Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Αποτελούν πόλο έλξης και στολίδι της χώρας τα ελληνικά νησιά








Αποτελούν πόλο έλξης και στολίδι της χώρας μας, είναι πολλά, τα γνωρίζουμε από παιδιά και τα επισκεπτόμαστε ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι φυσικά τα νησιά μας. Αν και ακούμε το όνομα τους σχεδόν καθημερινά, όμως, έχετε αναρωτηθεί ποτέ από τι κρύβεται πίσω από την ονομασία κάθε νησιού; Το κουβάρι της προέλευσης της ονομασίας των νησιών μπλέκει πολλά νήματα όπως αυτά της ιστορίας, των μύθων, της γραμματικής και της γεωμορφολογίας τους. Ας δούμε κάποια από τα ελληνικά νησιά και τα ονόματά τους.

Αγκίστρι

Το μικρό διαμαντάκι του Σαρωνικού παλιά διέθετε την ονομασία Κεκρυφάλεια με την έννοια της κορφής του υφάλου. Τώρα πια αποκαλείται Αγκρίστρι ως το “αγκιστρωμένο” νησί στην Αίγινα.

Αίγινα

Η πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους, αποτελούσε το νησί Οινώνη κατά την αρχαιότητα. Σύμφωνα με το μύθο ο Δίας ερωτεύτηκε την ωραιότερη από τις είκοσι κόρες του θεού Ασωπού, την Αίγινα. Στο νησί Οινώνη, λοιπόν, ο Δίας ξεμονάχιασε την Αίγινα η οποία εκεί γέννησε το γιο τους Αιακό. Από τότε το νησί της απαγωγής της Αίγινας πήρε το όνομα της.

Ανάφη

Μια ονομασία που κατέχει το νησί εκ αρχαιοτάτων χρόνων με ρίζες από τη μυθολογία. Όταν οι Αργοναύτες επέστρεφαν στην πατρίδα τους από την Κοχλίδα έπεσαν σε μια τρομερή καταιγίδα. Παρασυρόμενοι από τα κύματα του ανοιχτού πελάγους παρακάλεσαν τον θεό Απόλλωνα για την σωτηρία τους. Ο θεός Απόλλωνας τότε με έναν κεραυνό φώτισε το δρόμο τους εμφανίζοντας παράλληλα ένα νησί όπου μπόρεσαν να αγκυροβολύσουν. Στο νησί της σωτηρίας τους, λοιπόν, οι Αργοναύτες ανήγειραν βωμό προς τιμήν του θεού Απόλλωνα με το προσωνύμιο «Αιγλήτης» δηλαδή αυτός που λάμπει. Το νησί αυτό, λοιπόν, που έλαμψε και τους έσωσε το ονόμασαν “Ανάφη” από το ρήμα Αναφαίνω.

Αλόννησος

Από το όνομα Ίκος που κατείχε στα αρχαία χρόνια το νησί της Αλλοννήσου πήρε το σύγχρονο όνομα της από το βασιλιά Όθωνα το 1938. Η σημασία του νέου ονόματος είναι ένα νησί στη μέση της θάλασσας από τις λέξεις “αλς= θάλασσα” και νησί!

Αμοργός

Το νησί του απέραντου γαλάζιου κατά την αρχαιότητα ήταν γνωστό για τα καλύτερης ποιότητας αμοργιανά ιμάτια από το φυτό αμόργη, από τα οποία φτιάχνονταν οι καλύτεροι χιτώνες. Από αυτό το εξαίρετο λινάρι πήρε λοιπόν το όνομα του το ιδιαίτερο αυτό νησί.


ονομασία
Πηγή εικόνας: enandro.gr

Άνδρος

Ο Ραδάμανθης, αδερφός του Μίνωα, ο οποίος θεωρείτο ο πιο δίκαιος άνθρωπος του κόσμου, κριτής του Κάτω Κόσμου -μετά θάνατον- αποφάσισε να χαρίσει ένα ολόκληρο νησί σε αυτόν που ενέκρινε ως τον σπουδαιότερο μάντη της εποχής. Το όνομα του μάντη αυτού ήταν Άνδρος εξ ου και το όνομα του νησιού.

