Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Το αρχοντικό, της κοντεσίνας Νανάς Λούντζη


 Το αρχοντικό, της κοντεσίνας Νανάς Λούντζη, πού ήταν από τις παλιές αρχοντικές οικογένειες τής Ζακύνθου και απόγονος τού Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, υψωνότανε απέναντι από την Εθνική Τράπεζα στην πλατεία Σολωμού, ήτανε «Μουσείο» και τις γιορτές άνοιγε τις πύλες του σέ ντόπιους και ξένους.

Για τελευταία φορά στολισμένο, για τις γιορτές τού Αγίου, το βρήκε ο σεισμός τού 1953. Δεν το ’ριξε, του γκρέμισε τους σοβάδες και φάνηκε σαν αραχνοΰφαντος, ο ξύλινος αντισεισμικός σκελετός του και τα ωραία έπιπλα ακόμα όρθια. Ύστερα ήρθε η φωτιά και το έκαμε στάχτη.
Η Νανά, αφού το είχε στολίσει, είχε πάρει μαζί της το κλειδί και είχε πάει στην έξοχή.
Στα ερείπια βρέθηκε, μόνο, ένα ασημένιο κουταλάκι στριφογυρισμένο από τη φωτιά»
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΡΙΑΤΗ-ΣΙΣΜΑΝΗ «Δυο ζακυνθινά σαλόνια», Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 1991
.

[Ήταν 12 Αυγούστου του 1953, όταν στις 11:25 το πρωί έλαβε χώρα ο ισχυρότερος και καταστροφικότερος σεισμός, μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που ισοπέδωσε στην κυριολεξία τις πόλεις του Αργοστολίου, του Ληξουρίου και της Ζακύνθου.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό, μια τεράστια πυρκαγιά ξέσπασε στη Ζάκυνθο, με αποτέλεσμα ότι απέμεινε από το σεισμό να καταστραφεί από την φωτιά που κράτησε αρκετές ημέρες. Ακολούθησαν εκατοντάδες μετασεισμοί, πολλοί απ' αυτούς πάνω από 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ έως και τα τέλη του Σεπτέμβρη. Πάνω από 33.000 σπίτια καταστράφηκαν σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς ανήλθε σε 455, των αγνοουμένων σε 21 και των τραυματιών σε 2.412.
Κανένα σπίτι στην πόλη δεν μένει όρθιο παρά μόνο η εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, το σχολείο του Άμμου, η Εθνική Τράπεζα και η οικία Σαρακίνη στη σημερινή οδό Ελ. Βενιζέλου. Κόβεται κάθε επικοινωνία του νησιού με τον έξω κόσμο και ο Λιμενάρχης του νησιού αναγκάζεται να φύγει εσπευσμένα για την Κυλλήνη και από ‘κει ενημερώνει πρώτος τις κρατικές αρχές για το μέγεθος της καταστροφής.
Οι σεισμοί του Ιονίου το 1953 οι καταστροφικότεροι σεισμοί στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας.]

ΠΗΓΗ 

Dionisis Vitsos


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only