Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Ο πόλεμος ήταν μια διαρκής απειλή


 Στην αρχαία Ελλάδα, καθώς και σε πολιτισμούς εκείνης της εποχής, τα όπλα ήταν ένα σημαντικό μέρος της καθημερινής ζωής. Ο πόλεμος ήταν μια διαρκής απειλή για την κοινωνία και ήταν κάτι περισσότερο από μια πιθανότητα να συμβεί ένας πόλεμος στη ζωή όλων. Είτε ήταν άπληστοι εξωτερικοί εχθροί ή άλλα συμφέροντα που οδήγησαν σε αστικές αναταραχές, ο πόλεμος ήταν πάντα κοντά.

όπλα της αρχαίας Ελλάδας.jpg

Και έτσι ήταν βολικό να έχετε τα όπλα σας κάπου κοντά σας ή ακόμα και σε εσάς, ενώ οι ηγέτες είχαν τους προσωπικούς τους φρουρούς, όπως κάνουν σήμερα.

Τα όπλα δεν ήταν για όλους

Οι αρχαίοι Έλληνες παραμένουν ένας από τους παλαιότερους πολιτισμούς που επιβάλλουν τους «νόμους περί όπλων». Αυτό συνέβη σε μια εποχή που η συνεχώς μεταβαλλόμενη πολιτική κατάσταση των προδημοκρατικών ελληνικών πόλεων-κρατών ζητούσε συνεχώς στρατιωτική δράση, ειδικά καθώς οι Έλληνες εμπλέκονταν συνεχώς σε συγκρούσεις τόσο μεταξύ τους όσο και με γειτονικές ή μακρινές φυλές (Περσικοί πόλεμοι, Πελοποννησιακός πόλεμος). κοκ.).

shutterstock_562620847-700x700.jpg

Αν και τα όπλα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον ελληνικό πολιτισμό, οι Έλληνες είχαν αναγνωρίσει από καιρό την ανάγκη περιορισμού της χρήσης τους σε μια φιλανθρωπική κοινωνία. Όπως γνωρίζουμε, τα όπλα προμήθευαν και έφεραν οι πλούσιοι, καθώς στα περισσότερα ελληνικά στρατεύματα ο οπλίτης έπρεπε να παρέχει τον δικό του στρατιωτικό εξοπλισμό.

Τα όπλα σε ορισμένες περιπτώσεις σήμαινε πλούτο και οικονομική ευημερία που διέκριναν τους πραγματικά πλούσιους από τον μέσο πολίτη. Οι άντρες θα μπορούσαν να κατέχουν όσα όπλα ήθελαν, γιατί δεν καταγράφεται ότι υπήρχε όριο στον αριθμό ή τον τύπο όπλων που θα μπορούσε να κατέχει.

Στις περισσότερες πολιτείες, κάθε νέος πολίτης δεσμεύεται από το νόμο να υπηρετεί στρατιωτικά τη χώρα του και να φέρει τα χέρια του. Μόνο δεν του επιτράπηκε να τους φέρει σε δημόσιους χώρους εντός της πόλης, με μοναδική εξαίρεση τη δυνατότητα πορείας σε μάχη ή συμμετοχής σε στρατιωτική εκπαίδευση.

shutterstock116553415.jpg

Ο Θουκυδίδης μας λέει (στο πρώτο βιβλίο της «Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου») ότι οι Αθηναίοι ήταν από τους πρώτους που θεσπίζουν νόμους κατά της κατοχής όπλων σε δημόσιους χώρους.

Επιπλέον, ενώ οι νέοι Αθηναίοι κράτησαν τα όπλα τους στο σπίτι, ο Αριστοτέλης μας λέει στην «Πολιτική» του ότι οι ηλικιωμένοι που δεν ήταν πλέον σε ενεργό στρατιωτική θητεία δεν έπρεπε να διαθέτουν όπλα, υποδηλώνοντας ότι υπήρχε πιθανώς μια παράδοση των ηλικιωμένων να εγκαταλείψουν τα όπλα στην κοινότητα.

Ο Ξενόφωνος, ωστόσο, μας λέει επίσης για τους Σπαρτιάτες ότι σε καιρούς ειρήνης ήταν άοπλοι και κράτησαν καλά τα όπλα τους στα σπίτια τους. Έτσι και στη Σπάρτη, ο Αθηναίος ιστορικός ισχυρίζεται ότι οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να φέρουν όπλα μόνο κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετών ή σε στρατιωτική εκπαίδευση. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, εάν αυτό οριζόταν από το νόμο ή ήταν ένα απλό καθημερινό έθιμο.

alexandre-o-grande-24130657485159.jpg

Και το παράδειγμα των Λακεδαιμόνων είναι ακόμη πιο ξεκάθαρο, γιατί και αυτοί έπρεπε να αντιμετωπίσουν τον διαρκή εσωτερικό κίνδυνο των Helots που εξεγέρθηκαν και οι Σπαρτιάτες πολίτες έπρεπε να κάνουν τις εξεγέρσεις στην αρχή τους.

Ο Αριστοτέλης επισημαίνει για άλλη μια φορά τους κινδύνους που γενικεύει η κατοχή όπλων για την ίδια τη δημοκρατία και αναφέρεται στη στρατηγική του αθηναίου τυράννου Πεισίστρατου, ο οποίος κατάφερε να καταλάβει την εξουσία με ένα τέτοιο τέχνασμα.