Αστυπάλαια

Ο συνδετικός κρίκος Κυκλάδων και Δωδεκανήσων αποτελούσε κάποτε κομβικό σημείο των ναυτικών κατέχοντας μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του Αιγαίου κι από τους σημαντικότερους ναυστάθμους. Έτσι η μια εκδοχή της προέλευσης του ονόματος του νησιού υποστηρίζει ότι είναι προς τιμήν των παλαιών άστεων του Αιγαίου που βρίσκονταν εκεί. Η δεύτερη εκδοχή υποστηρίζει ότι προέρχεται από την αδερφή της Ευρώπης, Αστυπάλαια.

Εύβοια

Στις πεδιάδες του μεγάλου νησιού της Εύβοιας υπήρχα κάποτε αγέλες βοδιών των καλύτερων όπως αποκαλύπτει και το όνομα (ευ= καλός και βους= βόδι). Το νόμισμα της Εύβοιας στην αρχαιότητα άλλωστε απεικονιζόταν μια αγελάδα.

Ζάκυνθος

Σύμφωνα με το μύθο μετά το πέρας της τρωικής εκστρατείας, ο Ζάκυνθος, γιος του πρίγκιπα Τρώα, γενάρχη των Τρώων, έφυγε από την Τροία με τον λαό του και κατοίκησαν σε ένα νησί που έφερε μετέπειτα το όνομα του.


ονομασία
Πηγή εικόνας: http://alepou-of-zante.blogspot.com

Ιθάκη

Το νησί της Ιθάκης έχει μακρόστενο σχήμα και το όνομα της δηλώνει ακριβώς αυτό μακρόστενος από το επίθετο «ιθύς= ευθύς».

Κέρκυρα

Όταν ο Ποσειδώνας ερωτεύτηκε την νύμφη Κέρκυρα, κόρη του ποταμού Ασωπού, την πήγε σε ένα νησί όπου του έδωσε το όνομα της. Εκεί η Κέρκυρα γέννησε το γιο της Φαίακα γενάρχη των Φαιάκων. Πολλοί από την άλλη υποστηρίζουν ότι η ετοιμολογία του ονόματος Κέρκυρα συνδέεται με τη λέξη «κορυφώ» λόγω της ιδιαίτερης ακρόπολης του νησιού εξ ου και το όνομα Corfu.
http://bit.ly/2kjlkot Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. ⭐Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...►

Κεφαλονιά

Ο Κέφαλος, γιος του Διονύσου και Αθηναίος αρχηγός, εξορίστηκε από την Αθήνα για κάποιο φόνο σε ένα νησί. Έτσι αποτέλεσε τον πρώτο ηγεμόνα του νησιού στο οποίο έδωσε και το όνομα του.


ονομασία
Πηγή εικόνας: “Kefallinias old photos, Κεφαλονιά, φωτογραφίες από τα περασμενα χρονια” ομάδα στο Facebook

Κρήτη

Κρήτη σημαίνει δυνατή και ισχυρή όπως ήταν και είναι το νησί από την αρχαιότητα με ετυμολογική ρίζα στη λέξη κραταιή δηλαδή αυτή που αποτελεί κράτος.

Κύθηρα

Η θεά της ομορφιάς και του έρωτα Αφροδίτη μητέρα του θεού Έρωτα έδωσε το όνομα στο νησί ως προστάτιδα του. Σε αυτό την αποκαλούσαν με το προσωνύμιο Κυθήρια ή Κυθέρεια, από το ρήμα «κεύθω», το οποίο σημαίνει «κρύπτω τον έρωτα στην κοιλία».

