ένας άνθρωπος που έδωσε τόσα πολλά στην εποχή του, και συνεχίζει ακόμα και στην εποχή μάς να είναι επίκαιρος. Είχε όμως ένα κακό τέλος, που το προκάλεσαν άλλοι. Σε όλες τις ιστορίες του, που αυτός ο ίδιος ήταν  πρωταγωνιστής, ήταν πάντα ο πιο έξυπνος από το αφεντικό του, και γενικά ο πιο ευφυείς από όλους. 
Αυτό και μόνο το προσόν, δεν του το συγχώρεσαν  ποτέ η Δελφική ιερείς που διέμεναν στο ναό του Απόλλων, γιατί  δεν επιτρεπόταν να είναι δούλος και έξυπνος μαζί, και  έτσι τον πέταξαν στη θάλασσα από τα βράχια. Η δικαιολογία τους ήταν ότι έκλειψε ένα χρυσό κύπελλο από τον ναό. Για αυτές της πράξεις τον ιερέων τους τιμώρησε ο Απόλλων. Έστειλε ασθενείς στους δούλους, που δεν ήταν αξιόλογη στον ναό. Πολλές η εικασίες για τον θάνατο του Αισώπου. 
Το πιο σημαντικό όμως από όλα, είναι ότι, το όνομα του τακτοποιήθηκε με την έλευση του μύθου στην Ελληνική λογοτεχνία. Και όχι άδικα. Ο Αίσωπος έπαιρνε θέματα και ιδέες από τη "λογοτεχνία" και δημιουργούσε τους μύθους τού. Στην εποχή του όλοι η μύθοι που δημιουργούσε τους εξέφραζε λεκτικά και όχι στο χαρτί με μολύβι, κάτι πολύ αξιόλογο και σημαντικό. Με το πέρασμα του χρόνου τακτοποιήθηκαν πολλή μύθοι με το όνομα του. Από αυτό και μόνο βγήκαν  συλλογές από 352 ενδιαφέρον και πρωτοτυπεί μύθοι, που ονομάστηκαν, "Του Αισώπου η μύθοι". 
Η μύθοι ως είδος περιστρεφόντουσαν γύρω από τα "ζώα", και όχι η τυπική μύθοι που ξέρουμε στην Ελληνική μυθολογία από θεούς και ήρωες. 
Έτσι ακριβώς παρατηρούσε τα ζώα και τα χαρακτηριστικά τον ζωών και τα παρομοίαζε με τους ανθρώπους. 
Οπός η" αλεπού "συνδέετε με πονηριά - ηρεμία, με τα  περιστέρια, προδοσία,  για τα φίδια. 
Σίγουρα αυτά τα χαρακτηριστικά τα βλέπουμε και στους ανθρώπους. Οι άνθρωποι βλέποντας αυτές της παρομοιάσεις, άρχισαν και αποκαλούσαν ο ένας τον άλλον, αλεπού, φίδι, λαγός κλπ. στην καθημερινότητα τούς. 
Η εικόνες των ζώων και φυτών είχαν  και παραβολική έννοια : 
Το "γαϊδούρι" έπαιρνε την έννοια του χαζού ανθρώπου, το" πρόβατο "έναν ακίνδυνο και ήπιο τόνο άνθρωπο, το" φίδι "κακός και εκδικητικός και ο" λύκος "κακός και σκληρός. Και έτσι με αυτόν τον σατιρικό τρόπο, ο Αίσωπος έθιγε ουσιώδεις ήθη της εποχής του. Με αυτόν τον τρόπο τής παρομοιάσεις τον ζώων και τον φυτών, καλμάριζε τούς επικριτές του, και πυροδοτούσε σύγχρονος την ενέργεια των ανθρώπων. 
Αυτός ο τρόπος εκφράσεις που χρησιμοποιούσε ο Αίσωπος πέρασε σε όλους τους αιώνες, και αισίως έφτασε  στην εποχή του σήμερα. Ξεκίνησε από τη" αρχαία Ελλάδα", βάδισε προς τη Ρώμη και το Βυζάντιο, και έφτασε στην αναγέννηση. 
Στη σήμερον εποχή η "Μύθοι του Αισώπου" είναι ένα δυνατό εργαλείο για να αποσκεπάσει και να θίξει της πικρίες του κόσμου στην κοινωνία μάς. Μπορεί να είναι σύντομος ο λόγος,  άλλα πάντα έχουν διδάγματα να μας διδάξουν. Στο χέρι το δικό μάς είναι να ανακαλύψουμε τον εαυτό μάς μέσα από της κρυμμένες εννοείς που μας παρουσιάζει ο συγγραφέας. "Ένας Μύθος, χίλιες εικόνες!" 

 ΠΗΓΗ  Γεωργουλα Παρασκευή

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    








Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only