Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

ΟΙ ΜΙΝΩΙΤΕΣ ΣΤΗ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ 2.000 Π.Χ.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ
Έκπληξη προκάλεσε η ανεύρεση του χάλκινου άρματος του ηλίου στη Δανία, το 1902, στην περιοχή Τρούντχολμ, στη βορειοδυτική ακτή του νησιού Σγιέλαν (Sjælland).

Το άλογο στηρίζεται σε τέσσερις τετράκτινους τροχούς και ο δίσκος σε δύο, επίσης τετράκτινους τροχούς.
Ο δίσκος παριστάνει τον ήλιο και είναι επιχρυσωμένος από τη μια πλευρά. Η μέθοδος της επιχρύσωσης ήταν εντελώς άγνωστη στη περιοχή για τα επόμενα δυο χιλιάδες χρόνια.

Το χάλκινο άρμα μήκους 54 εκ. και ύψους 35 εκ. που ανάγεται στο 1800 π.Χ. (κάποιοι το εκτιμούν γύρω στο 1500 π.Χ.), κατασκευάστηκε με τη μέθοδο του χαμένου κεριού, μια επαναστατική μέθοδο χύτευσης των μετάλλων και κατασκευής χρυσών, αργυρών και χάλκινων τεχνουργημάτων, από δακτυλίδια έως αγάλματα.

Αυτή η μέθοδος χύτευσης του μετάλλου, που χρησιμοποιείται και σήμερα, ήταν ευρέως γνωστή και διαδεδομένη στον περιαιγαιακό χώρο, στην Κύπρο και στη Μέση Ανατολή, όπου διατηρούσαν ισχυρή την παρουσία τους οι Αιγαίοι, οι Μινωίτες και οι Κύπριοι.

Σύμφωνα με το Εθνικό Μουσείο της Δανίας τέτοιου είδους τέχνεργα δεν κατασκευάζονταν στην περιοχή πριν το τέλος της ύστερης εποχής του Χαλκού, που στη Δανία και στη Σκανδιναβική χερσόνησο είναι από το 1100 μέχρι το 550 π.Χ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην ίδια περιοχή το 2012 έχουν ανευρεθεί τέσσερις σκελετοί που ανάγονται στο 3000 π.Χ. και οι οποίοι έκαναν τα σκανδιναβικά μέσα ενημέρωσης να πανηγυρίζουν ότι βρέθηκαν οι αρχαίοι πρόγονοί τους.

Η ανάλυση όμως DNA που ακολούθησε άμεσα, έδωσε γι αυτούς απογοητευτικά αποτελέσματα. Ο σκελετός γυναίκας απέδειξε ότι τρεφόταν με σιτάρι, προϊόν που καλλιεργήθηκε στην περιοχή περί τα 1500 χρόνια αργότερα.
Εντέλει οι ίδιοι οι Δανοί και Σουηδοί παραδέχτηκαν ότι οι σκελετοί ανήκουν σε μεσογειακούς ανθρώπους, ήτοι, Κύπριους ή Κρητικούς ή το πολύ μέχρι την Κορσική.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Ευρώπης έχουν ανευρεθεί πάρα πολλά μινωικά και μυκηναϊκά ευρήματα.

Η εύρεση αυτή του άρματος του ηλίου μας επαναφέρει στο νου τις δικές μας αρχαιοελληνικές παραδόσεις, περί των Υπερβορείων, οι οποίοι λάτρευαν και τιμούσαν ιδιαίτερα τον Απόλλωνα, θεό του ηλίου. Για χάρη τους ο θεός περνούσε τον μισό χρόνο κοντά τους, στην παγωμένη Υπερβορεία.

Κάθε χρόνο έστελναν, μέσω των πλωτών ποταμών της Ευρώπης, αποστολή από τρεις ιέρειες, για να προσφέρουν δώρα και θυσίες στον ναό του Απόλλωνα στη Δήλο.

Αναφορά στην Υπερβορεία κάνουν οι αρχαίοι συγγραφείς Ηρόδοτος (Δ,13), Ησίοδος (Θεογονία, 211-235), ο γεωγράφος Στράβων (11.4.3.), ο ποιητής Πίνδαρος (Ίσθμια Ωδή 6 [...]καὶ πέραν Νείλοιο παγᾶν καὶ δι᾽ Ὑπερβορέους[...]) και ο Παυσανίας

 

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only