Λέρος

Ένα νησί που πήρε την ονομασία του λόγω της γεωμορφολογίας του, που είναι επίπεδη με χαμηλά βουνά. Έτσι η λέξη «λέρος» στα αρχαία ελληνικά σημαίνει ομαλός.

Μύκονος

Όπως αποκαλύπτουν επιγραφές και νομίσματα που βρέθηκαν επώνυμο ήρωα Μύκονο, απόγονο του μυθικού βασιλιά της Δήλου Ανίου, γιου του Απόλλωνος και της νύμφης Ροιούς, κόρης του Διονύσου.

Νάξος

Ως το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων το νησί αποκαλούνταν παλαιότερα Δια από το όνομα του μεγαλύτερου των Θεών. Όταν όμως αποίκησε στο νησί ο ήρωας Νάξος, Γιος του Ενδημίωνα του εραστή της Σελήνης, μετονομάστηκε σε Νάξος.

Παξοί

Παξοί από το πάθος, καθώς εκεί ζούσαν το ερωτικό τους πάθος ο θεός Ποσειδώνας με την νύμφη Αμφιτρίτη. Για να την κάνει δική του ο Ποσειδώνας ύψωσε με την τρίαινα του κι έτσι έκοψε ένα κομμάτι από την Κέρκυρα που το τοποθέτησε νοτιότερα της κι εγένετο οι Παξοί.


ονομασία
Πηγή εικόνας: lifo.gr

Πάρος

Το νησί της Πάρου διαθέτει υπέροχες παραλίες κι αυτό υποδηλώνεται κι από το ίδιο του το όνομα που σημαίνει παραλία.

Ρόδος

Το νόμισμα της Ρόδου κατά την αρχαιότητα απεικόνιζε από την μια πλευρά τον θεό Ήλιο και από την άλλη το ιερό λουλούδι του, το ρόδο. Έτσι το όνομα του νησιού συσχετίζεται με το λουλούδι και την ιερότητα του για το Ήλιο.

Χίος

Στο νησί αυτό γεννήθηκε η κόρη του Ποσειδώνα, Χιόνη, από την οποία πήρε το νησί το όνομα του. Όταν γεννήθηκε το μωρό εκεί, χιόνισε, ενώ, όταν ο Ποσειδώνας έφτασε στο έρημο νησί να δει το μωρό, το χιόνι έκανε τα εδάφη του εύφορο.


