Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΡΩΜΑΣ: Ο ΜΠΑΡΜΠΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ


 Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι [η ιστορία] είναι «μέχρι κεραίας» αληθινή, γιατί την άκουσα από το στόμα του πρωταγωνιστή της. Άρχισε πολύ πριν από τον παγκόσμιο πόλεμο, εδώ στην Αθήνα στ’ Ανάκτορα τού Γεωργίου Β' και ο στρατηγός που μου τη διηγήθηκε ήταν τότε υπασπιστής.

Κάποιο πρωινό λοιπόν, τον πληροφορήσανε ότι ένας γέρος χωρικός ζητούσε να μιλήση στο Μεγαλειότατο. Αμέτρητες φορές τον είχαν κιόλας διώξει, αλλά αυτός ξαναγύριζε με αφάνταστη επιμονή. Ο αφηγητής μας σκέφτηκε ότι θα ήταν κανένας παλαιός πολεμιστής, που θα ζητούσε βοήθημα και διέταξε να τον φέρουν στο γραφείο του. Πραγματικά, ύστερα από λίγο παρουσιάστηκε μπροστά του ένα αιωνόβιο γεροντάκι, που του ζήτησε να τον εισαγάγει αμέσως στο Βασιλιά: «Ήταν απόλυτη ανάγκη!» .
Ο στρατηγός μας (συνταγματάρχης τότε) έβαλε το χέρι στην τσέπη για να βγάλη κανένα πενηντάρικο, αλλά ο γέρος τον σταμάτησε, διαβεβαιώνοντάς τον ότι δεν είχε ανάγκη από λεφτά. «Τι να τα κάνω τα λεφτά; πρόσθεσε περιφρονητικά! Εκείνο που θέλω είναι να βγάλω ένα βάρος από την ψυχή μου! Κάθε βράδυ μού παρουσιάζονται διάφοροι άγγελοι και μου λένε ένα σωρό πράγματα για την Ελλάδα και τη Μοίρα της! Πρέπει επί τέλους να δω το Βασιλιά να του τα πω για να πάρη τα μέτρα του και να ησυχάσω και γω!».
Ο υπασπιστής κατάλαβε τότε ότι είχε να κάνη με έναν παλαβό και για να δώση τόπο στην οργή άρχισε να κουβεντιάζη μαζί του και να τον ρωτάη λεπτομέρειες σχετικές με τα δράματά του. Κινδύνους φρικτούς έβλεπε μελλοντικά ο μπάρμπα-Δημήτρης! Εχθροί θα κατακλύζανε την Ελλάδα και ο Βασιλιάς έπρεπε να φροντίση για το στρατό, την αεροπορία και τα σύνορα.
«Καλά, τον ρώτησε ο υπασπιστής, εμείς έχουμε πια συμμαχία με τους Τούρκους...».
«Δεν πρόκειται γι’ αυτούς, τον διέκοψε ό μπάρμπα-Δημήτρης, άλλοι είναι οι εχθροί πού θα μας χτυπήσουνε: Φράγκοι, Ιταλοί...». Ο στρατηγός χαμογέλασε μ’ επιείκεια και τον ρώτησε για να κάνη χάζι:


