Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ - Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι έχουν ανακαλύψει ένα Μεγάλο Βαπτιστήριο


Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ - Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι έχουν ανακαλύψει ένα Μεγάλο Βαπτιστήριο στον μεγαλύτερο χριστιανικό καθεδρικό ναό που κατασκευάστηκε ποτέ στον αρχαίο κόσμο. Μέσα σε αυτή την κατασκευή, οι αυτοκράτορες θα βάπτιζαν τα παιδιά τους πριν από 1.400 χρόνια. Εκτός από το βαπτιστήριο, οι αρχαιολόγοι 



πραγματοποίησαν και άλλες ανακαλύψεις στον ναό της Αγίας Σοφίας. Μεταξύ του 2004 και του 2018, οι ερευνητές ανακάλυψαν παλαιότερα άγνωστα κτήρια, τα ανακατασκευασμένα πατριαρχικά μέγαρα του ναού, ενώ, μάλιστα, εντοπίστηκε ένα σημείο όπου κάποτε στεκόταν ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας κατά τη διάρκεια τελετής, σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι επικεφαλής του έργου Ken Dark και Jan Kostenec σε πρόσφατα δημοσιευμένο βιβλίο τους «Hagia Sophia in Context: An Archaeological Reexamination of the Cathedral of Byzantine Constantinople» (Oxbow Books, 2019).

Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης. Κάτοψη.

Ο ναός, που κτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανός Α΄ το 537, είναι ένα οικοδόμημα με τρούλο που φθάνει σε ύψος 55 μ. πάνω από το έδαφος. Το 1453, ο Μωάμεθ Β΄, όταν κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη, μετέτρεψε τον ναό σε τζαμί, και τον 20ό αιώνα ο Κεμάλ Ατατούρκ σε μουσείο.


Πολλές ανακαλύψεις
«Η επιτόπια εργασία μας, μεταξύ 2004 και 2018, στην περιοχή γύρω από την εκκλησία του 6ου αιώνα ανακάλυψε νέες βυζαντινές κατασκευές προς βορρά, δυτικά και νότια», γράφουν ο Dark και ο Kostenec στο βιβλίο τους. Αυτές οι δομές περιλαμβάνουν «ίχνη της λευκής μαρμάρινης αυλής που περιέβαλλε κάποτε τον καθεδρικό ναό του 6ου αιώνα». Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης έναν χώρο που μπορεί να ήταν μια αρχαία βιβλιοθήκη που βρισκόταν κάτω από μια κατασκευή γνωστή ως η «μεγάλη αίθουσα». Με βάση το μέγεθός της, αυτή η βιβλιοθήκη θα μπορούσε να έχει φιλοξενήσει χιλιάδες κυλίνδρους, γράφουν ο Dark και ο Kostenec.

Αυτός ο θολωτός χώρος μπορεί να είναι τα ερείπια μιας αρχαίας βιβλιοθήκης που φιλοξένησε χιλιάδες κυλίνδρους, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ο χώρος βρίσκεται κάτω από έναν χώρο γνωστό ως η Μεγάλη Αίθουσα της Αγίας Σοφίας (φωτ.: Jan Kostenec / Oxbow Books, Ken Dark και Jan Kostenec 2019).

Πολλές από αυτές και άλλες ανακαλύψεις έγιναν μετά την αποκατάσταση των τμημάτων του ναού. Κατά τη διάρκεια αυτής της αποκατάστασης, οι αρχές αφαίρεσαν μερικά τμήματα από τον πιο πρόσφατα τοποθετημένο γύψο, αποκαλύπτοντας τα μεσαιωνικά και αρχαία υπολείμματα που βρίσκονται κάτω από τα ψηφιδωτά, τις τοιχογραφίες, τα γλυπτά, τα κεραμίδια και τα γκράφιτι, γράφουν ο Dark και ο Kostenec.

Ο τοίχος (με πράσινο τοίχωμα, που φαίνεται εδώ) είναι μέρος μιας ευθύγραμμης κατασκευής που βρίσκεται βόρεια του ναού της Αγίας Σοφίας. Αυτή η κατασκευή μπορεί να είναι τα ερείπια του Μεγάλου Βαπτιστηρίου, όπου τα παιδιά των αυτοκρατόρων (φωτ.: Jan Kostenec / Oxbow Books, Ken Dark και Jan Kostenec 2019).