ονομασία
Πηγή εικόνας: aplotaria.gr

Κι αυτή ήταν μόνο μια γεύση της πλούσιας ιστορίας των ονομάτων των νησιών μας καθώς είναι πολλά με καθένα τη δική του ιδιαίτερη προέλευση, μύθους και ιστορία
Από πού προήλθε το όνομα από τα νησιά του Αργοσαρωνικού; Αρχαίοι θεοί, μυθικοί βασιλιάδες και βασίλισσες, εμβληματικές φιγούρες της ιστορίας, μορφολογικά αλλά και γεωλογικά χαρακτηριστικά, αποτέλεσαν έμπνευση για την ονομασία πολλών ελληνικών νησιών. Τι σημαίνει «πόρος»; Ποια ήταν η Αίγινα; Έχει σχέση η Ύδρα με τη λέξη ύδωρ; Ταξιδεύουμε στην ενδιαφέρουσα ονοματολογία των νησιών του Αργοσαρωνικού και εξερευνούμε τις ετυμολογίες τους.
http://bit.ly/2kjlkot Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. ⭐Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...►
ΑΙΓΙΝΑ
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το νησί της Αίγινας οφείλει την ονομασία της στη νύμφη Αίγινα. Tην ερωτεύτηκε ο Δίας και την απήγαγε στο ακατοίκητο τότε νησί Οινόη ή Οινώνη, τη σημερινή Αίγινα. Η Αίγινα ήταν η ομορφότερη από τις είκοσι κόρες του ποταμού θεού Ασωπού. Έτσι το νησί πήρε το όνομα του από την όμορφη νύμφη, την οποία εγκατέστησε εκεί ο Δίας για να την κρύψει από την οργή της Ηρας. Από την ένωσή τους προήλθε ο βασιλιάς της Αίγινας Αιακός, ο μυθικός βασιλιάς της Αίγινας και περιώνυμος γενάρχης των Αιακιδών. Πρόκειται για το μόνο όνομα από τα νησιά του Αργοσαρωνικού που δεν επηρεάστηκε από γεω-μορφολογικούς παράγοντες.
ΥΔΡΑ
Άρρηκτα συνδεδεμένη με την αρχαία λέξη «ύδωρ». Tο όνομα της Ύδρας οφείλεται στα άφθονα νερά που ανάβλυζαν από τις γάργαρες και πλούσιες πηγές που είχε στην αρχαιότητα. Οι ιστορικοί αναφέρουν το νησί με το όνομα Υδραία και σύμφωνα με τα αρχαιολογικά δεδομένα, η εποίκιση στο νησί ανάγεται στους πολύ προ της Ομηρικής περιόδου χρόνους, δηλαδή στην Ύστερη Νεολιθική εποχή (3000 - 2600 π.Χ.).
.Ξέρατε ότι ο Νάξος ήταν ο θρυλικός ηγεμόνας των πρώτων αποίκων του ομώνυμου νησιού; Το ίδιο ήταν και ο Πάρος, για την Πάρο, ο Θάσος για την Θάσο, ο Ζάκυνθος για την Ζάκυνθο και ο Κέφαλος για την Κεφαλονιά. Γνωρίζατε ότι Κρήτη ονομαζόταν μία από τις νύμφες των Εσπερίδων, που φύλαγαν τα χρυσά μήλα στον κήπο των θεών, στη χώρα του Άτλαντα; Η δε Σύμη ήταν μία άλλη νύμφη, συζύγου του Γλαύκου, πρώτου κάτοικου του νησιού, ενώ ο Φολέγανδρος ήταν γιος του Μίνωα.
Το ότι έπαιξε η αρχαία ιστορία ρόλο στην ονομασία των ελληνικών νησιών δεν μας κάνει εντύπωση. Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζουν ονόματα νησιών που η ιστορία τους προσπερνά μία εμβληματική -και πιθανώς μυθική- φιγούρα. Όπως τα παρακάτω:
Σύρος: Το όνομα Σύρος προέρχεται από τους πρώτους κατοίκους του νησιού, τους Φοίνικες. Σήμερα υπάρχουν δύο εκδοχές για την ονομασία αυτή. Σύμφωνα με την πρώτη, το όνομα προέρχεται από τη λέξη «ουσύρα» που σημαίνει ευτυχής, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη, προέρχεται από το «συρ» που σημαίνει βράχος.
Σκύρος: Το νησί πήρε την ονομασία του από το άγριο πετρώδες έδαφός του. «Σκίρον» ή «σκύρον» σημαίνει «συντρίμμια πέτρας».
Ανάφη: Η Ανάφη διατήρησε αναλλοίωτο το όνομά της από την αρχαιότητα και μάλιστα από την αρχαία μυθολογία. Σύμφωνα με αυτήν, οι Αργοναύτες επιστρέφοντας στη πατρίδα τους από την Κολχίδα έπεσαν σε καταιγίδα και παρασύρθηκαν στο ανοικτό πέλαγος, όπου ναυαγοί πλέον στη θάλασσα άρχισαν να εκλιπαρούν τον θεό Απόλλωνα να τους σώσει. Ο Απόλλωνας ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις τους διέχυσε φως υπό μορφή κεραυνού οπότε είδαν μπροστά τους να ξεπροβάλει από τη θάλασσα ολόκληρο νησί το οποίο κατάφεραν να προσεγγίσουν. Εκεί οι Αργοναύτες ανήγειραν βωμό προς τιμή του Απόλλωνα του «Αιγλήτη» (= αυτού που λάμπει, Αίγλη) και ονόμασαν το νησί Ανάφη (εκ του ρήματος αναφαίνω).

