Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

ο Έλλην Ιωάννης Καποδίστριας

 





Ο υπουργός εξωτερικών της Αγγλίας, ο Ιρλανδός Ρόμπερτ Στιούαρτ, υποκόμης του Κάσλρεϊ και ο υπουργός εξωτερικών της Αυστρίας, Κλέμενς φον Μέτερνιχ, το 1821 ρώτησαν τον Καποδίστρια: «Ποι είναι τ Ελληνικ Έθνος, πού υπάρχει και πού κατοικεί;»

και ο Έλλην Ιωάννης Καποδίστριας απάντησε:

«Το Ελληνικόν Έθνος υπάρχει και κατοικεί εξ αμνημονεύτων αιώνων εις την γενέτειραν αυτού γην, μιλεί την Ελληνικν Γλώσσαν και πρεσβεύει σύμπαν την ρθόδοξον χριστιανικν θρησκείαν».

«Η Ελλάς Ευγνωμονούσα» Θεόδωρος Βρυζάκης (1858): Στο έργο παρουσιάζονται μπροστά στην Ελλάδα οι: Ρήγας Φεραίος, Αδαμάντιος Κοραής, Αλέξανδρος Υψηλάντης, Μιχαήλ Σούτζος, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Ανδρέας Μιαούλης, Οδυσσέας Ανδρούτσος, Κωνσταντίνος Κανάρης, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα.


Το πανάρχαιο γηγενές, όμαιμο, ομόγλωσσο, ομόθρησκο και ομότροπο Έθνος των Ελλήνων εξεγέρθηκε αποφασιστικά, αναζητώντας το ουράνιο δικαίωμα της ελευθερίας, έπειτα από τετρακόσια, περίπου, χρόνια σκότους, σκλαβιάς, προδοσιών, ένδειας, βίας, βασανιστηρίων και ειδεχθών δολοφονιών, που επέβαλε η ερεβώδης τουρκο-οθωμανική αυτοκρατορία στην γη του παγκόσμιου πολιτισμού. Ήταν το έτος 1821 και η φωνή των ελληνικών, σκλαβωμένων ψυχών υπήρξε βροντερή για να ακουστεί άσβεστη στις βουνοκορφές, τα πελάγη, στις νήσους, στους λόγγους και τις πεδιάδες, που κάποτε ευδοκιμούσε το αδέσμευτο πνεύμα των προγόνων μας: «Ελευθερία ή Θάνατος», φώναξαν και Γένοιτο!

Το όμαιμο, το ομόγλωσσο, το ομόθρησκο και το ομότροπο Έθνος των έμψυχων Ελλήνων, τελικά, όρμησε σαν λαίλαπα στον τύραννο κατακτητή, μετέτρεψε το αδύνατο σε εφικτό, όπως άλλωστε είναι καταγεγραμμένο στο ελληνικό κύτταρο και «απελευθερώθηκε», επιθυμώντας να ορθώσει Κράτος και να ενταχθεί στην παγκόσμια ροή της προόδου, αυτόνομο, τραυματισμένο και σαρανταπληγιασμένο μεν, έτοιμο δε να επανακάμψει στους γνώριμους πύργους της δημιουργίας σε μια χρονική περίοδο που η Γη μετασχηματιζόταν ραγδαία. Παρά τις πληγές και τα δεινά που υπέστη, το Έθνος των Ελλήνων πάντα γνώριζε τον τρόπο, γιατί οι ελληνικές μνήμες και η ελληνική ιστορία, η παράδοση και η θρησκεία ήταν, είναι και θα συνεχίζουν να είναι παρούσες, όσο κι αν προσπαθούν να τις παραχαράξουν, να τις αλλοιώσουν, να τις αφανίσουν.

Δεν άφησαν την έρμη την πατρίδα μας να ανασάνει δράμι οξυγόνου ελευθερίας και νέοι δυνάστες, φοβούμενοι το εσωτερικό, ελληνικό σθένος, την θεία τρέλα του Έλληνα, χαρακτηρισμένοι, μάλιστα, ως ισχυροί σύμμαχοι της Ευρώπης, οδήγησαν την πατρίδα μας στον εμφύλιο σπαραγμό, στον διαμελισμό, ξανά στην προδοσία, στα μίση, στον εμπαιγμό και τις δολοφονίες, ρίχνοντας μπόλικο παρά σε μορφές δανείων και τάξανε μεγαλεία, προτάσσοντας σκιώδεις, ελληνόφωνους τυχοδιώκτες, πολιντικάντηδες του χεριού τους και εθελόδουλους λάτρεις του χρήματος πανέτοιμους να εξυπηρετούν τους ανίερους σκοπούς τους, που μέλημα τους ήταν να σφραγίσουν δια παντός το Έθνος των Ελλήνων σε ανήλιαγο κελί, δίνοντας Τέλος σε κάθε προσδοκία περί Ελεύθερου, Ελληνικού Κράτους. Η δολοφονία του πραγματικά Έλληνα Ιωάννη Καποδίστρια από τους Άγγλους, επισφράγισε και ασφάλισε τις φοβικές επιθυμίες τους, δίνοντας παράλληλα σάρκα και οστά στον πόθο των Ελλήνων να ονομαστούν «σύγχρονο» Κράτος της προόδου και της «δημοκρατίας». Και ναι, φτιάχτηκε ελληνικό κράτος, ανελεύθερο, όμως, πλήρως ελεγχόμενο από άλλες δυνάμεις, κάτι σαν φεουδαρχική αποικία, όπως ακριβώς είναι σήμερα, μια Ύβρις πεταγμένη κατάμουτρα στις ψυχές των αθάνατων μορφών, που πρόσφεραν τα πάντα στην ιδέα της Ελληνικής Εθνεγερσίας του 1821.