«Καλά, μπάρμπα-Δημήτρη, και πότε θα συμβούν αυτά τα τρομερά πράγματα που μου λες;»
Ο γέρος σκέφτηκε μια στιγμή και ύστερα τον πληροφόρησε: «Όταν οι φούστες των γυναικών φτάσουνε στο γόνατο!».
Το πράγμα είχε λάβει πια μια φαιδρή όψη και ο υπασπιστής, κατενθουσιασμένος από τον επισκέπτη, του πρόσφερε καφέ, τσιγάρο κι’ έπιασε ψιλή κουβέντα μαζί του.
Και τι δεν πληροφορήθηκε από το γέρο-Ιερεμία του! Ότι πρέπει να γίνουν αποθήκες τροφίμων στην Πελοπόννησο, γιατί θα πεθαίνουν οι Έλληνες στην πείνα. Ότι ή δραχμή θα καταργηθή και θα επικρατήσει γενικά η αγγλική λίρα, ότι τελικά θα νικήση η Αγγλία, ότι... Τα πιο απίθανα τέλος πάντων κωμικά πράγματα!
Κάποια στιγμή όμως έφθασε και η ώρα τού αποχωρισμού και ο γεροντάκος, ενθουσιασμένος από την υποδοχή και βέβαιος ότι την ίδια ημέρα ο Βασιλιάς θα μάθαινε τα πάντα και θα «λάβαινε τα μέτρα του», ξεκίνησε ήσυχος πια για το χωριό του.
Πέρασαν μερικά χρόνια από τότε. Ειρήνη βασίλευε στην Ευρώπη και ο υπασπιστής μας βρισκότανε τώρα στρατιωτικός ακόλουθος σε μια από τις σημαντικώτερες πρεσβείες μας. Ένα βράδυ, λοιπόν, σε μια δεξίωση, άκουσε κάποιον διπλωμάτη, που μόλις είχε φτάσει από το Παρίσι, να διαβεβαιώνη τις κυρίες ότι «οι φούστες εφέτος θα φτάσουνε στα γόνατα». Ο στρατηγός μας ένοιωσε ταραχή ανεξήγητη ακούγοντας την αθώα αυτή φράση. Κάπου στο βάθος του υποσυνειδήτου κάποιος «κώδων κινδύνου» χτύπησε: τα είχε ξανακούσει τα ίδια λόγια και κάτι δυσάρεστο σημαίνανε, αλλά πού και τι;
Στενοχωρημένος γύρισε σπίτι του και έπεσε να κοιμηθή. Κάθε τόσο όμως ξυπνούσε και στ’ αυτιά του αντηχούσε ή μοιραία φράση: «Οι φούστες φέτος θα φτάσουνε στα γόνατα!» Δύσθυμος σηκώθηκε το άλλο πρωί και μονάχα κατά το μεσημέρι ανέβηκε στην επιφάνεια τής μνήμης, σαν αεροφυσαλίδα σε ποτήρι νερό, η θύμηση τού μπάρμπα-Δημήτρη! Άρχισε τότε να παρακολουθή τα γεγονότα με προσοχή και να τα συνδυάζη με τις αλλοπρόσαλλες προφητείες τού χωρικού. Κάθε μήνας που περνούσε έβγαινε και μια αληθινή! Τέλος ο στρατηγός μας βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση ν’ αντιμετωπίση το δίλημμα αν έπρεπε ή όχι ν’ αναφέρη στην προϊσταμένη του αρχή τις... υπόλοιπες προφητείες τού μπάρμπα-Δημήτρη, για να λάβουνε οι υπεύθυνοι τα μέτρα τους. Φοβήθηκε τη γελοιοποίηση και την πρόταση εισαγωγής του στο... Δρομοκαΐτειο και σιώπησε.

Ύστερα όμως από την Ιταλική επίθεση δεν μπόρεσε να κρατηθή κι’ έγραψε σ’ ένα φίλο του εδώ (γνωστό πολιτευόμενο με μεγάλη τότε ισχύ) να μάθη πού βρίσκεται ο μπάρμπα-Δημήτρης κι αν ζη. Η συνέχεια αποτελεί πια κωμικό σκετς.
Διάλογος στο τηλέφωνο μεταξύ Αθηνών και ξένης πρωτευούσης:
«Τον βρήκατε;».
«Τον βρήκαμε!».
«Τι σας είπε για την Τουρκία, θα βγη;»
«Όχι!».
«Πώς, όχι; Γιατί δεν θα βγη;».
«Δεν μας είπε ότι δεν θα βγη!».
«Τι σας είπε;».
«Τίποτα!».
«Πώς τίποτα!!!;;»
«’Έπαθε ραμολιμέντο και δεν αρθρώνει λέξη! Τελεία και παύλα!».
Έτσι έκλεισε το τρίτο μάτι μπάρμπα-Δημήτρη!
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΡΩΜΑΣ(1906-1981), ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 21-1-55