Μύκονος: Η ονομασία Μύκονος, γνωστή από αρχαία νομίσματα και επιγραφές, αποδόθηκε από την παράδοση στον επώνυμο ήρωα Μύκονο, απόγονο του μυθικού βασιλιά της Δήλου Ανίου, γιου του Απόλλωνος και της νύμφης Ροιούς, κόρης του Διονύσου.
Σαντορίνη: Το όνομα της νήσου «Θήρα» προέρχεται από τον αρχαίο Σπαρτιάτη Θήραν που αποίκησε πρώτος το νησί. Το δε όνομα «Σαντορίνη», όμως, προέρχεται από τους διερχόμενους Φράγκους Σταυροφόρους οι οποίοι κατά το πέρασμα τους στέκονταν για ανεφοδιασμό κοντά σε εκκλησία της Αγίας Ειρήνης (Σάντα Ειρήνη) η οποία υπήρχε στο νησί.
Ικαρία: Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την προέλευση της ονομασίας του νησιού. Μία από αυτές αναφέρεται στην φοινικική ρίζα «-καρ» και στον λαό των Κάρων, της Μικράς Ασίας. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, όμως, το νησί ονομάζεται Ικαρία από τον μύθο του θρυλικού Ικάρου, που με τον θάνατό του εκεί έδωσε το όνομά του στο Ικάριο πέλαγος.
Σκιάθος: Το όνομα της Σκιάθου, φημολογείται ότι προέρχεται από τις λέξεις «σκιά» και «Άθως», καθώς το νησί βρίσκεται γεωγραφικά -και μεταφορικά- στην σκιά του Αγίου Όρους.
Λήμνος: Η λέξη Λήμνος κατά μία εκδοχή -των φοινικιστών- είναι φοινικική και σημαίνει λευκή, άσπρη, λαμπερή. Όμως ουδεμία σχέση μπορεί να έχουν αυτές οι ονομασίες με το ηφαιστειογενές νησί. Άλλες εκδοχές υποστηρίζουν πως το όνομα Λήμνος προέρχεται είτε από την ομηρική λέξη «λήιον», που προσδιορίζει το σπαρμένο χωράφι, τον αγρό, ή από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις «ληίς» (που σημαίνει κοπάδι) + «μήλο» (που σημαίνει πρόβατο), δηλαδή νήσος κοπαδιών αιγοπροβάτων. Η τελευταία αυτή εκδοχή φέρεται και η επικρατέστερη, επειδή η Λήμνος είναι το πεδινότερο νησί του Αιγαίου με μεγάλη παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ήδη από την αρχαιότητα.
Ρόδος: Από την αρχαία εποχή έχει επικρατήσει ο συσχετισμός του ονόματος με το ομώνυμο λουλούδι, ιερό στον θεό Ήλιο. Γι’αυτό και τα νομίσματα της Ρόδου παρίσταναν από το ένα μέρος του κεφάλι του Ήλιου και από το άλλο το Ρόδον.
Πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι ο μύθος της νύμφης Κέρκυρας συνδέεται ετυμολογικά με την λέξη «κορυφώ» από την ακρόπολη που βρίσκεται απέναντι από το σημερινή πρωτεύουσα. Από την λέξη «κορυφώ» προήλθε στην συνέχεια η λατινογενής ονομασία Corfu, με την οποία είναι γνωστό το νησί στο εξωτερικό.

http://bit.ly/2kjlkot Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. ⭐Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...►
Πηγές:
  • alfavita.gr
  • aegina.com.gr
  • flashnews.gr
Σύνταξη κειμένου: Μάρω Σαμαρά
Επιμέλεια κειμένου: Ελευθερία Σακελλαρίου
https://onedaycruise.g


http://bit.ly/2kjlkot    Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► 

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only