Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Ομιλία του αρχαιολόγου Ανδρέα Γ. Βόρδου με τίτλο: «Τραπεζά Αιγίου

Ομιλία του αρχαιολόγου (Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας) Ανδρέα Γ. Βόρδου με τίτλο: «Τραπεζά Αιγίου - Η ανασκαφή μια Αχαϊκής Μητρόπολης». 

Στο πλάτωμα της Τραπεζάς ερευνάται από το 2007, ο πυρήνας μιας αρχαίας Αχαϊκής πόλης, η οποία, πιθανόν ταυτίζεται με τις Ρύπες, μητρόπολη του Κρότωνα κατά τον αποικισμό του 8ου αι. π.Χ. Η ανασκαφή έχει αποκαλύψει έως τώρα, στην ίδια θέση, δύο διαδοχικούς ναούς του 6ου αι. και κάτω από αυτούς, τη θεμελίωση ενός πολύ μεγάλου κτιρίου του 8ου αι. για το οποίο διαπιστώθηκε και λατρευτικός χαρακτήρας.

Τα μνημεία αυτά, όπως και άλλα κτίρια του τεμένους στο στάδιο της ανασκαφής, σε συνδυασμό με την έρευνα μυκηναϊκών και γεωμετρικών τάφων, μαρτυρούν μια ομαλή μετάβαση στην περίοδο των ιστορικών χρόνων αλλά και μια δυναμική, πρώιμη αστικοποίηση στο τοπίο της Αχαΐας.

Από τα ευρήματα της ανασκαφής, ιδιαίτερη θέση καταλαμβάνουν τα γλυπτά που κοσμούσαν τα αετώματα του εκατόμπεδου υστεροαρχαϊκού ναού. Λαξευμένα σε ασβεστόλιθο, αποτελούν ίσως τις πληρέστερα σωζόμενες αετωματικές συνθέσεις σε «μαλακό λίθο».


Ο ναός βρίσκεται στο κέντρο ενός οροπεδίου, σε υψόμετρο 440 μ. περίπου, δίπλα στο χωριό Κούμαρη Αιγιαλείας, 6 χλμ. έξω από το Αίγιο. Αποτελεί τον πυρήνα μιας οχυρωμένης ακρόπολης, η οποία πιθανόν να ταυτίζεται με την πόλη των αρχαίων Ρυπών, η οποία άκμασε κατά τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους, και ήταν μητρόπολη του αρχαίου Κρότωνα στην Κ. Ιταλία.

Ο ναός είναι δωρικός, περίπτερος εκατόμπεδος, ένας από τους πληρέστερα σωζόμενους στην Αχαΐα. Οι διαστάσεις του στο επίπεδο της ευθυντηρίας είναι 31,56 Χ 16,72 μ. Το υλικό κατασκευής του είναι σταχτόχρους ψαμμίτης, εύθριπτος και ιδιαίτερα ψαθυρός. Από ψαμμίτη αποτελείται και η ανωδομή του, όπως μαρτυρά το πλήθος των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών στην ευρύτερη περιοχή. Η κρηπίδα του αποτελείται από δύο αναβαθμούς, ο δεύτερος ανήκει στο στυλοβάτη.
Τα ερείπια του ναού που σήμερα προστατεύονται από στέγαστρο
Πληρέστερα σώζεται η βόρεια μακρά πλευρά της περίστασης, ενώ η ανατολική υπέστη τη μεγαλύτερη λιθαρπαγή κατά τους νεότερους χρόνους. Από το σηκό σώζεται η θεμελίωση των τοίχων του, καθώς και ένας ακέραιος λίθος του τοιχοβάτη. Στο δάπεδο του πρόναου διαπιστώθηκε στρώση ασβεστοκονιάματος. Οι λίθοι της κρηπίδας συνδέονται με συνδέσμους διπλού του.

Ο ναός διέθετε γλυπτό διάκοσμο από τον οποίο σώζονται περισσότερα από 250 κομμάτια, καθώς και πολλά στοιχεία από διαφορετικές κεραμώσεις της στέγης. Μέχρι στιγμής δεν προέκυψε το όνομα της λατρευόμενης θεότητας.

Ο ναός περιβάλλεται από θεμέλια και άλλων οικοδομημάτων που ανήκουν στο ιερό. Μόνον από την ποιότητά τους αλλά και από την κεράμωση του οικοδομήματος μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα, ότι επρόκειτο για ένα από τα σημαντικότερα ιερά στην βορειοδυτική Πελοπόννησο.
Εύρημα από την Τραπεζά Αιγίου 
Στα θεμέλια του ναού το 2013 ανακαλύφθηκε ότι υπήρχε άλλος αρχαίος ναός της Γεωμετρικής εποχής, ενώ εντοπίστηκε ένα άλλο κτίσμα με ανωδομή από ωμές πλίνθους, που σώζεται σε ύψος τεσσάρων δόμων και θεμέλια από αργολιθοδομή. Επίσης, εντοπίσθηκαν θυσίες με πυρές επιβεβαιώνοντας τον λατρευτικό χαρακτήρα και αυτού του κτιρίου.

ΠΗΓΗ https://www.patramou.gr/eidisi/koinonia/10013/gia-tin-anaskafi-stin-trapeza-aigioy



Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only