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια κατασκευή γνωστή ως βορειοδυτικός προθάλαμος ήταν μέρος του ναού του 6ου αιώνα, που κτίστηκε από τον Ιουστινιανό, και δεν κατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς, όπως πιστευόταν έως τώρα. «Αναγνωρίζοντας ότι ο βορειοδυτικός προθάλαμος ήταν μέρος της Ιουστινιάνειας εκκλησίας σημαίνει ότι όλα τα προηγούμενα σχέδια της Αγίας Σοφίας είναι ατελή», γράφουν ο Dark και ο Kostenec. «Η ανακάλυψη ενός τόσο μεγάλου “νέου” μέρους της εκκλησίας της Ιουστινιάνειας Αγίας Σοφίας είναι γεγονός πρωτοφανές κατά τις τελευταίες δεκαετίες ... και αλλάζει σημαντικά το γνωστό σχέδιο αυτού του παγκοσμίου φήμης κτηρίου».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο βορειοδυτικός προθάλαμος, που εικονίζεται εδώ, κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ιουστινιανού Ι. Αρχικά, πιστευόταν ότι προστέθηκε πολύ αργότερα, κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (φωτ.: Jan Kostenec / Oxbow Books, Ken Dark και Jan Kostenec 2019).

Ο αυτοκράτορας στεκόταν εδώ
Στον βορειοανατολικό προθάλαμο, οι ερευνητές εντόπισαν ένα σημείο σε σχήμα δίσκου που κατασκευάστηκε από πορφυρίτη, είδος πυριγενούς βράχου, πάνω στον οποίο εικάζεται ότι θα στεκόταν ο αυτοκράτορας. «Σηματοδοτεί τη θέση όπου ο αυτοκράτορας στεκόταν σε μια από τις τελετές ή τις λειτουργίες της εκκλησίας. Καθώς είναι μέρος του αρχικού ορόφου της Ιουστινιάνειας Αγίας Σοφίας του 6ου αιώνα, τότε πρέπει να υποδηλώνει τη θέση όπου  προοριζόταν να στέκεται ο αυτοκράτορας», δηλώνουν ο Dark στο Live Science.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν αυτόν τον κύκλο από πυριγενή πετρώματα στην Αγία Σοφία. Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός θα είχα βάλει στο βράχο αυτό κατά τη διάρκεια μιας θρησκευτικής τελετής. (Εικόνα από τον Jan Kostenec, βιβλία Oxbow Copyright, Ken Dark και Jan Kostenec 2019)
Οι ερευνητές βρήκαν επίσης τα λείψανα λευκών μαρμάρινων πλακών, κάτι που υποδεικνύει ότι το εξωτερικό της Αγίας Σοφίας ίσως είχε καλυφθεί με περισσότερες πλάκες από ό,τι πιστευόταν έως τώρα. «Αυτό θα έδινε στο κτήριο μια εντυπωσιακά διαφορετική όψη όταν κατασκευάστηκε σε σύγκριση με τις επιφάνειες των κόκκινων τούβλων και των βαμμένων επιφανειών των τελευταίων αιώνων», γράφουν ο Dark και ο Kostenec. «Η επικάλυψη του χώρου γύρω από την εκκλησία και των εξωτερικών τοίχων με λευκές μαρμάρινες πλάκες θα αντανακλούσε το φως από τους τοίχους του κτηρίου, ενισχύοντας την ορατότητά του από απόσταση, δημιουργώντας συγχρόνως μια έντονη φωτεινή αίσθηση».

Ο κύκλος από πορφυρίτης, όπου στεκόταν ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Ιουστινιανός, κατά τη διάρκεια θρησκευτικής τελετής (φωτ.: Jan Kostenec / Oxbow Books, Ken Dark και Jan Kostenec 2019).

Θραύσμα λευκής μαρμάρινης πλάκας από το πάτωμα που βρισκόταν στην Αγία Σοφία, διακοσμημένο με εξάγωνο ή οκτάγωνο μέσα σε ορθογώνιο. Η έρευνα δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος της Αγίας Σοφίας ήταν επενδυμένο με λευκό μάρμαρο. (φωτ.: Jan Kostenec / Oxbow Books, Ken Dark και Jan Kostenec 2019).

Αυτή η τοιχογραφία παρουσιάζει ένα μεγάλο σταυρό σε έναν κύκλο που περιβάλλεται από γεωμετρικό σχέδιο. Βρέθηκε σε μια κατασκευή γνωστή ως ΒΑ ράμπα, (φωτ.: Jan Kostenec / Βιβλία Oxbow, Ken Dark και Jan Kostenec 2019).

Γεωμετρικό μωσαϊκό εντοπίστηκε το 2012 στο εσωτερικό του ναού στο επίπεδο του εδάφους. Είναι κατασκευασμένο από ένα μείγμα χρυσών και πράσινων χρωμάτων. Τα γεωμετρικά σχέδια που βρέθηκαν στο ψηφιδωτό περιλαμβάνουν σβάστικες, που χρησιμοποιούντο συχνά στον αρχαίο κόσμο (φωτ.: Jan Kostenec / Βιβλία Oxbow, Ken Dark και Jan Kostenec 2019).
 πηγη themata-archaiologias.


Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    





Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only