Φτάσαμε τα 200 χρόνια από εκείνη την, εκ του τάφου, Ανάσταση του Ελληνικού Έθνους και η ιστορία, δυστυχώς, επαναλαμβάνεται τόσα αδέξια όλα αυτά τα χρόνια, για να καταλήξουμε στο 2021, που, εντελώς, αποκάλυπτα και ανερυθρίαστα σύσσωμη η ελληνόφωνη, πολιτική σκηνή και η πνευματική «ελίτ» της πατρίδας μας να αναφέρουν, να μιλούν και να συζητούν για ένα πολυφυλετικό κράτος, άδειο από το Έθνος των Ελλήνων. Οι πολιτικοί, οι οικονομικοί και οι πνευματικοί ταγοί τούτης της Ελλάδας υποστηρίζουν ένθερμα τον εθνομηδενισμό, ακυρώνοντας την ελληνική θρησκεία, τα σύμβολα, την σημαία και το αξιακό σύστημα των προγόνων μας, ενώ προτείνουν ένα μόρφωμα απαξίωσης κάθε ιερού και όσιου, κάθε αληθινής, πνευματικής όασης, παραχαράζοντας με μαεστρία νεοφιλελεύθερους νεοτερισμούς και ανακρίβειες την πραγματική ιστορία του ελληνικού πολιτισμού και των ανθρώπων της Ιερής, Ελληνικής Γης σαν να μηδενίζουν το παρελθόν μαζί και τον χρόνο. Όταν ακυρώνεις τις μνήμες ο έμψυχος, Έλληνας Άνθρωπος παύει να είναι σκεπτόμενη, δημιουργική οντότητα και μετατρέπεται σε χειραγωγήσιμο, δίποδο ον άνευ συνείδησης, οπότε και χωρίς πατρίδα.


Η ομάδα σύνταξης του δημοσιογραφικού, πολιτιστικού περιοδικού InTownPost.com, που βρίσκεται κοντά σας τα τελευταία τρία χρόνια με τρανή ανταπόκριση εκ μέρους σας, αποφάσισε να τιμήσει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση των Ελλήνων με τον δικό του ένθετο σύνδεσμο (ένα περιοδικό εντός του περιοδικού μας, δίχως να επηρεάζει την τρέχουσα πολιτιστική αρθρογραφία), στο ήδη υπάρχον site, με τον τίτλο: «Αφιέρωμα 1821-2021»,  που θα συμπεριλαμβάνει θεματικά άρθρα, ιστορικού περιεχομένου από διακεκριμένους ιστορικούς, επιστήμονες, καθηγητές, συγγραφείς, ερευνητές, καλλιτέχνες, εικαστικούς. Όλα τα άρθρα είναι εστιασμένα στο μεγαλείο του 1821, φωτίζοντας τις καταστάσεις, ακόμα και αυτές που βρίσκονται κρυμμένες πίσω από γκρίζες γωνίες, αλλά και στον διεθνή αντίκτυπο που δημιούργησε παγκοσμίως το μείζονος σημασίας ιστορικό γεγονός της Ελληνικής Εθνεγερσίας.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα, αρχής γενομένης την ημέρα της 25ης Μαρτίου 2021, το InTownPost θα δημοσιεύει τις μελέτες και τα πονήματα των εκλεκτών προσκεκλημένων του, για την ορθή γνώση της ελληνικής ιστορίας, άνευ νεοτερισμών και σκοτεινών σημείων, κατανοώντας με ορθότητα και ξεκάθαρη, ελληνική σκέψη το τι ακριβώς επικρατούσε και συνέβη εκείνη την εποχή, που είναι ισάξια με αντίστοιχους άθλους της ελληνικής αρχαιότητας.

Ο αφιερωματικός, επετειακός κύκλος των 200 χρόνων από την Επανάσταση των Ελλήνων θα ολοκληρωθεί από το InTownPost.com στον τερματισμό του τρέχοντος έτους, δηλαδή την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Θα είναι ιδιαίτερη χαρά από όλους εμάς, που πέντε μήνες εργαζόμαστε πάνω στο επετειακό αφιέρωμα, να απολαύσετε με την ψυχή σας τις δημοσιεύσεις μας στα γεγονότα, τις μορφές του 1821 και τα έργα τους, αλλά και στον θείο αγώνα τους για να συνεχίζουμε να ομιλούμε εμείς, σήμερα, την ίδια, δική τους γλώσσα, να πιστεύουμε στον ίδιο Θεό, να κοιτάμε υπερήφανα την σημαία μας και ακόμα να βαδίζουμε στοχαζόμενοι πάνω στο ίδιο χώμα με εκείνους, σε Γη Ελληνική.

Ευχαριστούμε ολόψυχα τα μέγιστα.

Το έργο στο εξώφυλλο του άρθρου είναι ο πραγματικός και όχι ο προσφάτως αισχρώς και ασεβώς αλλοιωμένος πίνακας του Θεόδωρου Βρυζάκη με τον τίτλο: «Ο Όρκος των Αγωνιστών».


ΠΗΓΗ intownpos






Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only