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΡΩΜΑΣ: Η ΖΑΚΥΝΘΙΝΗ ΓΚΛΟΡΙΑ
«Μόλο που με τυραννάει πάντοτε ο φόβος της κοινοτοπίας, δεν μπορώ ν’ αρχίσω τούτο το Πασχαλιάτικο χρονικό δίχως ν’ αναφέρω την μυριοειπωμένη, αλλά και τόσο αναλλοίωτα αληθινή, τερτσίνα του Δάντη: Nessun magior dolor «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη θλίψη από το να θυμάσαι, όταν δυστυχείς, τα ευτυχισμένα χρόνια»!
Γιατί πραγματικά αν η Μεγάλη εβδομάδα συγκινεί κάθε χριστιανό, από την Πολυνησία ως το Oμπεραμεργκάου, εμάς, τους νεοέλληνες ορθόδοξους, μας δονεί ακόμα περισσότερο επειδή συνδυάζεται παράδοξα με τις τραγικότερες στιγμές της ιστορίας μας. Από την έξοδο του Μεσολογγίου ως την πρόσφατη κατάληψη της Αθήνας από τους Γερμανούς πολλές, πάρα πολλές, είναι οι «σημαδιακές» στην ιστορία μας μεγαλοβδομαδιάτικες ημέρες.
Τώρα βέβαια ένας ψυχρός υλιστής, από εκείνους που πιστεύουνε ακράδαντα ότι υπάρχει μια ορθολογιστική εξήγηση για κάθε μεταφυσικό μυστήριο, θα χαμογελάσει διαβάζοντας τις παραπάνω γραμμές.
Το Πάσχα, θα μας πληροφορούσε, συμπίπτει με την Άνοιξη και είναι γνωστό ότι οι μεγάλες στρατιωτικές επιθέσεις γίνονται πάντοτε την εποχή αυτή! Μάη πήρε και ο Μωάμεθ την Πόλη και μονάχα από μια σύμπτωση δεν έτυχε η τραγωδία αυτή να λάχει Μεγαλοβδομαδιάτικα! Ο όρος «επίθεσις της Ανοίξεως» είναι δα αρκετά γνωστός σε όλους μας!
Δύσκολα μπορεί κανείς να συζητήση μ’ εκείνους που νομίζουνε ότι ο μηχανισμός του Σύμπαντος είναι τόσο απλός ώστε να μπορούνε να τον συλλάβουνε και να τον ερμηνεύσουνε με την ανθρωπόμορφη λογική του μπακάλη της γειτονιάς. σε μια τέτοια περίπτωση το μόνο επιχείρημα που έχει κάποια αξία είναι ότι τα πιο τετράγωνα μυαλά που έβγαλε η ανθρωπότης, εκείνα ακριβώς που προωθήσανε την επιστήμη στα ακραία της όρια, καταλήξανε κάποια στιγμή να παραδεχτούνε την ύπαρξη κάποιας υπέρτερης δύναμης, δηλαδή του Θεού.
Ένας φυσικομαθηματικός σαν τον Αϊνστάιν που στοχάστηκε, επιβεβαίωσε πειραματικά και διατύπωσε μαθηματικά έννοιες κυριολεκτικά ασύλληπτες στον «κοινό νου», κατέληξε στην βεβαιότητα ότι το σύμπαν ούτε δημιουργήθηκε κι ούτε και λειτουργεί χάρις σε μια ευτυχή αλυσίδα συμπτώσεων, αλλά ότι αυτή η ύπαρξή του προϋποθέτει εκείνη ενός Θεού.
΄Οταν λοιπόν σε παρόμοια συμπεράσματα καταλήγουνε σοφοί σαν τον Αϊνστάιν, αστρονόμοι σαν τον Φλαμαριόν και τον Τζήνς (για ν’ αναφέρουμε δυο ακόμα ονόματα στην τύχη) θαρρώ ότι είναι τουλάχιστο κωμικό να στηρίζεται κανείς στη λιλιπούτεια λογική του για να επιβεβαιώνει το αντίθετο.
Όμως αυτή η «παρένθεση» με απομάκρυνε από το καθαυτό θέμα μου και μόλις που περισσεύει χώρος για να το ολοκληρώσω. Τονίζοντας ότι για μας τους Ορθοδόξους Έλληνες η Μεγάλη Εβδομάδα εκτός από την θρησκευτική κατάνυξη μας χαρίζει ακόμα μια δυνατή συγκίνηση ξαναφέρνοντας στο νου τις αμέτρητες περιπέτειες της φυλής μας, ήθελα να καταλήξω κάπου αλλού.
Συγκεκριμένα δηλαδή στο γεγονός ότι για μας τους Ζακυνθινούς που χάσαμε τη μορφή, αν όχι τη γη, της πατρίδας μας, η συγκίνηση αυτή αυξάνεται από ένα πρόσθετο ακόμα στοιχείο: την ιδιοτυπία του τοπικού μας εορτασμού των αγίων αυτών ημερών, που διαφέρει από οτιδήποτε γίνεται αλλού. Από χρόνια θυμάμαι τους ξενιτεμένους συμπατριώτας μου να δονούνται από μια κοινή επιθυμία: να περάσουν τη Μεγάλη Εβδομάδα στον τόπο τους!
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΡΩΜΑΣ(1906-1981) ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΡΑΔΙΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, 6-12 Μαΐου 1956

ΠΗΓΗ

Dionisis Vitsos


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only