Το 561 π.Χ. τραυματίστηκε και εμφανίστηκε στην αγορά με αίμα, ισχυριζόμενος ότι κάποιος ήθελε να τον σκοτώσει. Έτσι έπεισε τους Αθηναίους πολίτες να του δώσουν την προσωπική του φρουρά από 50 ένοπλους, παρόλο που ο Σόλων είχε ανταποκριθεί στις απαίσιες προθέσεις του να ανατρέψει τη δημοκρατία. Και όντως χρησιμοποίησε αυτή τη φρουρά, αυξάνοντας πρώτα τον αριθμό και τον εξοπλισμό του, και τελικά κατέλαβε την Ακρόπολη και τη δύναμη.

Χωρίς ικανότηταλο.png

Δεδομένου ότι ήταν ο μόνος που μετέφερε όπλα στην κοινότητα, έστειλε τους πολίτες στο σπίτι, συμβουλεύοντάς τους να θυμούνται την επιχείρησή τους και να του αφήσουν την κυβέρνηση. Απλώς επειδή του επέτρεψαν να κουβαλάει όπλα μέσα στα τείχη της Αθήνας.

Η πολιτική και τα όπλα δεν συμβαδίζουν

01bc7f6ba4995428db2f77c328ea3729.jpg

Η αρχαία ελληνική λογοτεχνία δηλώνει από την αρχαϊκή περίοδο (800-480 π.Χ.) ότι κανείς δεν επιτρέπεται να πάει στην αγορά με τα όπλα τους δεμένα. Το ίδιο συνέβη σε ναούς και χώρους λατρείας, έπρεπε να αφήσεις το σπαθί σου, εκτός κι αν ήταν τα τελετουργικά ξίφη και μαχαίρια που έφεραν οι ιερείς.

Εάν πραγματοποιήθηκαν πολιτικές μάχες, τότε ήταν δυνατό να εμφανιστεί ένα όπλο. Και η ελληνική λογοτεχνία έπρεπε να πει την περίφημη ιστορία του νομοθέτη Charon, δηλαδή του ίδιου άνδρα που, στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ., στην Αγορά της Κατάνια, η αποικία των Χαλκιδίων στη Σικελία (σύγχρονη Κατάνια) είχε καλέσει για τη θέσπιση νόμου που απαγορεύει τα όπλα.

Ο Charon επέμεινε με έμφαση ότι όποιος ήθελε να συμμετάσχει στις δημόσιες ομιλίες και τις πολιτικές αποφάσεις της πόλης έπρεπε να αφήσει τα χέρια του έξω από τη συνέλευση. Μια μέρα, ωστόσο, όταν επέστρεψε από ένα ταξίδι και πήγε κατευθείαν στο βάθρο του συγκροτήματος, ξέχασε να περάσει από το σπίτι του για να αφήσει το σπαθί του, το οποίο κουβαλούσε για την προστασία του. Όταν οι πολίτες της Κατάνια είδαν ότι παραβίαζε τον δικό του νόμο, τον γέλασαν.

a42240c1925d439b362420fcd16b1c58.jpg

Και αυτός, για να αποδείξει την αφοσίωσή του στο νόμο για τον έλεγχο των όπλων, έβγαλε το μαχαίρι του και αυτοκτόνησε επί τόπου. Η ιστορία γράφτηκε από τον Διόδωρο Σικελιώτη, ιστορικό του 1ου αιώνα π.Χ., στη «Βιβλιοθήκη» του, και μάλιστα λέει ότι ο Χάρον είχε εισαγάγει τη θανατική ποινή για παραβιάσεις αυτού του νόμου επειδή ήθελε να καταστήσει σαφές ότι κανείς δεν θα κουβαλούσε. όπλα στην πολιτική αρένα.

Πρέπει να ήταν το παράδειγμα του Charon που καθιέρωσε την παράδοση στις αποικίες της Μεγάλης Ελλάδας (Σικελία και Νότια Ιταλία) ιδιαίτερα αυστηρών νόμων κατά της κατοχής όπλων εντός των ορίων της πόλης. Δηλαδή, πολύ πιο άκαμπτο από τα αστικά κράτη της Ελλάδας.

Ωστόσο, η ελληνική λογοτεχνία αποδίδει τη θέσπιση νόμων για τον έλεγχο των όπλων στην καθολική επιρροή του Πυθαγόρα, ο οποίος λέγεται ότι ήταν ένας από τους πιο ένθερμους ιεροκήρυκες κατά της κατοχής όπλων στην εποχή της ειρήνης, και που κάλεσε τους Έλληνες νωρίς να περιορίσουν χρήση όπλων

Πώς διατηρείτε τους ανθρώπους ασφαλείς;

880px-Squatting_warrior_Staatliche_Antikensammlungen_8966.jpg

Η προσήλωση του Charon στο νόμο για τον γενικό αφοπλισμό στη Δημοτική Συνέλευση έγινε ένα παράδειγμα που πρέπει να μιμηθεί το ελληνικό κοινό, καθώς όλοι έδειξαν την πρόθεσή του να προστατεύσει τους συμπολίτες του από την απειλή των όπλων.

Στο λίκνο της δημοκρατίας και στο λίκνο του δυτικού πολιτισμού, επομένως, ήταν ένα σημάδι του πολιτισμού να μην μεταφέρει όπλα στις καθημερινές αλληλεπιδράσεις του με τους συμπολίτες του.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only